Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Zaujímavé tipy, kde všade využijete zaváracie poháre.

Zaujímavé tipy, kde všade využijete zaváracie poháre.

by Martin

Zaváracie poháre sú roky nevyhnutnou súčasťou našich kuchýň. Uchovávate v nich potraviny všetkého druhu a pre tradičnú konzerváciu zeleniny sú nevyhnutné. Gazdinky si poháre od uhoriek či rôznych marmelád pripravujú na ďalšie použitie, ale čo s nimi, ak nezavárate? Vyhadzujte ich vždy len do triedeného odpadu, ale ďaleko lepšie je využijete na mnoho iných, aj netradičných účelov.

Šetrite si zaváranie netradičných tvarov, farieb aj tie s rôznymi nápismi

Nezbavujte sa bezhlavo pohárov, najmä tých starých, ktoré sú v rozmanitých tvaroch. Využite ich na skladovanie sypkých potravín, čajov, sušených húb alebo bylín. Nájdite im miesto v kuchyni, ale aj na záhrade alebo v obývačke. Spolu s farebným obsahom môžu byť originálnou dekoráciou a časť slúži ako netradičný a unikátny darček. Pozrite sa na videu, ako na to:
Najjednoduchšou úpravou je pomaľovanie pohára podľa vašej fantázie farbou, ktorá sa nedá umyť vodou. Vyrobte si tak vlastnoručne vázu na kvety. Rovnaký účel bude mať pohárik, ktorý obaľte kúskom farebného filcu a prilepte ho tavnou pištoľou. Okolo hrdla oviažte kožený povrázok, na ktorý navlečte koráliky.

Foto: ©Depositphotos.com/Odelinde

Pred dekorovaním pohár dobre vymyte a nechajte odmáčať prípadné lepidlo z etikiet. Na terasu alebo záhradu sa vám bude hodiť svietnik z pohára, na ktorý tavnou pištoľou prilepíte sklenené kamienky z predajne dekorácií. Máte z dovolenky mušličky, kamienky alebo iné suveníry? Použite ich rovnakým spôsobom a miesto zásuvky ich budete mať stále na očiach.

Milú vázičku urobíte za chvíľku z pohára a šnúry korálikov. Farba aj veľkosť korálikov, ktoré v špirále prichytíte na sklo tavnou pištoľou, je na vašej fantázii. Podobne vám poslúži špagát, ktorý prilepte dvojmo tavnou pištoľou odspodu smerom nahor. Získate nielen vázičku, ale tiež pohárik na príbory alebo špajle pri grilovačke.

Foto: ©Depositphotos.com/essentialimagem

Kúpili ste domov mydlo v plastovom dávkovači a pumpička je po spotrebovaní náplne funkčná? Urobte si svoj odolnejší dávkovač napríklad z pohára od horčice. Do viečka prerežte nožnicami krížik, pumpičku zasuňte dovnútra a prilepte ju opäť tavnou pištoľou. Pohár ozdobte rôznofarebnou pevnejšou bužírkou, používanú na pletenie náramkov.

Menšie poháre použite v kuchyni na zmrzlinu alebo na ovocné šaláty

Veľmi často slúžia najmä menšie poháre v kuchyni trebárs na zmrzlinu alebo ovocné šaláty. Naplňte do nich čerstvé ovocie, puding s piškótami alebo v nich upečte mini sladkosti. Pri záhradných večierkoch v nich podávajte džúsy alebo domáce limonády, na ktoré môžete využiť aj tento recept na levanduľový sirup, prípadne dajte do pohárov sviečky v nádobke a vytvorte si na oslave príjemnú atmosféru.

Poháre vám skvele poslúžia pri príprave čím ďalej obľúbenejšej sladkej pochúťky dostupné na rôznych trhoch, jarmokoch a hromadných akciách, trdelníku. Najskôr vypracujte mäkké cesto z potrebných surovín a vzídeného kvásku, nechajte ho asi pol hodiny na teplom mieste kysnúť. Z cesta vyvaľkajte placku, narežte ju na pásiky a tými obtáčajte zaváracie poháre. Pečte na 180 °C asi 8 minút.

Suroviny, potrebné na prípravu trdelníka:

  • Na kvások 42 g droždia, lyžica vlažného mlieka a štipka cukru
  • Polohrubá múka 500 g, tuk 80 g, 2 vajcia, 250 ml mlieka, 3 lyžice cukru múčky
  • Na obalenie škoricový cukor a olej alebo vajcia

V klasickej zaváračke je možné urobiť aj kyslú kapustu, ak nemáte keramický súdok. Menšia hlávka vám stačí na dva poháre 0,7 l. Kapustu narežte, zmiešajte v pomere 20 g soli na kilo kapusty, pridajte trochu rasce a nakrájanú cibuľu. Natlačte kapustu tesne do pohárov, uzavrite viečka narážacou hlavou a nechajte zrieť pri 20 °C. Viečka síce vypuknú, ale celé to napodiv nevybuchne. Plyn bude aj s trochou šťavy unikať. Hotovo budete mať podľa teploty za pár dní až dva týždne.

Foto: ©Depositphotos.com/likstudio

Po kompóte siahnite, nech už budete robiť studený alebo horúci dezert, chystáte sa chladiť drinky alebo pripravujete desiatu do vlaku. Využite to, že každá drobná vec vyzerá v pohári, ozdobenom špagátom či farbou, štýlovo a uprataná. Kompót so zrolovanou fotografiou, postavený hrdlom dolu, sa stane veľmi netradičným fotorámikom.

Ak sa vám naše tipy páčili, nechajte sa inšpirovať a dajte zaváracim pohárom nový kabát aj využitie. Je to skvelá zábava nielen pre vás, ale aj pre deti, ktoré sa môžu výtvarne vyblázniť a prejaviť svoju kreativitu. Spoločné zážitky sú navyše pre rodinu to najlepšie.

Prebývajú vám v komore zaváracie poháre a neviete čo s nimi? Napíšte do komentára pod článkom, čo s nimi urobíte, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť