Home Bývajme zdravo! 19 Top Nápadov, ktoré popierajú zákony fyziky: Ako ušetriť miesto v byte?

19 Top Nápadov, ktoré popierajú zákony fyziky: Ako ušetriť miesto v byte?

by blog.novynabytok.sk

Nemusíte bývať v Tokiu, aby ste ocenili čaro malých priestorov. Buďme k sebe úprimní – malý byt znamená menej priestoru. Ale na druhej strane aj menej starostí s upratovaním. Menej vysávania. Menej prachu. Menšie náklady na kúrenie. Viac blízkosti. Všetko je po ruke.

Aby bol váš malý byt nie len útulný, ale aj kompaktný a praktický a hlavne aby pojal všetko, čo v ňom chcete mať, treba pri jeho zariaďovaní zapojiť fantáziu a zdravý rozum.

16258325482_5ac128d1de_b

A aký fyzikálny zákon budeme vlastne popierať? No predsa ten, že betón a tehla sa nerozpínajú ako nafukovací balón. Verte, že s týmito radami svoj bytík ľahko „nafúknete“. A budete sa v ňom cítiť ako kráľ či kráľovná vo svojom paláci.

 1.    Malý byt si pýta svetlé farby. Všetky steny by mali mať rovnakú farbu, ideálne bielu alebo krémovú, prípadne niektorý zo svetlejších odtieňov pastelových farieb. Svetlé farby budú odrážať svetlo a vytvoria dojem otvoreného a vzdušného priestoru. Tmavé odtiene absorbujú svetlo a robia miestnosť menšou.2527547172_3bfb3d6927_o

2.    Menej je viac. Pri farbách v malom byte určite. Ak budete mať tú istú farbu stien a podláh v celom byte, bude opticky zjednotený a podvedome ho budete vnímať ako väčší. Naopak, rôzne farby stien a príliš veľa farieb ho rozdrobia a zmenšia.

3.    Preč so zbytočnými lapačmi prachu a svetla. Zbavte sa závesov a záclon. Namiesto nich použite praktické rolety. Ak sa závesov neviete vzdať, lebo podľa vás robia priestor útulnejším, vyberte si priehľadný materiál alebo závesy vo farbe vašich stien, ktoré vizuálne splynú so stenou.

4.    Nábytok typu „chameleón“, teda vo farbe stien, je ďalší spôsob ako opticky zväčšiť váš byt a vytvoriť moderný, decentný interiér, s menej nápadným úložným priestorom. Nábytok, ktorý ladí „tón v tóne“ bude lahodiť oku a vytvorí dojem poriadku, ktorý je v malých priestoroch obzvlášť dôležitý.

2636439492_a0c81d9584_o 3911313770_d79f1abd14_o

5.    Kde sa vidíte o päť rokov? No predsa v zrkadle! Zrkadlá sú známym trikom na optické zväčšenie priestoru, odrážajú svetlo (prirodzené aj umelé) a robia priestor vzdušnejším. Ak vám zrkadlo v peknom ráme odráža príjemný výhľad z okna, nemusíte ani vešať obraz. V malej kúpeľni je veľké zrkadlo nevyhnutnosťou. Jeho efekt znásobí vhodne zvolené osvetlenie. Zrkadlo v kombinácii s nábytkom je estetický a praktický bytový doplnok. Napadlo by vám skombinovať ho napríklad so skrinkou na topánky?

tempo_kondela_botniky_kapater_bielapretty-woman-635258_640

6.    Nepreháňajte to s obrazmi. Ak nechcete vizuálne rozbiť malú miestnosť, vyhnite sa množstvu drobných obrázkov na stenách. Zaveste tam radšej jeden poriadny veľký obraz, ktorý vystihuje váš vkus. Jeden za všetky. Ten môže byť aj nápadný a provokujúci. A čo tak zavesiť na stenu niečo iné, čo vás vystihuje: veľký filmový plagát, hodiny, štýlovú samolepku na stenu, gitaru, bicykel alebo výrazný moderný koberec? Zaujímavým spôsobom výzdoby steny môže byť aj nie tak celkom náhodné zoskupenie rastlín, vo farebne zladených kvetináčoch.

obr1

obr2

7.    Ak by ste koberec predsa len radšej videli na zemi, zvoľte si variant s vertikálnymi pásmi, ktoré opticky predĺžia izbu. Pásy by mali smerovať od dverí k tomu, na čo chcete upriamiť pozornosť.
9fc1da3d01cc987fe4ac03073d0e999f.image.212x3008256700744_6d5e69f1d9_o

 8.    Menšie koberčeky, poťahy a bytové textílie si v malých bytoch pýtajú jemné a drobné vzory. Uprednostnite malé kvetinky pred veľkými kruhmi alebo abstraktnými vzormi. Tie vepšie vyniknú vo veľkej izbe.
puppy-656214_640 Living_room_Germany_2006

 

 

 

 

 

9.    Distribúcia svetla je v menšom priestore obzvlášť dôležitá. Jedna stropná lampa nestačí. Umiestnite v izbe viacero svietidiel, ktoré večer spoľahlivo zlikvidujú tmavé kúty. Nezabúdajte, že svetlejšia miestnosť je pocitovo väčšia miestnosť. Rozmýšľate nad netradičným náladovým osvetlením? Skúste zavesiť jednofarebnú svetelnú girlandu z vianočného stromčeka po celej dĺžke poličky s knihami alebo iného zaujímavého kusu nábytku.

Showroom_Teka 5365699031_1e6220652f_o10.    Melóny áno, čerešne nie. Poznáte melónové pravidlo pre veľkosť interiérových doplnkov v malej izbe? Predstavte si taký priemerný žltý melón. Doplnky, ktoré sú väčšie ako melón, sú vítané. Doplnky, ktoré sú menšie ako melón, idú z kola von. Zopár masívnejších váz či sviečok odľahčí váš priestor viac než zbierka mušličiek a malých suvenírov z dovoleniek pri mori.

Cantaloupes interior-791708_640

11.    Nebojte sa veľkého nábytku. Len preto, že je váš byt malý, nemusíte ho preplňovať malým nábytkom. Zvoľte si jeden väčší, výraznejší artikel, napríklad sedačku, ktorá sa stane ohniskom alebo stredobodom izby. Vkusná sedacia súprava bude hviezdou vašej izby, okolo ktorej sa bude všetko točiť a ktorú obklopíte vhodnými doplnkami. Ostatný nábytok môže byť menej nápadný. Rohové sedačky vedia šikovne zaplniť roh a ak ladia so stenou, nebudú pôsobiť až tak masívne.

4601852402_2d7ef51bee_o a5b5fef71b1c51642f84ef440ab5ffb0.image.370x184

12.    Ak sa neviete rozhodnúť, aký konferenčný stolík najviac odľahčí vašu obývačku, siahnite po subtílnejších a svetlejších modeloch alebo po modernom pevnom skle. Konferenčný stolík so sklom je nenápadný a elegantný zároveň.

obr3 obr4

13.    Praktickým riešením pre sedenie v malom byte sú stohovateľné stoličky. Či už sú vyrobené z transparentných materiálov alebo z ľahkého ratanu, mali by predovšetkým ladiť s celkovým štýlom izby. Stoličky, ktoré sklopíte, zložíte a odložíte, by nemali chýbať v žiadnom malom byte.

obr5

14.    Rozkladacie sedačky a kreslá s úložným priestorom sú vynikajúcim riešením pre multifunkčnú obývačku. V noci sa pohodlne vyspíte, cez deň posedíte a keď príde návšteva a večer sa jej nebude chcieť odísť, môže prenocovať napríklad na rozkladacom kresle. Úložný priestor, ktorý tento praktický nábytok poskytuje, sa určite zíde. Schováte tam posteľnú bielizeň, uteráky, sezónne veci a všetko to, čo podľa vás nepatrí na denné svetlo. Rozkladací jedálenský stôl zase využijete pri oslavách.
obr6 obr7

15.    Ako sa vyspať do ružova a zároveň ušetriť miesto? Okrem rozkladacích sedačiek je obľúbeným riešením aj vysoká poschodová posteľ, ktorá poskytuje množstvo úložného priestoru a navyše z nej máte aj pekný výhľad. Trochu nezvyčajnejším riešením je schovať posteľ do skrine. Návšteve môžete povedať, že spíte postojačky počas rannej špičky v autobuse, a možno vám aj uverí, lebo žiadnu posteľ nenájde. Ak máte radšej tradičný, jednoúčelový nábytok, o ktorého existencii niet pochýb, rozmýšľajte pragmaticky. Aj obyčajná manželská posteľ s úložným priestorom vie odľahčiť skrine a krabice.

obr8obr9
16.    Úložný priestor sa dá objaviť aj na nezvyčajných miestach. Čo tak využiť vnútornú stranu dverí kuchynských skriniek na zavesenie pokrievok, panvíc a drobných kuchynských potrieb? Na väčších kúpeľňových dverách sa bude dobre vynímať praktický látkový organizér (napríklad organizér na topánky, ktorý zoženiete v obchode s domácimi potrebami), v ktorom schováte čistiace prostriedky, kozmetiku a množstvo drobností.

images

17.    Polička, ktorú umiestnite od steny k stene, tesne pod stropom, opticky predĺži izbu a vytvorí dodatočné miesto na odkladanie kníh. Ak tieto knihy zároveň zoradíte podľa farieb, budú pôsobiť harmonicky a usporiadane.
790293564_0661e3b35d_o

18.    Ak máte v byte veľa poličiek, nechajte tu a tam prázdny priestor. Ak nezaplníte všetky poličky vecami, budú pôsobiť vzdušnejšie a vášmu malému bytu „odľahne“.

5342336206_1a872e7398_o

19.    A na záver je tu rada, ktorá nie je pre každého. Je len pre tých, ktorí už majú dosť. Dosť vecí a dosť pozerania sa na to, čo nepotrebujú. Vyzerá váš pracovný kútik nejako takto?

2847770266_cb8fc98cf3_oRuku na srdce: kedy ste naposledy stiahli po tom zvláštne padnúcom saku z roku 1972, ktorým pohrdla aj vaša neter-hipsterka? A čo ten odšťavovač, ktorý zapadá prachom? Naozaj ešte potrebujete stredoškolskú učebnicu chémie?
Niektoré predmety vám určite len smutne pripomínajú svoju existenciu a vy nemáte to srdce ich vyhodiť. Dobrá správa je, že ich nemusíte vyhadzovať, ale môžete ich darovať niekomu, komu urobia radosť. Podajte si inzerát na špecializovanom internetovom portáli alebo na sociálnej sieti. Stačí, ak zadáte do vyhľadávania slovné spojenie ako „bazár, susedský, inzercia“ atď., prihlásite sa do niektorej zo skupín, v ktorej si ľudia navzájom darujú alebo predávajú nepotrebné veci a napíšete, čoho sa chcete zbaviť.
Ponúknite svoje veci zadarmo, za odvoz, za poštovné alebo za symbolickú sumu. Venujte ich spoľahlivej charitatívnej organizácii alebo vyhoďte do separovaného odpadu.

Box-pareidolia-2011-01-30

Zbavte sa nepotrebností a odľahčíte poličky aj hlavu. Uvoľníte vo svojom byte aj vo svojom živote miesto pre nové veci…

Máte ďalšie odporúčania, ako „nafúknuť“ malý byt? Napíšte komentár a podeľte sa o ne s ostatnými. Malý priestor je totiž veľká výzva!

P.S. Viete, kto je skutočný macher na vychytávky, ktoré šetria miesto v malom byte? Tento chlapík

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť