Home Rady pri výbere nábytku Sedacia súprava vám musí sadnúť! 3 kroky vďaka ktorým neurobíte chybu pri kúpe novej sedačky!

Sedacia súprava vám musí sadnúť! 3 kroky vďaka ktorým neurobíte chybu pri kúpe novej sedačky!

by blog.novynabytok.sk

Sedačku si nekupujete na rok ani na dva, mala by vám vydržať prinajmenšom jednu dekádu. Ponuka na trhu je však obrovská a výber býva niekedy náročný. Prinášame vám základné informácie o sedačkách a rady, podľa ktorých si určite vyberiete tú pravú!

Skôr, ako sa pustíte do skúmania ponuky sedačiek, položte si nasledovné otázky:

  • kam chcete sedačku umiestniť a koľko vám okolo nej v izbe zostane voľného miesta?
  • ako by mala sedačka vyzerať (tvar sedačky, typ a farba poťahu)?
  • kto bude sedačku primárne využívať (deti do 10 rokov, staršie a pohybovo obmedzené osoby)?
  • akú kvalitu materiálov a spracovania požadujete (reprezentatívna, doplnková)?
  • akými funkciami by mala byť vybavená (rozkladacia na príležitostné/každodenné spanie, úložný priestor)?
  • koľko peňazí chcete minúť?

Pozrime sa na sedačky podrobnejšie. Ktoré vlastnosti by sme si na nich mali všímať?

1. Poťahové materiály a ich vlastnosti

Základné vlastnosti poťahovej látky a jej technické parametre sú dôležitým faktorom. Poťahová látka, povrchovo pripravená na menšie katastrofy, odolá stopám po rozliatom víne, káve, vosku a prakticky žiadne stopy po nehodách na nej nebudú viditeľné.

Základné vlastnosti poťahovej látky

Odolnosť voči oderu: Martindale  (MTD) je najpoužívanejšia metóda testovania odolnosti textílií proti oderu. Pri teste sa pod určitým tlakom otáča normovaný plstený kotúč na povrchu textílie tak dlho, až sa pretrhnú prvé dve nite skúšanej tkaniny, teda vo vzorke vznikne diera. Prístroj v okamihu dosiahnutia tohto stavu registruje počet cyklov kotúča. Týmto číselným výrazom sa dá u danej textílie objektívne posúdiť pevnosť v oderu. Normovaná povolená hodnota odolnosti voči oderu pre poťahy začína pri 13-tisíc cykloch Martindale. Štandardné látky dnes majú hodnotu 20 000 – 40 000 cyklov a existujú aj špičkové poťahové látky, schopné odolať 70 000, 100 000 a viac cyklov Martindale. 

Odolnosť voči špine alebo protišpinavá úprava: Cieľom tejto úpravy je, aby akákoľvek bežne v domácnosti prítomná neželaná tekutina alebo špina zostala prilepená na povrchu, nevsiakla sa do hlbších častí alebo aby ju bolo možné odstrániť bez väčšej námahy a bez zanechania stopy. Ide predovšetkým o červené víno, čierny čaj, kávu, čokoládu, vosk a popísanie perom či fixkou. Napríklad na kožu negatívne vplývajú nasledovné koncentrované farbivá: atrament, rúž, lak na nechty a čerstvo zafarbené vlasy. Dnes sa na poťahových látkach používa povrchová úprava Teflonom a to primárne na ochranu pred špinou a na zachovanie stálofarebnosti látky.

Stálofarebnosť: V ideálnom prípade by farba sedačky mala ostať rovnaká aj po 4-5 rokoch normálneho používania. Pod normálnym používaním sa myslí vplyv intenzívneho slnečného svitu na poťah sedačky v letných mesiacoch a vplyv rôznych iných typov svetelných zdrojov počas mesiacov zvyšných. Hodnota stálofarebnosti sa meria od 1 až po 5, no bežne predávané poťahy majú tento technický parameter spomenutý len málokedy.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Sylt

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Sylt

Ohňovzdornosť: Pre bežne predávané poťahy sa ako základná technická vlastnosť stanovila požiadavka obstáť v cigaretovom teste. Účelom poťahových látok by malo ochrániť horľavé jadro (penový matrac) pred zapálením a tepelnou degradáciou. Preto niektorí z výrobcov pridávajú do látky nehorľavé vlákna, samozhášavé prímesi alebo vyberajú špeciálne povrchové úpravy tkanín, ktoré zabraňujú rozšírenie požiaru. Tieto prímesi však nezlepšujú vlastnosti poťahových látok ako takých, ale len vylepšujú ich technické parametre.

Základné poťahové materiály

Koža

Je jedným z najstarších materiálov, ktoré človek v histórii používal a na ktorý aj históriu zapisoval. Pergamen pozná asi každýje to vyčistená oslia, kozia alebo ovčia koža, špeciálne spracovaná, postupne vybrúsená a vyleštená na tenkú membránu. Koža je exkluzívny materiál, ktorý dodáva pocit luxusu, evokuje dlhodobú hodnotu, komfort, eleganciu a prestíž. Vôňa pravej kože je neopakovateľná, jej mäkkosť a prirodzené zvrásnenie pôsobia príjemne a vnášajú do interiéru útulnosť a teplo.

Koža ako čalúnnický materiál

Lokálne rozdiely v štruktúre kože na sedacom nábytku vychádzajú z prírodných vlastností použitého materiálu. Nie sú považované za nedostatok alebo predčasné poškodenie materiálu. Na výrobu koženej sedačky sa v dnes využíva prevažne (95 %) hovädzia koža (useň) v hrúbke (od 0,9 do 3-4 mm) a v rôznych prevedeniach a povrchových úpravách. Hovädzia koža ako čalúnnický materiál nemá homogénny povrch a má svoje základné špecifiká: povrch obsahuje viditeľné drobné jazvy, žilnatosť, lokálne rozdiely v odtieni a lokálne rozdiely v kresbe.

Koža je nenapodobiteľný prírodný elastický materiál: je pevná, pružná, odolná proti opotrebovaniu a odolná voči zrazeniu. Výrobcovia sa stále snažia vyrobiť syntetický materiál, ktorý bude taký krásny ako prírodná koža a bude mať jej technické vlastnosti. Ak nie ste na 100 % presvedčení o jedinečnosti čalúnenia pravou kožou, skúste materiál ekokoža alebo klasickú tkanú látku.

Rozdelenie podľa kvality koženej usne:

Korigovaná koža – drvivá väčšina predávaných sedačiek má tento typ. Povrch kože je tvrdší, koža je však skutočne odolná a ľahko sa udržiava v dobrej kondícii

Anilínová koža – veľmi citlivá a mäkká koža, pravdepodobne najkrajšia useň – iba malé percento výrobkov je potiahnutých týmto typom kože

Semianilínová useň – jemne upravovaná, len malé percento výrobkov ju obsahuje

Štiepenka alebo dolná (spodná) časť teľacej kože je z technického hľadiska nevhodná ako poťahová látka, osloví však zaujímavou cenou. Štiepenka vzniká pri procese výroby usne jej vodorovným rozdelením a je viacej poddajná roztiahnutiu v porovnaní s vrchnou časťou kože. Nemala by sa používať na tých častiach koženého nábytku, ktoré prichádzajú do kontaktu s ľudskou pokožkou. Nízka cena koženej sedacej súpravy môže hovoriť o tom, že sa pri jej výrobe nepoužila kvalitná pravá koža, ale iba čiastočná koža, teda štiepenka.

Kožená sedacia súprava - Pyka - Chesterfield

Kožená sedacia súprava – Pyka – Chesterfield

Údržba kože:

Ak sa koža na sedačke správne udržiava, jej životnosť v plnej kráse a kondícii môže byť aj 20 – 30 rokov. Treba sa však o ňu správne starať, inak popraská a stratí svoju príťažlivosť. Alergici na prach by mali zvážiť kožu ako poťahový materiál, prach sa totiž neusádza do kože tak masívne, ako pri bežných poťahových látkach. Kožený poťah sedačky nie je citlivý na prach a nevyžaduje vysávanie. Koža je však citlivá na ľudský pot, ktorý sa na poťah uvoľňuje primárne v teplom období roka. Na pravidelné čistenie kože je dobrá destilovaná voda, lanolín a špecifické mydlo s ph 5,5. Čistenie sa odporúča každých 6 mesiacov. Čo sa týka efektivity čistenia, kvalitný čistiaci prípravok vie dôkladne odstrániť špinu a pot z pórov kože, lacnejšie prípravky kožu vysušujú, často upchávajú póry a koža prestáva dýchať. Na dlhodobú trvácnosť kože vplýva aj umiestnenie nábytku v interiéri. Neumiestňujte koženú sedačku vedľa zdrojov tepla, na priame slnečné svetlo (exteriér), vedľa kozubu (poškodenie sálavým teplom a iskrami). Koži vadí aj relatívna vysoká vlhkosť v miestnosti a pazúry domácich zvierat.

Koženka

Čalúnnická koženka sa vyrába nepriamym nanášaním PVC s rôznymi prímesami na látku a je dostupná v mnohých odtieňoch, lesku, dezéne a potlači. Je výrazne menej priedušná ako pravá teľacia koža, ľahko sa na nej spotíte. Koženka neprepúšťa vodu, má výrazne nižšiu odolnosť voči oderu a neposkytuje „teplý pocit“ sedenia ako pravá koža. Technológia výroby koženky značne pokročila, aby sa čím viac pripodobnila technickým vlastnostiam pravej kože. Ani skúsení znalci pravej kože na prvý pohľad nedokážu odlíšiť kožu od koženky, rozdiel sa nájde až po dôkladnom ohmataní materiálu a rozdiel pri zbrúsených typoch kože a koženky je náročné identifikovať aj dotykom.

Ekokoža

Vyrába sa nanášaním polyuretánu na prevažne bavlnený podklad a má dobré technické vlastnosti. Ide hlavne o dobrú odolnosť voči oderu a výbornú pevnosť, stálofarebnosť, pomerne nízku náročnosť na starostlivosť. Pocitovo, dotykom je podobná pravej koži, ale v porovnaní s ňou nemá takú dobrú životnosť. Ekokoža je obojstranné priedušná (ekokoža „dýcha“) a je vysoko citlivá na tekutiny. V prípadne poliatia ekokože tekutinu, táto rýchlo vsiakne a dokáže preniknúť až na podkladový materiál (pena, pružiny). Ekokoža osloví výrazne nižšou cenu poťahu, v porovnaní s pravou kožou. Pozor na prípadnú zámenu lacnej koženky za ekokožu.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Buton R

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Buton R

Látka

Tento typ poťahu je jednoznačne najrozšírenejší čalúnnicky materiál a vyrába sa z rôznych kombinácií vysoko technických moderných materiálov. Látka ako poťah má neobmedzenú paletu dizajnu, vie vynikať odolnosťou voči oderu (dostupné sú látky s 100 000 MTD), navodiť príjemne mäkký pocit pri sedení, prípadne ležaní. Látka má zvýšenú náchylnosť ku tvorbe škvŕn, pretože textílie veľmi dobre absorbujú znečistenie či ľudský pot a následne môžu spôsobiť nepríjemný pach, prípadne sa na poťahu vytvoria žmolky. Aby sa týmto neželaným javom zabránilo, sú poťahové látky vyrábané s rôznymi ochrannými úpravami. Najznámejšia úprava, zvyšujúca ochranné vlastnosti povrchu látky, je úprava Teflonom. Dokáže rapídne zvýšiť odolnosť látkového poťahu voči vode, mastnote, prachu a dokonca vie mierne zvýšiť odolnosť voči oderu.

Snímateľný látkový poťah

Dnes je táto vymoženosť pomerne bežná a poťah by mal byť rozdelený na viaceré menšie časti, aby ste ho vedeli dostať do práčky (ak je výrobcom dovolené prať ho vo vode). Ak nie je rozdelený na menšie časti, budete ho musieť prať na záhrade alebo navštíviť čistiareň. Poťahové látky, určené na chemické čistenie, sa nesmú prať vo vode. Látkový poťah by ste potom už nenavliekli na sedačku. Ľahko snímateľné poťahy na sedačkách majú ešte jednu zaujímavú výhodu: Ak farebné prevedenie časom zovšednie, poťahom v inej farbe môžete ľahko presedlať na nový dizajn.

Údržba látkového poťahu

Odporúča sa pravidelné vysávanie až 2x týždenne (látka priťahuje prach), vhodné je moderné čistenie parou (nepoškodí materiál), čistenie špeciálnym jemným šampónom alebo suchou penou. Poťah by nemal pri čistení príliš navlhnúť do hĺbky a po čistení by sedačka mala dôkladne vyschnúť, skôr ako si na ňu sadnete.

Odtiene poťahových látok

Svetlé, prípadne jemne pastelové vzory na sedačke vyniknú lepšie v menších priestoroch, napríklad v panelákoch: miestnosti totiž neuberajú svetlo. Tmavšie farby budú vyzerať dobre vo veľkých a presvetlených izbách. Červené, fialové, ružové sedačky sa hodia skôr do čakární, rokovacích priestorov a kancelárií. Krikľavé farby sa vám doma rýchlo prejedia. Ak máte radi červenú, nájdite si v tomto odtieni radšej dizajnové doplnky, prikrývky, vankúše alebo závesy.

Nožičky

Sedačky bývajú vybavené kovové nožičkami alebo nožičkami z dreveného masívu (prírodná farba dreva alebo morené drevo). Svojím objemom a farbou vedia prispieť ku krásnemu dizajnu sedačky.

Rohová sedačka U - Tempo Kondela - York

Rohová sedačka U – Tempo Kondela – York

2. Typy sedačiek podľa tvaru

Sedačka je dominantný a prvok nábytku v obývacej izbe. Tvar sedačky je podstatný pri malometrážnych miestnostiach panelových bytov. Veľké obývačky znesú akýkoľvek typ sedačky. Ak kupujete sedačku do paneláku a chcete ju využívať aj na každodenný spánok, budete mať iné preferencie na kvalitu výroby a použitý typ matracu pod poťahovou látkou. V tomto prípade odporúčame dokúpiť rozkladaciu pohovku v klasickom 3-sede, prípadne s moderným prídavkom „rohu“. Na denné spanie však nie sú vhodné rozkladacie pohovky s mäkkými sedákmi. Ak vyberáte sedačku do troj- a viacizbového bytu, zvážte, či  bude daný typ sedačky vyhovovať všetkými členom rodiny.

Pre hravé malé deti je sedačka miestom na stavanie obľúbených bunkrov, na čo im poslúžia sedáky a operadlá. Starší ľudia vyžadujú vyšší posed sedačky a tvrdšie, pevné sedenie. Sedačka by mala svojou výškou, poťahom a pocitovou tvrdosťou sedákov vyhovovať požiadavkám každého člena rodiny.

Ak stále nie ste rozhodnutí, aký tvar sedačky do obývacej izby zvoliť, nakreslite si izbu zhora so súčasným zariadením a doplňte tam vybranú sedačku vrátane jej zloženého a rozloženého tvaru na spanie. Následne si premerajte zostávajúci priestor na prechádzanie. Okolo rozloženej sedačky by ste si mali nechať dostatok priestoru. Krásna rohová rozkladacia sedačka na obrázku sa po rozložení nezmestí do každej zariadenej obývacej izby. Rozložiť sa Vám ju podarí, ale nebudete sa vedieť okolo nej komfortne pohybovať. Zaprataním všetkého voľného priestoru a dôležitých predchodcových chodníkov si v obývačke potrebný pocit útulnosti nenavodíte.

Základné typy sedačiek rozdelené podľa tvaru:

  1. klasický typ sedačky: dvojsed, trojsed  – ideálny do menších bytov a obývacích izieb
  2. rohový typ sedačky: dvojsed alebo trojsed a naň sa kolmo umiestňuje otoman bez operadla alebo s čiastočným operadlom, dvojsed alebo trojsed a naň sa kolmo umiestňuje dvojsed alebo trojsed
  3. sedacia súprava (kombinácia kresiel, dvojsedov, trojsedov): 3+1+1, 3+2, 3+2+1 – hodí sa do väčších zariadených obývacích izieb

Rohová sedačka U - Po-Sed - Arenna

 Rohová sedačka U – Po-Sed – Arenna

3. Doplnkové funkcie a základy konštrukcie sedačiek

Sedačky môžu mať konštrukciu, vybavenú rôznymi mechanizmami, aby poskytli nasledovné doplnkové funkcie:

    1. úložný priestor – priestor je umiestnený pod sedákmi, vo výklopnom otomane (rohová sedačka), alebo v zásuvkách, prípadne poličkách na bokoch sedačiek
    2. polohovanie sedákov, operadiel na chrbát, opierok na nohy, opierok na ruky alebo hlavu a ďalšie zaujímavé riešenia
    3. rozkladacia sedačka – na príležitostné alebo denné spanie (vyžaduje dobrý matrac a tvrdšiu výplň sedáku)

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Lote 2

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Lote 2

Konštrukcia sedačiek

Niektoré sedačky sa hodia na leňošenie a iné skôr na sedenie. Ak na sedačke bude prevažne sedieť, vyberajte model s dostatočne vysokým operadlom, aby ste si mohli pohodlne oprieť hlavu. Sedacia časť by mala byť umiestnená vyššie od zeme – dlhodobé sedenie vás potom neunaví. Čo sa týka mäkkosti sedákov a operadiel, každý má iné preferencie. Na dlhodobé sedenie pred TV sa odporúča sedačka s mäkkým sedákom a s nastaviteľnou opierkou na hlavu. Polohovateľné podrúčky, vankúše a skladacia opierka na nohy dodajú počas sedenia potrebný pocit komfortu. Taburet je stále viac žiadaným príslušenstvom a väčšie modely taburetov dokážu po prisunutí k posteli plniť funkciu lôžka (náhrada funkcie rozkladania postele).

Kvalitná sedačka má odolnú, očiam skrytú, pevnú konštrukciu, ktorá je navrhnutá tak, aby vám ani po 10 rokoch nevŕzgala. Aká je použitá konštrukcia sedačky, taká bude jej trvanlivosť. Masívne drevo dodá sedačke neuveriteľnú pevnosť a v kombinácií s kovom zabezpečí odolnosť voči vŕzganiu aj 10 rokov. Drevotrieska je lacnejší materiál a sedačka vyrobená z drevotriesky začne vŕzgať rýchlejšie. Ratanové sedačky patria medzi doplnkové alebo sezónne sedenie, neznesú dlhodobú záťaž a môžu vŕzgať už po 1 roku používania.

Rozkladanie sedačky, ktorá slúži na spanie, by nemalo trvať viac ako pár minút a malo by byť technicky jednoduché. Existujú už aj moderné „automatické“ rozkladacie systémy sedačiek, ktoré prácu rozkladania na spanie vykonajú čiastočne za vás.

Dnes nájdete na trhu aj sedačky typu „skladačka“, pri ktorých si sami volíte vzájomné susediace jednotlivé diely sedačky. Sú určené pre veľké priestory a ak ich máte kam umiestniť, môžete si vyskladať aj sedačku dlhú viac ako 5 metrov.

Som pripravený nakúpiť kvalitný nábytok!

Potrebujete vedieť o sedačkách viac? Chcete sa poradiť o vhodnosti konkrétneho modelu? Napíšte nám!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť