Home Urob si sám Ako natrieť nábytok v štýle Provence

Ako natrieť nábytok v štýle Provence

by Martin

Provensálsky štýl, ktorý je inšpirovaný francúzskou vidieckou estetikou, je synonymom pre pohodu, eleganciu a čaro starého sveta. Vyznačuje sa jemnými farbami, prírodnými materiálmi a zdôraznením ľahkosti a svetla. Jeho neopakovateľná atmosféra prináša do domovov nádych francúzskeho vidieka, kde dominuje pokoj a jednoduchosť.

Nábytok v štýle Provence sa vyznačuje jeho jednoduchými, ale elegantnými líniami. Často je vyrobený z prírodného dreva, ktoré časom získa patinu, ktorá dodáva nábytku autentický a živý vzhľad. Nábytok môže byť zdobený drobnými detailmi, ktoré pripomínajú vidiecku remeselnú prácu. Povrch nábytku je často nepravidelne opracovaný, čím sa zvýrazňuje jeho rustikálny charakter.

Farby a vzory vhodné pre štýl Provence

Farby, ktoré sa najčastejšie spájajú so štýlom Provence sú pastelové a zemité odtiene. Biela, béžová, jemná modrá, levanduľová a slnečnicová žltá sú ideálne pre dosiahnutie tohto štýlu. Pre dosiahnutie autentického vzhľadu nábytku v tomto štýle sú ideálne kriedové farby, ktoré sa vyznačujú matným finišom a jemnou textúrou. Tieto farby sa ľahko aplikujú, rýchlo schnú a nevyžadujú si predchádzajúcu prípravu povrchu, ako je zbrusovanie alebo základný náter. Vzory, ktoré dopĺňajú štýl Provence, môžu zahŕňať motívy kvetov, prúžky alebo jednoduché geometrické vzory, ktoré pripomínajú francúzsku vidiecku estetiku. Tieto farby a vzory je možné aplikovať na nábytok alebo doplnky, aby sa dosiahol požadovaný vidiecky vzhľad.

Postup pri natieraní nábytku v štýle Provence

  1. Príprava povrchu: Aj keď kriedové farby nevyžadujú intenzívnu prípravu povrchu, je dôležité, aby bol nábytok čistý, suchý a bez mastnoty. Odstránenie prachu a nečistôt zabezpečí rovnomernú aplikáciu farby.
  1. Aplikácia farby: Farbu nanášajte štetcom alebo valčekom. Pre dosiahnutie plnej krycie schopnosti môže byť potrebné aplikovať viacero tenkých vrstiev. Medzi jednotlivými vrstvami nechajte farbu dôkladne vyschnúť.
  1. Efekt patiny: Ak chcete dosiahnuť efekt opotrebovania typický pre štýl Provence, po vyschnutí farby jemne prejdite brúsnym papierom po hranách a vybraných plochách nábytku.
  1. Finálna úprava: Po dosiahnutí požadovaného vzhľadu a úplnom vyschnutí farby aplikujte ochranný vosk alebo lak, ktorý zabezpečí trvanlivosť náteru a zvýrazní matný efekt kriedovej farby, čím sa váš nábytok dokonale zapojí do štýlu Provence.

Dekoratívne techniky

Na zvýraznenie štýlu Provence môžete použiť aj servítkovú techniku, ktorá umožňuje aplikáciu rôznych vzorov a motív. Servítková technika, známa aj ako decoupage, je obľúbeným spôsobom, ako pridať umenie a vzory na rôzne povrchy, vrátane nábytku, ako sú šamlíky, stoličky alebo stoly. Táto technika umožňuje transformovať bežné predmety na jedinečné dekoratívne kúsky, ktoré odrážajú osobný štýl a kreativitu. Postup je relatívne jednoduchý a nevyžaduje špeciálne náradie ani predchádzajúce skúsenosti.

Postup servítkovej techniky (decoupage):

  1. Výber materiálu: Na začiatok si vyberte servítky s požadovaným vzorom. Servítky sú často veľmi tenké, takže na decoupage je najlepšie použiť tie, ktoré majú aspoň dve až tri vrstvy.
  1. Príprava povrchu: Uistite sa, že povrch nábytku je čistý, suchý a hladký. Ak je potrebné, povrch jemne zbrúste a odstráňte prach.
  1. Strihanie servítky: Servítku opatrne rozdeľte na jednotlivé vrstvy a použite iba tú najvrchnejšiu vrstvu s potlačou. Motív na servítke si prispôsobte veľkosti a tvaru povrchu, na ktorý ho chcete aplikovať, a opatrne ho vystrihnite.
  1. Aplikácia lepidla: Na povrch nábytku naneste tenkú vrstvu špeciálneho lepidla pre decoupage alebo vodeodolného lepidla PVA. Lepidlo by malo byť aplikované rovnomerne.
  1. Umiestnenie servítky: Servítku jemne položte na ešte vlhké lepidlo. Použite mäkkú štetku alebo hladký kúsok plastu (napríklad kreditnú kartu zabalenú do plastového vrecka) na opatrné vyhladenie servítky a odstránenie vzduchových bublín. Buďte mimoriadne opatrní, pretože mokrá servítka je veľmi krehká.
  1. Zapečatenie: Po úplnom vyschnutí prvotnej vrstvy lepidla naneste ďalšiu vrstvu lepidla alebo lak na zapečatenie servítky a ochranu povrchu. Na dosiahnutie hladkého a trvanlivého povrchu môžete aplikovať viacero vrstiev, pričom každú necháte dôkladne vyschnúť.
  1. Finálna úprava: Po úplnom vyschnutí poslednej vrstvy laku alebo lepidla môžete, ak je potrebné, povrch jemne zbrúsiť pre hladký finiš. Ako záverečný krok aplikujte ochranný vosk alebo lak na zvýšenie odolnosti.
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť