Home Nápady do záhrady Vhodné materiály pre zimný záhradný nábytok: Sprievodca odolnými voľbami

Vhodné materiály pre zimný záhradný nábytok: Sprievodca odolnými voľbami

by Martin

Zimný záhradný nábytok je špecifický svojou schopnosťou odolávať rôznym poveternostným podmienkam, a zároveň poskytovať pohodlie a estetickú príťažlivosť v rámci vašej zimnej záhrady. Tento typ nábytku sa umiestňuje do priestorov, kde je častým prvkom prechod medzi interiérom a exteriérom, ako sú sklenené verandy, zasklené terasy alebo iné zimné záhrady, ktoré umožňujú vychutnávať si krásu okolitej prírody z pohodlia domova.

Vhodné materiály pre zimný záhradný nábytok

Pri výbere vhodných materiálov pre konkrétne druhy zimného záhradného nábytku je dôležité brať do úvahy ich odolnosť, funkčnosť a estetiku. 

Sedacie súpravy a kreslá, ktoré sú častými prvkami zimných záhrad, si vyžadujú materiály ako polyratan a ratan pre ich pohodlie a ľahkú údržbu, pričom dodávajú priestoru prírodný vzhľad. Tvrdené drevo, ako sú teak alebo eukalyptus, je vhodné pre robustnejšie kusy nábytku vďaka svojej odolnosti voči vlhkosti a plesniam.

Stoly v zimnej záhrade by mali byť vyrobené z materiálov, ktoré sú odolné a ľahko sa čistia. Sú to napríklad, tvrdené sklo,  kov alebo hliník, ktorý je ľahký a odolný voči korózii, čím sa stáva ideálnym materiálom pre rôzne usporiadania.

Lehátka a hojdacie stoličky, ktoré poskytujú ideálne miesto na relaxáciu, by mali byť vyrobené zo syntetických tkanín a kovu. Tieto materiály zabezpečujú odolnosť voči poveternostným vplyvom a súčasne ponúkajú vysoký komfort a ľahkú údržbu.

Pre regály a odkladacie plochy sú vhodné kov a tvrdené drevo. Kovové regály ponúkajú moderný vzhľad a sú mimoriadne odolné, zatiaľ čo drevené regály dodávajú teplý a prírodný element.

Vlastnosti materiálov

Ratan a polyratan: Tieto materiály sú obľúbené vďaka svojej vysoké odolnosti voči poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Ratan pridáva prírodný vzhľad, zatiaľ čo polyratan ponúka väčšiu flexibilitu a odolnosť.

Kov: Kovový nábytok, najmä ten z nerezovej ocele, hliníka alebo železa ošetreného protikoróznou úpravou, je extrémne odolný a ponúka moderný vzhľad. Je dôležité zabezpečiť, aby kovový nábytok bol správne ošetrený, aby odolával korózii.

Tvrdené drevo: Druhy dreva ako teak, eukalyptus alebo akácia sú známe svojou odolnosťou voči vlhkosti a plesniam, čo ich robí ideálnymi pre použitie v zimných záhradách. Drevo pridáva teplý a prírodný element do priestoru.

Syntetické tkaniny: Pre čalúnenie a vankúše je dôležité vybrať materiály, ktoré sú odolné voči vode, plesniam a UV žiareniu, ako sú syntetické tkaniny určené pre exteriérové použitie.

Údržba zimného záhradného nábytku

Údržba zimného záhradného nábytku je nevyhnutná pre jeho dlhodobú krásu a funkčnosť. 

Pri materiáloch ako ratan a polyratan je dôležité pravidelné čistenie pomocou mäkkej handričky a vlažnej mydlovej vody. Týmto jednoduchým spôsobom odstránite prach a drobné nečistoty, ktoré by mohli materiál poškodiť. Polyratan je navyše mimoriadne odolný voči škvrnám a jeho údržba je preto obzvlášť nenáročná.

Kovový nábytok, najmä ten vyrobený z nerezovej ocele, hliníka alebo železa, vyžaduje osobitnú pozornosť, aby bol chránený pred koróziou. Dôležité je pravidelne kontrolovať všetky časti nábytku na prítomnosť hrdze, a to najmä v miestach spojov a zvarov. Akékoľvek zistené miesta s hrdzou je potrebné okamžite ošetriť brúsením a následným premaľovaním vhodnou protikoróznou farbou, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu korózie.

Pri drevenom nábytku, ktorý je vyrobený z tvrdých druhov dreva ako teak, eukalyptus alebo akácia, je údržba zameraná na zachovanie prirodzeného vzhľadu a ochrany pred vonkajšími vplyvmi. Drevo by malo byť pravidelne čistené mäkkou štetinovou kefou a mydlovou vodou, aby sa odstránili nečistoty. Následne je vhodné drevo ošetriť špeciálnym olejom alebo voskom určeným pre exteriérové použitie, ktorý pomôže zachovať jeho farbu a ochráni ho pred vlhkosťou a UV žiarením.

Čalúnenie a vankúše, ktoré sú často súčasťou zimného záhradného nábytku, by mali byť vyrobené z materiálov odolných voči vode, plesniam a UV žiareniu. Tieto textílie sa dajú ľahko čistiť a sú navrhnuté tak, aby vydržali náročné podmienky exteriérového prostredia. V prípade potreby ich môžete oprať alebo pretrieť vlhkou handričkou s jemným čistiacim prostriedkom.

Dôsledná a pravidelná údržba zimného záhradného nábytku zabezpečí, že vaša zimná záhrada zostane krásnym a pohodlným miestom na relaxáciu a odpočinok počas celého roka.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť