Home Bývajme zdravo! 12 tipov, ako si jednoducho schladiť byt o niekoľko stupňov – aj bez klimatizácie

12 tipov, ako si jednoducho schladiť byt o niekoľko stupňov – aj bez klimatizácie

by blog.novynabytok.sk

1. Biela má zelenú

Na leto by sme mali myslieť už počas zariaďovania bytu. Tmavé steny, závesy a nábytok, čalúnené pohovky a koberce s vysokým vlasom – to všetko pohlcuje teplo a zvyšuje teplotu v byte. Leto si pýta svetlý nábytok a reflexné plochy, ktoré odrazia svetlo a teplo. Ak ich nemáte, tento efekt Vám dočasne vyčarí aj poťah z bielej látky, najlepšie z bavlny, saténu alebo ľanu. Doprajte dekoračným vankúšom nové obliečky. Ak ste nezohnali poťah na pohovku, prinajhoršom stačí prehodiť cez pohovku bielu plachtu.

Famm_Avanti_U_rohova_prava_biela

Foto: NovyNabytok.sk

novynabytok_blog_banner_600x140_2016-04-27_3

2. Morský vánok v miske

Určite máte doma ventilátor. Jeho chladiaci účinok zosilníte, ak ho nasmerujete na kovovú misku plnú ľadu. Voda za začne vyparovať a vzduch z ventilátora bude chladnejší. Pre extra chladivý efekt vyrábajte ľadové kocky zo slanej vody (soľ znižuje teplotu, pri ktorej mrzne voda). Pred ventilátor môžete do misky či lavóru postaviť aj fľaše s vodou, ktoré ste na noc nechali v mrazničke. Prúdenie vzduchu spôsobí, že sa pot bude rýchlejšie odparovať z Vašej pokožky a pocitová teplota bude o 3-4 stupne nižšia.

3. Odrazte horúcu vlnu

Ak máte rodinný dom, pravdepodobne ste si už všimli, že pod strechou je teplota najvyššia. Keď budete uvažovať nad rekonštrukciou, rozhodnite sa pre reflexný materiál strechy a svetlejšie farby náteru. Spomeňte si na Grécko s jeho typickými bielymi domčekmi!

682px-Santorini,_Oia_(6246546927)

Foto: Wikipedia

4. Využite egyptskú metódu

Egypťania vedia, čo je to horúčava a my sa u nich môžeme inšpirovať. Zabudnite na tradičné periny. V noci použite ako prikrývku vlhkú plachtu alebo veľkú osušku, pod ktorú podložte suchý uterák. Odporúča sa aj spánok vo vlhkom tričku a s čerstvo umytými vlasmi. Ak je to pre Vás príliš veľký extrém, skúste schladiť posteľnú bielizeň pred spánkom tak, že ju na pár minút vložíte do mrazničky.

5. Opačný termofor

Máte doma termofor, ktorý Vám v zime spríjemňuje studené noci? Naplňte ho studenou vodou, nechajte zamrznúť v mrazničke a vyrobte si studenú zimnú noc v lete. Ak nemáte termofor, postačí aj PET fľaša, zabalená do trička alebo do uteráku.

Wärmflasche1

Foto: Wikipedia

6. Zhasnite

Využite to, že vonku sa stmieva neskôr a šetrite Vaše lampy. Zhasínajte všade, kde sa dá. Bežné aj úsporné žiarovky totiž produkujú okrem svetla aj značnú dávku tepla. V lete sa preto veľmi hodí náladové LED osvetlenie, ktoré je na dotyk studené a neprehrieva vzduch.

7. Vypojte elektroniku

Televízory, počítače, práčky, sušičky a ďalšie obľúbené spotrebiče produkujú teplo, aj keď ich práve nemáte zapnuté. Vypojte ich zo zásuvky v čase, keď ich nevyužívate. O niečo to schladí Váš priestor a zároveň ušetríte. Nezabudnite na to, že aj Vaša chladnička produkuje teplo. Ak máte starší model, vymeňte ho za novší, v energetickej triede A.

8. Prievan na počkanie

Vetranie sa odporúča v noci, keď je vzduch vonku chladnejší ako vzduch vo vnútri. Otvorte všetky okná a nechajte priestor vychladnúť. Nezabudnite otvoriť aj dvierka skríň a skriniek (aj kuchynských), ktoré cez deň akumulovali teplo. Efekt prievanu v izbe dosiahnete aj pomocou dvoch ventilátorov, ktoré postavíte oproti sebe. Ak máte stropný ventilátor, nezabudnite ho nastaviť tak, aby sa točil v protismere hodinových ručičiek, aby teplý vzduch stúpal hore.

 

9. Aj posteľ musí dýchať

Odložte flanelovú a froté posteľnú bielizeň na zimu a používajte satén, hodváb, bavlnu a ľan. Cez deň nezakrývajte posteľ dekami, prikrývkami ani prehozmi. Nechajte ju neprikrytú, nech vychladne a vyvetrá sa. Leto je tiež čas, keď oceníte spánok vonku pod širákom, napríklad v hojdacej sieti. Ak takú možnosť nemáte, pouvažujte nad zakúpením matracu, ktorý má poťah s letnou a zimnou stranou. Kým tá zimná zohrieva, letná vďaka špeciálnemu zloženiu odvádza vlhkosť z povrchu tela, čím ho ochladzuje. Zaujímavým prírodným letným doplnkom sú aj vankúše s výplňou zo špaldy pohánky, ktoré pohlcujú pot a odvádzajú prebytočné teplo.

Poobzerať sa po novom matraci

10. Okno, ktoré chladí

V byte i v dome veľa urobia rolety, závesy a žalúzie. Pred okno môžete zavesiť mokrý uterák alebo plachtu, ktoré schladia horúci vzduch, prichádzajúci zvonku. Podobný efekt dosiahnete, ak zavesíte mokré závesy alebo ich aspoň zospodu namočíte do vedra s vodou. Svetlo zvonku odrazíte aj pomocou reflexnej vrstvy, umiestnenej do okna (predovšetkým na južnej strane, ktorá prijíma najviac tepla). Môže to byť napríklad slnečná clona z auta, alebo po domácky vyrobená odrazka – stačí, ak kus kartónu alebo preglejky obalíte alobalom.

Aluminium_cooking_foil

Foto: Wikipedia

11. Zaťahujte žalúzie správne

Ak máte žalúzie, cez deň nezabudnite zatiahnuť. Nastavte ich však správne: tak, aby mierne zaoblená časť žalúzií smerovala von a Vy budete mať výhľad smerom dole a nie na oblohu (viď foto). Táto poloha spôsobí, že teplo v miestnosti bude stúpať smerom hore, ku stropu. V zime zaťahujte žalúzie opačným spôsobom.

zaluzie

Foto: NovyNabytok.sk

12. Stopka pre sporák

Leto je najlepší čas na RAW stravu. Ak si totiž naservírujete guláš či poriadny rezeň, telo bude mať s jeho strávením viac práce a tým vyprodukuje aj viac tepla a Vám bude ťažko a horúco. Dajte Vášmu sporáku čas na vydýchnutie a doprajte si šalát alebo ovocie či zmrzlinu. Ak veľmi potrebujete variť, používajte pokrievky, aby z hrncov zbytočne neunikala para, ktorá dodá Vašej kuchyni ďalšie grády a snažte sa variť v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách. Alternatívou k sporáku môže byť v tomto období aj mikrovlnná rúra.

A rada na záver: choďte von a užite si leto pri vode. Aj horúčavy predsa majú niečo do seba! Nezabúdajte však na dostatočný pitný režim.

sea-sunny-beach-holiday

Foto: pexels.com

Aké techniky používate na ochladenie Vášho bytu? Podeľte sa s ostatnými v komentároch!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť