Home Bývajme zdravo! Minimalizmus a prírodné materiály: objavte osobitý japonský štýl!

Minimalizmus a prírodné materiály: objavte osobitý japonský štýl!

by blog.novynabytok.sk

Japonský štýl sa vyznačuje hlavne jednoduchosťou a minimalizmom, nielen pokiaľ ide o dizajn. Ak si chcete zariadiť bývanie v tomto štýle, zabudnite na množstvo nábytku a doplnkov. Stačiť vám bude niekoľko kvalitných a nevyhnutných kúskov.

japonský minimalizmusFoto: © visualhunt.com

Čo charakterizuje japonský štýl? 

Japonský štýl spoznáte podľa minimalistického dizajnu, jednoduchých a čistých línií. Z materiálov sa používa hlavne drevo, bambus, ryžový papier.  Vynechať by ste mali záclony, závesy a radšej siahnuť po bambusových či drevených roletách alebo posuvných žalúziách. Pokiaľ ide o farby, tradične sa využívajú biela a čierna v kontraste s karmínovočervenou.

ryžový papier slúži ako clonaFoto: © visualhunt.com

Prešľapom ale nebude ani zlatá či strieborná. Základom sú samozrejme prírodné  materiály a hlavne drevo. Zariadenie bytu v japonskom štýle by sa dalo charakterizovať ako premyslene jednoduché, navodzujúce pokoj a harmóniu. Hlavnou zásadou je vyhnúť sa zbytočnostiam a nerušiť prúdenie pozitívnej energie.kuchyňa v minimalizmeFoto: © unsplash.com

vyžite náš veľký výpredaj skladu a nakúpte extra výhodne

Jednoduchý, nízky a multifunkčný nábytok

Japonci sú zvyknutí na malé byty, a tak si ich zariaďujú prakticky, jednoducho a funkčne. Ak teda túžite po bývaní v japonskom štýle, hľadajte „obyčajný“, podľa možnosti nízky nábytok s čistým vzhľadom bez zbytočných vzorov a dekorácií. Vhodné nie sú výrazné ozdobné kovania či rôzne vyrezávané vzory a podobne. Často sa využíva nábytok v tmavých farbách, ktorý kontrastuje so stenami bielej alebo svetlosivej farby.

Japonci milujú pravé drevoFoto: © visualhunt.com

Japonská spálňa

Hlavnou hviezdou každej spálne je určite posteľ. V spálni v japonskom štýle by to mala byť veľmi jednoduchá a nízka drevená posteľ, ktorú budú dopĺňať nočné stolíky. Tie by mali byť tiež jednoduché, ideálne v tvare kocky.

spálňa v japonskom štýleFoto: © visualhunt.com

Manželská posteľ 160 cm - Naturlig - LekangerManželská posteľ 160 cm – Naturlig – Lekanger

Nočný stolík - Naturlig - InvikNočný stolík – Naturlig – Invik

Nočný stolík - Naturlig - LekangerNočný stolík – Naturlig – Lekanger

Nábytkové inšpirácie TU

Na stolík sa hodí lampa s tienidlom z ryžového papiera a ostatné veci radšej uložte do zásuviek. Keď budete vyberať posteľ, myslite aj na to, že úložný priestor vám pomôže udržiavať poriadok a minimalistický dizajn. Všetky veci, ktoré by mohli byť opticky rušivé, odložte pod posteľ.

Manželská posteľ 180 cm - Naturlig - Blomst High BCManželská posteľ 180 cm – Naturlig – Blomst High BC

Nevyhnutná je, samozrejme, aj šatníková skriňa alebo komoda na oblečenie. Aj tieto kusy nábytku by mali byť strohé bez výrazných prvkov. Ak potrebujete šatník, môžete spálňu predeliť na dve časti pomocou už spomínaného paravánu. Priestor na spánok a šatník tak budú elegantne oddelené a zároveň bude dodržaný jednoduchý japonský štýl.

Šatníková skriňa - Tempo Kondela - Madison NewŠatníková skriňa – Tempo Kondela – Madison New

Komoda - Naturlig - Larsos 6+2Komoda – Naturlig – Larsos 6+2

Komoda - Naturlig - Blomst 3Komoda – Naturlig – Blomst 3

Japonská obývačka

Japonská obývačka sa nezaobíde bez nízkeho konferenčného stolíka, prípadne čajového stolíka a vankúšov na sedenie.  Vhodné sú aj sedáky, ktoré by mali byť z prírodného materiálu, napríklad ratanu. V obývačke by ste asi chceli mať aj klasické sedenie. Sedačka by mala byť hranatá, bez dekoračných vankúšov a ideálne s úložným priestorom, aby ste v nej mohli schovať veci, ktoré sú síce v domácnosti potrebné, ale rušili by čistý dizajn a prúdenie energie.

Rohová sedačka U - Tempo Kondela - PalioRohová sedačka U – Tempo Kondela – Palio

Ak potrebujete oddeliť priestor, napríklad obývačku a kuchyňu, najlepšie sú posuvné dvere alebo paravány, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou japonského bývania. Dvere aj paravány sa najčastejšie skladajú z dreveného rámu a ryžového papiera, ktorý prepúšťa svetlo. Priestor tak bude oddelený, zachová sa určité súkromie, ale budete mať dostatok svetla a pocitu voľnosti.

čisté línie nábytkuFoto: © visualhunt.com

japonská obývačkaFoto: © visualhunt.com

Dôležitý je každý detail

To, ako bude priestor pôsobiť, nezáleží iba od nábytku, ale aj od doplnkov. Hoci je japonský štýl jednoduchý až strohý, nemusíte sa obávať dekorácií, pokiaľ budú vhodne zvolené a nebudete to s nimi preháňať. Vhodné sú napríklad ikebany, vajére, bambusové doplnky, poháriky na saké. Majte vždy na pamäti, že v tomto štýle menej znamená viac.

karmínovočervená je pre Japoncov príznačnáFoto: © visualhunt.com

Možno premýšľate o tom, aká podlaha by sa hodila do bytu v japonskom štýle. Na to, aby bola zachovaná harmónia, je potrebný poriadok. Preto sa uprednostňujú ľahko udržiavateľné podlahy z bambusu alebo laminátu. Chceli by ste radšej koberec? Potom by to mal byť tkaný alebo rebrovaný koberec a v prírodných odtieňoch ako je béžová, piesková či sivá s nenápadnými textúrami.

japonský minimalizmusFoto: © visualhunt.com

Páči sa vám bývanie v japonskom štýle? Zariadili by ste si takéto jednoduché bývanie? Ak bol pre vás článok inšpiráciou, podeľte sa oň s priateľmi!

Čítajte tiež: Milujeme postele Naturlig! A vy?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť