Home Rôzne štýly a dizajny Ako dokonale zladiť svoju podlahu s nábytkom

Ako dokonale zladiť svoju podlahu s nábytkom

by blog.novynabytok.sk

Ako sa hovorí, treba začať vždy od podlahy!

Podlahy so stenami dávajú základný kameň vášmu príbytku, tvoria zjednocujúci prvok bývania a určujú celkový dojem z priestorov. Spolu s nábytkom a dekoráciami dotvárajú celkovú atmosféru interiéru, ktorá môže mať v konečnom dôsledku aj vplyv na vaše pocity a náladu.

obývačka s výraznými drevenými podlahami a svetlým dreveným nábytkom

                                                Obývacia izba – Bog Fran – Axel 2

Pri výbere farby podlahy by ste mali brať do úvahy funkčnosť jednotlivých izieb, ich veľkosť, prísun denného svetla a myslieť i na štýl a nábytok, ktorým chcete zariadiť interiér. Zároveň je podlaha aj jedným z najnamáhanejších materiálov, keďže musí odolávať každodennej záťaži vyplývajúcej z pohybu ľudí, nábytku, vyliatych tekutín a iných nečistôt. Preto by ste si ju nemali vyberať len podľa vzhľadu, ale aj podľa odolnosti .

 Investícia do podlahy je dlhodobá záležitosť, preto pri výbere treba zvážiť kvalitu a zároveň vzhľad, ktorý vás neomrzí ani po niekoľkých rokoch. 

moderná spálňa s tmavými drevenými podlahami a farebnými stenami

                                            Spálňa – Bog Fran – Lionel 2

 Ak radi experimentujete a chceli by ste zvoliť rozdielnu podlahu do jednotlivých izieb, vyžaduje si to vycibrený vkus a zmysel pre detail a farby, inak to môže dopadnúť ako nevydarený „miš-maš“. Ak sa však vyznáte alebo si zavoláte na pomoc dizajnéra, môžete dosiahnuť skvelý efekt. Jednoduchšie je však zvoliť rovnakú podlahu do celého bytu a pohrať sa skôr s rôznymi vzormi na nábytku, či so zaujímavými doplnkami a dekoráciami.

Najmä v malých bytoch je priam nevyhnutné použiť rovnakú podlahu do všetkých izieb, lebo tu sú priestory často vizuálne prepojené. Tým nič nepokazíte a dosiahnete jednotný vkusný vzľad. 🙂

Ako vplýva farba podlahy na celkové priestory?

Farby v dome, intenzita denného svetla a veľkosť priestoru sa do veľkej miery navzájom ovplyvňujú. Farebné odtiene podlahy, stropu a stien majú zásadný optický vplyv na to, ako vnímate interiér.  Pri šikovnom zladení jednotlivých farieb v byte, môžete celý priestor jednoducho opticky zväčšiť, zmenšiť , zosvetliť, či zútulniť. Záleží len na vašich predstavách a na priestore, s ktorým pracujete.

moderná tmavá obývačka so svetlou podlahou

                                     Obývacia izba – WIP – Koln čierna

Svetlá dlážka

Ak máte tmavý priestor, s menším oknom alebo orientovaný na sever a potrebujete ho opticky zväčšiť, zvoľte si svetlú podlahu, ktorá menej pohlcuje a viac odráža svetlo, čím sa miestnosť pôsobí priestrannejšie. Svetlé farby sú symbolom čistoty a pokoja, preto môžete skombinovať svetlú podlahu i so svetlými stenami. Čím budú farby svetlejšie a studenšie, tým bude miestnosť pôsobiť priestrannejšie. Podlaha v svetlejšom odtieni menšiu alebo tmavšiu miestnosť rozjasní, prevzdušní a dodá jej nadčasový vzhľad.

 Dávajte si však pozor!

Svetlá podlaha síce pôsobí čisto, niekedy až sterilne, no aj trochu chladne, najmä ak je skombinovaná so studenými farbami (modrá, zelená). 

obývacia izba s bledými podlahami a bielym lesklým nábytkom

                                    Obývacia izba – BRW – Azteca 4

Tmavá dlážka

Tmavé a teplé farby robia miestnosť menšou a útulnejšou. Tmavá podlaha na rozdiel od svetlej pôsobí stabilne, seriózne a útulne. Ak máte radi kontrasty, zvoľte k tmavej podlahe svetlé steny. Nemusia však byť snehobiele, vhodnejšia je biela s jemnou prímesou inej farby, prípadne pastelové odtiene a niekoľko doplnkov v jasných farbách, ktoré interiér preteplia a rozjasnia.

Tmavé podlahy však môžete vkusne spojiť i s inými tmavými farbami, ktoré sa používajú na zvýraznenie a dopĺňanie. Kombinácia tmavej podlahy a sýtych farebných stien priestor zmenší, preto treba byť opatrní a voliť takúto kombináciu len v skutočne priestranných miestnostiach. Príliš veľa tmavých farieb môže totiž nakoniec pôsobiť ponuro, preto sa nebojte doplniť interiér o farebnými doplnkami.

Zabudnúť by ste nemali ani na ochranné lišty. Podlaha sa zdá byť väčšia, keď lišty majú rovnakú farbu ako ona a naopak ak majú lišty rovnakú farbu ako steny, pôsobí podlaha menšie.

tmavá podlaha v kombinácií so svetlým dreveným nábytkom a farebnými stenami

                            Obývacia izba – Bog Fran – Deluxe 3

Charaketer podlahy dotvára štýl a atmosféru interiéru

Pri výbere podlahovej krytiny by ste okrem veľkosti a svetlosti miestností, mali brať do úvahy i celkový vzhľad interiéru, ktorý chcete dosiahnuť. Či už ste milovníkom moderného – minimalistického dizajnu, klasického alebo rustikálneho štýlu, prípadne túžite po škandinávskom či francúzskom štýle bývania, na výber máte veľmi širokú paletu farieb a dekorov podlahových krytín.

V súčasnosti výrobcovia všetkých druhov podláh ponúkajú dekory takmer ku každému štýlu a paleta farieb je taktiež veľmi široká. Interiéroví dizajnéri však k niektorým štýlom odporúčajú len určité materiály, napríklad k vidieckemu štýlu väčšinou drevo. Viac možností výberu materiálu má moderný nadčasový dizajn.

nábytok v štýle Provence s drevenými podlahami

                                       Jedáleň – Tempo Kondela – Royal

Ako pôsobia rôzne dezény dreva na podlahe?

  • žltkasto-béžové podlahy (Dub, Buk, Javor) – sú príjemné, teplé, útulné a pôsobia optimistickým dojmom. Podlahy s dekorom dubu, buku alebo javoru môžu tmavú miestnosť opticky zatepliť.
  • červenkasto-oranžové dekory (Hruška, Slivka, Čerešňa) – vytvárajú v miestnosti veľmi teplý pocit, vhodné je kombinovať ich so žltými odtieňmi.
spálňa s červenkasto hnedými podlahami a hnedým nábytkom

                                               Spálňa – BRW – Fini 1

  • módne a odolné tropické drevo (Meranti, Eukalyptus, Akácia) – majú zaujímavú štruktúru a priestor neobyčajne oživia a rozžiaria. Ťažko sa k nim však hľadá doplnková farba – ideálne je, ak sú steny v jemne tónovanej bielej farbe a pastelových odtieňoch
  • hnedé podlahy – sú vhodné do interiérov s dostatkom svetla, môžu sa kombinovať s podobnými odtieňmi ako tón v tóne alebo v kontraste so svetlými či doplnkovými farbami. Podlaha v hnedých odtieňoch je univerzálna a hodí sa do rôznych interiérov za predpokladu, že do miestnosti preniká dostatok svetla, aby túto farbu vyzdvihlo do popredia. Je jednoduché kombinovať ju s mnohými ďalšími farbami.
detská izba s príjemnými hnedými podlahami kombinovaná s výraznými zelenými stenami

                                       Detská izba – Dig-net – Gusto 1

  • Biele, šedé, čierne podlahy – tieto farby si vyberajú na podlahu najmä milovníci moderného dizajnu. Obľúbené sú bielené drevené podlahy, ktoré prinášajú do miestnosti svieži a nadčasový vzhľad. Šedá farba pôsobí veľmi elegantne a neutrálne. Podlahy s nádychom šedej sa výborne kombinujú najmä s teplými farbami a vytvoria moderný vzhľad interiéru. Dizajnéri sa v súčasnosti nevyhýbajú ani čiernej podlahe, ktorá v miestnosti pôsobí veľmi štýlovo a luxusne. Spolu so svetlými farbami stien a stropu a v kombinácii výrazných dekorácií vytvára v miestnosti moderné kontrasty.
biele podlahy s výraznými stenami a moderným sivým nábytkom

                                         Predsieň – BRW – Fini 1

Ako zladiť podlahu s nábytkom?

Svetlej podlahe pristane tmavší nábytok, ak však zvolíme bledšie zariadenie, farebný akcent dosiahneme doplnkami (obrazmi či vázami). Veľmi dobre sa dopĺňajú i tmavý nábytok a svetlá drevená podlaha. Svetlé farby sa dá tiež veľmi dobre kombinovať so širokou paletou iných farieb. Neodporúčame použiť na podlahe aj nábytku rovnakú štruktúru toho istého dreva – riskujete fádny interiér. A vôbec, vo všetkých prípadoch by sa mal odtieň nábytku a odtieň podlahy mierne líšiť. Nábytok by mal byť o tón až dva tmavší alebo svetlejší, ako podlaha, aby s ňou nesplýval a interiér nepôsobil nudno a monotónne.

tmavý nábytok a steny v kombinácií so svetlo hnedou podlahou

                                   Obývacia izba – Dig-net – Grafi 3

Ak predsa len chcete zvoliť podlahu i nábytok v rovnakom odtieni a type dreva, zvoľte kontrast v podobe výrazného koberca. Podlahu v neutrálnej farbe (napr. prírodný lakovaný dub) sa nebojte kombinovať s nábytkom vyrobeným z veľmi tmavého dreva (napr. z wenge alebo orecha). Svetlý nábytok nalakovaný na bielo bude tiež vyzerať veľmi príťažlivo.

jedáleň v prírodných hnedých odtieňoch doplnená sivým kobercom

                                                   Jedáleň – Tempo Kondela – Nevada

Veríme, že sme vám výber tých správnych podláh do vášho bytu aspoň trochu uľahčili a vytvoríte si interiér, v ktorom sa budú všetky elementy krásne dopĺňať a spríjemňovať atmosféru celého príbytku. 🙂

Čítajte tiež: Nábytok dub sonoma, to najobľúbenejšie bývanie! 🙂
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť