Home Urob si sám Ako vyrobiť posuvné dvere pre skrine

Ako vyrobiť posuvné dvere pre skrine

by Martin

Vytvorenie posuvných dverí pre šatníkovú skriňu predstavuje šikovný a estetický spôsob, ako maximalizovať úložný priestor v dome. Na rozdiel od nákladných vstavaných skríň na mieru, si môžete dvere na posuvnú skriňu vyrobiť sami s trochou trpezlivosti, kvalitným náradím a šikovnými rukami. Prejdime si spolu, ako na to!

Začnime s dôkladným plánom. Vaša skriňa by mala byť nielen funkčná, ale aj esteticky príjemná, zahŕňajúc aspekty ako rozloženie políc, umiestnenie vešiakových tyčí a dokonca i usporiadanie otvorov pre jednoduchý prístup. Počet predných čiel skrine sa určuje tak, aby každé dvere po otvorení poskytovali pohodlný prístup k celému priestoru skrine.

Pre zachovanie estetiky a funkčnosti skrine je dôležité, aby mali všetky dvere rovnakú šírku. Asymetria nielen kazí vzhľad, ale aj obmedzuje využitie priestoru. Pre optimálne výsledky je vhodné objednať si dosky na mieru s kovovými hranami, ktoré zvyšujú odolnosť a estetický vzhľad dverí.

Výroba kovových obrúb na dverách si vyžaduje špeciálne vybavenie, preto odporúčame objednať si hotové dosky od profesionálov.

Pri inštalácii posuvných dverí zvoľte vodidlá s dvojitými koľajnicami pre hladký a stabilný pohyb. Dôležitá je dokonalá rovnobežnosť horných a spodných osí. Pre montáž používame rozpínacie hmoždinky, ideálne tri alebo viac na meter.

Montáž zrkadla na skriňu

Zrkadlá sú skvelým doplnkom pre skrine, vhodné do spální, predsiení aj kuchýň. Pred ich lepením je dôležité povrch dôkladne vyčistiť. Použite špeciálne lepidlo pre zrkadlové povlaky a naneste ho vo zvislých pruhoch, pričom nechajte okolo okrajov zrkadla 5 cm voľného priestoru. Nechajte zrkadlo na podlahe, kým lepidlo nezaschne.

Inštalácia posuvných dverí

Keď máte všetky časti pripravené, je čas na ich montáž. Pojazdné mechanizmy pripevnite na rohy dverí a vložte ich do vodítok. Nastavte polohu kolies tak, aby dvere jazdili hladko. V prípade potreby môžete pridať aj špeciálne zarážky.

Vytvorte nábytok, ktorý dokonale ladí s vašou posteľou a toaletným stolíkom a docielite harmonický interiér. S precíznym projektom môžete vytvoriť nielen šatníkové skrine, ale aj nočné stolíky, detský nábytok a kancelárske regály. Táto nezávislá tvorba nábytku vám prinesie veľa spokojnosti a maximálny úžitok z priestoru.

Dodatočné rady

  • Pri umiestnení koľajníc počítajte s možnými nerovnosťami stropu a podlahy.
  • Pri nerovných stenách nechajte 2 až 3 cm rezervu.
  • Pri výške dverí počítajte s 2 až 5 mm rezervou pre ľahšiu manipuláciu.
  • Na posuvné dvere zvažte ľahšie materiály, ako je bambusová výplň.

Vytvorením vlastnej posuvnej skrine, alebo jej dverí nie len šetríte náklady, ale taktiež získate nábytok, ktorý presne zodpovedá vašim potrebám a štýlu. Je to projekt, ktorý stojí za vyskúšanie!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť