Home Bývajme zdravo! Penový alebo pružinový matrac? Ktorý z nich je lepší?

Penový alebo pružinový matrac? Ktorý z nich je lepší?

by Martin

Keď sa rozhodnete kúpiť si nový matrac zistíte, že to nie je práve najľahšia úloha. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, pričom každý z nich má svoje výhody aj slabé stránky. Kvalitný spánok je veľmi dôležitý pre zdravie a duševnú pohodu. Ako vybrať správny matrac? Celkovo platí, že výber medzi penovým a pružinovým matracom by mal byť založený na vašich individuálnych potrebách a preferenciách, ako sú vaša hmotnosť, postava, spánkové návyky a zdravotné problémy. Je dôležité poznamenať, že kvalita a vlastnosti matraca môžu závisieť od rôznych faktorov, ako sú jeho značka, cena a materiál použitý na jeho výrobu. Preto sa pred nákupom akéhokoľvek matraca odporúča vyhľadať informácie o jeho vlastnostiach a značke alebo vyskúšať si ho v obchode predtým, ako sa rozhodnete pre kúpu.

Penové matrace  

Penové matrace sa delia na niekoľko druhov podľa toho z akého materiálu sú vyrobené. Ide o polyuretánové (PUR) matrace, matrace zo studenej alebo z pamäťovej peny. PUR matrace sa pomaly z trhu vytrácajú, pretože ich nahrádzajú kvalitnejšie matrace hlavne zo studenej peny. Tie sú priedušné, tvarovo stále a majú dlhú životnosť. Bežnou súčasťou je aj poťah na matrac, ktorý sa dá prať.  HR pena je pružná a aj keď sa prispôsobí vášmu telu rýchlo sa vráti do pôvodne polohy keď vstanete.

Ak  si chcete dopriať skutočné pohodlie porozhliadnite sa po matracoch, ktorých povrch je tvorený pamäťovou penou (používa sa aj označenie „lenivá“ pena). Pamäťová viscoelastická pena sa prispôsobuje nie len tlaku tela ale aj jeho teplote. Výsledkom je pokojný a zdravý spánok, pretože telo je v anatomicky vhodnej polohe. Hustota pamäťovej peny by mala byť aspoň 30-35 kg/m3.  Takéto matrace sú ideálne aj do manželskej postele, pretože pohyb vášho partnera sa nebude prenášať na vašu stranu. Pokiaľ sa budíte na to, že sa váš partner celú noc prehadzuje, matrac z pamäťovej peny je vhodným riešením tohto problému. Pod penové matrace sa najlepšie hodia pružné lamelové rošty.

Výhody:

  • vhodné pre polohovateľné rošty
  • prispôsobujú sa telu
  • dostupné aj obojstranné matrace, každá strana má inú tvrdosť
  • pamäťové pena je vhodná pre ľudí s bolesťami chrbta a seniorov

Nevýhody:

  • nevhodné pre ľudí s nadváhou
  • pamäťová pena reaguje aj na teplotu vzduchu (v horúcom počasí je mäkšia)

Pružinové matrace

Pružinové matrace sa delia na bonellové a taštičkové. Pokiaľ ste mali nepríjemné skúsenosti so staršími typmi zabudnite na ne. Moderné pružinové matrace sú pohodlné a postarajú sa u váš pokojný spánok. Bonellové matrace majú pružiny z tenkých oceľových drôtov, ktoré sú vzájomne poprepájané. To znamená, že keď stlačíte jednu pružinu ovplyvní to aj tie okolo. Na rozdiel od penového matraca sa teda nedokáže dokonale prispôsobiť ľudskému telu. Majú ale vyššiu nosnosť ako penové a sú aj priedušnejšie.

Rozdiel medzi bonellovým a taštičkovým matracom je zásadný – pri taštičkovom pružiny nie sú vzájomne prepojené. Každá pružina je umiestnená v samostatnej taštičke z netkanej textílie. Aj keď sú taštičky vzájomne pospájané, pružiny sú na sebe nezávislé. Vďaka tomu sa dokážu vášmu telu prispôsobiť oveľa lepšie než bonell. Čím vyššiu hustotu pružín matrac má, tým skôr udrží chrbticu v prirodzenej polohe. Ak sa rozhodnete pre taštičkový matrac pýtajte sa na hustotu pružín, ktorá by mala byť rozhodujúcim faktorom. Hľadajte matrace s hustotou aspoň 150 pružín/m2. Pokiaľ ide o priedušnosť a nosnosť tieto vlastnosti sú takmer rovnaké ako pri bonellovom matraci. Pružinové a taštičkové matrace sú menej náchylné na zadržiavanie tepla, čo môže byť výhodou pre tých, ktorí majú sklon k poteniu sa v noci.  Pre pružinové matrace sú najvhodnejšie latové rošty.

Výhody:

  • priedušnosť
  • nižšie riziko množenia roztočov
  • vysoká nosnosť
  • dlhá životnosť
  • taštičkové matrace sa dobre prispôsobujú telu a majú ortopedický efekt
  • vhodné aj na pevný rošt

Nevýhody:

  • nie sú vhodné pre polohovateľný rošt
  • bonellové matrace sa neprispôsobujú telu

 

Latexové matrace

Okrem penových a pružinových sa dajú kúpiť aj latexové matrace. Musíte si ale dať pozor, aby ste si vybrali naozaj kvalitný produkt. Matrace sa vyrábajú z kaučuku a syntetického latexu, ale často narazíte aj na penový matrac s prímesou latexu. Pochopiteľne je veľký rozdiel v tom či ide o skutočne latexový matrac alebo sa za neho iba vydáva. Latex je priedušný, má vysokú bodovú elasticitu a je vhodný aj pre alergikov. Výhodou je aj to, že sa nepreleží tak rýchlo ako penový matrac. Pokiaľ si ale kúpite penový matrac s latexom môžete byť sklamaný. Pri nízkom obsahu latexu bude mať skôr vlastnosti penového než latexového matraca. Pre kúpou by ste si mali overiť akú má matrac hustotu a aký je podiel latexu. Kvalitný latexový matrac nebude mať hustotu nižšiu ako 50 kg/m3. Podobne ako pri penovom aj pre latexový matrac je vhodný lamelový rošt.

Výhody:

  • antialergický
  • priedušnosť
  • prispôsobuje sa telu
  • rýchlo sa vráti do pôvodnej polohy
  • vhodný na polohovateľný rošt

Nevýhody:

  • cena
  • vysoká hmotnosť

Aký matrac máte vy? Pružinový, penový alebo latexový? Ste spokojný so svojim výberom alebo uvažuje o kúpe iného typu?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť