Home Trendy zo zahraničia Smart domácnosť: ušetrite 2 až 4 hodiny týždenne!

Smart domácnosť: ušetrite 2 až 4 hodiny týždenne!

by blog.novynabytok.sk
Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Každý deň to isté: varenie, riady, upratovanie, pranie, nákupy… Treba povysávať. Treba pokosiť trávnik. Množstvo malých činností okolo domu a záhrady, ktoré nerobíme veľmi radi. Čo keby sa to dalo nejako obísť, zautomatizovať, keby sa tak našiel spôsob, ktorý nám uľahčí domáce práce a zjednoduší každodenné fungovanie?

Na chytré telefóny, smartfóny, sme si už zvykli. Vieme si však predstaviť aj život v chytrej domácnosti? Stane sa smart living jedným z hlavných trendov života v 21. storočí? Nestane. Už ním je. Technológie sa hýbu dopredu a výrobcovia elektroniky na celom svete tvrdo pracujú, aby zjednodušili život nielen vojakom, kozmonautom a letcom, ale aj bežným smrteľníkom, čo zúfalo postávajú pri žehliacej doske.

Čo patrí ku trendu smart living?

Smart domácnosť je dom alebo byt, v ktorom sú určité funkcie a systémy spotrebičov ovládané elektronicky z jedného miesta, zväčša cez prehľadné používateľské rozhranie v smartfóne alebo tablete. Svetoznámy výrobca elektroniky Samsung vyvinul koncept Samsung Smart Home. Je to inteligentná domácnosť, ktorá Vám umožní na diaľku kontrolovať vybrané spotrebiče ako sú robotické vysávače, chladnička alebo klimatizácia či monitorovať jednotlivé izby, pomocou tabletov, smartfónov a smart hodiniek. Podobné systémy sú na vzostupe a možno sa už čoskoro stanú integrovanou súčasťou našich domovov.

Smart bývanie má veľa výhod a jednu nevýhodu. Tou je ešte stále pomerne vysoká obstarávacia cena. Najväčšou výhodou je očividná úspora času, ktorý by ste inak strávili jednotlivými domácimi prácami alebo nastavovaním spotrebičov. Takto Vám ostane viac času na partnera a na deti. Ďalšou veľkou výhodou je šetrenie peňazí a prírodných zdrojov, nakoľko koncept smart living je aj o ekologických riešeniach. Tie najmodernejšie smart domácnosti využívajú aj elektrickú energiu zo solárnych panelov. Ovládací systém Vám taktiež poskytne prehľad o Vašej spotrebe a výdavkoch. Veľkou výhodou je prehľadné a jednoduché ovládanie, ktoré môže prebiehať aj na diaľku, napríklad ak ste na služobnej ceste či na dovolenke. Nad svojou domácnosťou nestratíte kontrolu ani vtedy. Práve v takýchto situáciách oceníte aj schopnosť smart bytu ochrániť sa pred zlodejmi a to napríklad vďaka systému stmavovania svetiel v noci, zaťahovania žalúzií alebo špeciálnemu alarmu. Automatizované ovládanie spotrebičov hrá do karát aj zábudlivým jedincom, ktorým pripomína, že treba urobiť určitý úkon alebo ho rovno vykoná za nich.

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Čas sú peniaze. Ale čas vám nikto nevráti!

Nečakajte doma niekoľko hodín zbytočne!

Naložili ste práčku, odišli ste z domu a zabudli ste ju zapnúť? Takýmto menším domácim faux pas sa viete vyhnúť, ak zainvestujete do inteligentných spotrebičov. Smart práčky a sušičky môžete aj na diaľku ovládať cez smartfón. Existujú tiež smart systémy, ktoré Vám umožnia na diaľku regulovať ohrev vody a kúrenie. V zime, po lyžovačke, sa určite potešíte návratu do vykúrenej domácnosti a do kúpeľne, v ktorej ihneď tečie teplá voda.

Azda najobľúbenejšie a najviac cenovo dostupné smart spotrebiče pre tých, čo neradi vysávajú (a ruku na srdce, kto už len vysáva rád?) sú robotické vysávače. Ich výhodou je, že dokážu zmapovať celý priestor, vďaka čomu nevynechajú žiaden tmavý kút. Ak robotický vysávač narazí do prekážky, odrazí sa od nej a pokračuje ďalej. Novšie modely majú tiché motory a ich prítomnosť takmer nebudete registrovať.

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Aj v kuchyni sa dá „multi-taskovať“ rýchlejšie!

Pamätáte si film Návrat do budúcnosti? V roku 1985 boli predstavy o kuchynskej realite roku 2015 tak trochu nepresné. Ešte stále nemáme rúry, do ktorých by sme vložili napríklad maličkú pizzu a tá by následne niekoľkonásobne zväčšila svoj objem. Už dnes a však dajú zohnať inteligentné chladničky s LCD displejom na ovládanie ich fungovania. So smart chladničkou od Samsungu môžete dokonca aj telefonovať: stačí ak ju prepojíte so smartfónom Samsung Galaxy. Chladnička je celkom nezvyčajný telefón, čo poviete? Táto smart chladnička má Wi-Fi, dokáže prehrávať hudbu, prečítate si správy a môžete si na nej pozrieť filmy streamované z Vášho smartfónu.

Ako budú smart chladničky vyzerať v budúcnosti? Pravdepodobne budú ešte múdrejšie, so schopnosťou zistiť, aká potravina Vám práve chýba alebo je po záruke a objednať ju online. Smart chladnička Vás tiež upozorní na zle zabuchnuté dvere. A samozrejme, vďaka prepracovanému systému chladenia a mrazenia, ušetrí energiu.

Hudbou budúcnosti už nie sú kuchynské linky so spotrebičmi ako sporák, rúra či mikrovlnka, vybavenými LCD panelom pre pohodlné ovládanie. Menu býva intuitívne a pripomína ovládanie v smartfóne. Vývojári z Apple posunuli pečenie na vyšší level. Vyvinuli inteligentnú rúru, podobnú počítaču, ktorá dokáže detekovať, čo ste do nej vložili, nastaviť správne parametre pečenia a vďaka zabudovanej kamere Vám do mobilu zabezpečí livestream diania vo svojom vnútri. Skvelá vymoženosť pre zaneprázdnené gazdinky alebo začínajúcich kuchárov.

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

V pracovni ušetríte nie len čas, ale aj priestor!

V domácej pracovni určite privítate možnosť chytrého prepojenia jednotlivých počítačov alebo počítača s tlačiarňou, kopírkou, skenerom či externým harddiskom, prípadne s už spomínaným smart televízorom. Vďaka bezdrôtovému prepojeniu cez Wi-Fi sa doma nemusíte potkýnať o káble. Váš PC stolík tým pádom nemusíte zahltiť technikou. Tlačiareň môže pokojne odpočívať niekde, kde sa na ňu nebude prášiť, hoci aj zavretá v skrinke, do ktorej by ste kabeláž nedostali. Použijete ju, len keď ju budete naozaj potrebovať. To isté platí aj pre externý disk.

Keď práve nie ste doma

Je pravdepodobné, že sa súčasťou našich domovov už čoskoro stanú inteligentné zámky, ktoré sa budú otvárať pomocou smartfónu, prípadne smart zvonček s kamerou, vďaka ktorému na Vašom telefóne uvidíte, kto je za dverami a budete môcť prehodiť pár slov s návštevníkom, ktorý Vás nezastihol doma.

… a pre vaše potešenie

V obývačke určite oceníte veľký a chytrý smart televízor, ktorý sa ovláda cez prehľadné používateľské rozhranie, podobne ako počítač. Okrem klasickej káblovky si na ňom budete môcť prehrať napríklad aj videá z Youtube alebo streamované filmy. Aby ste si smart televízor nekupovali nadarmo, zabezpečte si najprv rýchle internetové pripojenie. A samozrejme aj pekný a elegantný TV stolík.

V celom dome alebo byte oceníte nasledovné smart vychytávky:

  • systém ventilácie, vykurovania a chladenia vzduchu (klimatizácie) – toto všetko sa dá ovládať na diaľku, pohodlne, cez aplikáciu v smartfóne
  • bezpečnostné systémy (alarm) s kamerami a detektormi dymu (hlásičmi požiaru) – oceníte ich predovšetkým keď ste ďaleko od domova
  • smart zásuvky so senzormi proti prehriatiu Vám umožnia ovládať spotrebiče na diaľku pomocou mobilnej aplikácie a sledovať spotrebu elektriny
  • smart žehlička – nemusíte sa báť, že vyhoríte, žehlička sa sama vypne, ak je nečinná a dáva si pozor aj na paru, vypúšťa ju len počas žehlenia

Namiesto zdĺhavých prác v záhrade si v nej radšej oddýchnite

Vďaka naprogramovateľnému smart systému na polievanie záhrady Vám odpadne ďalšia starosť. O trávnik sa Vám postará smart kosačka, ktorá funguje na podobnom princípe ako robotické vysávače. Stačí, keď jej vymedzíte priestor, ktorý má kosiť, nastavíte pravidelnosť a kosačka Vás ušetrí námahy, čo oceníte predovšetkým počas daždivých dní. Novšie verzie robotických kosačiek zvládajú aj členitejší terén, ktorý mierne stúpa do kopca.

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Som pripravený nakúpiť kvalitný nábytok! (4)

Aké smart vychytávky by potešili Vás? Ktoré domáce práce by ste najradšej delegovali na domáce spotrebiče? Napíšte nám do komentárov!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť