Home Bývajme zdravo! Ako udržať deti zdravé a šťastné pomocou vhodne zvoleného nábytku

Ako udržať deti zdravé a šťastné pomocou vhodne zvoleného nábytku

by blog.novynabytok.sk

Keď ste boli malí, tešili ste sa, že sa v septembri vrátite do školy? Pravdepodobne ste sa netešili na kopec učenia a hlavne na každodenné domáce úlohy. A čo Vaše deti? Je pre ne učenie v detskej izbe hračkou? Majú vytvorené tie najlepšie podmienky pre ničím nerušené štúdium? Majú si kde oddýchnuť po náročnom dni v škole? Je ich prostredie dostatočne ergonomické a zdravotne nezávadné?

komplet_strzalka

Prinášame Vám niekoľko tipov, ako vytvoríte pre svojho školáka alebo študenta optimálne domáce prostredie, v ktorom sa bude môcť s ľahkosťou učiť. Ako to dosiahnete? Predsa voľbou správneho nábytku.

Stolička, na ktorej sa nekriví chrbtica

Pre deti je veľmi dôležitá správna poloha pri sedení. Aj vo veku okolo 12 rokov je chrbtica ešte stále veľmi pružná a náchylná na vznik deformácií, spôsobených nesprávnym sedením. Ak sa dieťa hrbí, netrpí tým však iba chrbtica, ale aj vnútorné orgány, ako sú pľúca a brušná dutina, na ktoré je vyvíjaný neúmerný tlak. Hrbenie a strnulé sedenie ohrozujú aj staršie deti a dospelých. Neustále napäté svaly strácajú pružnosť, čo následne vyvoláva krivenie chrbtice a bolesti medzistavcových platničiek. Z tohto dôvodu by sme si vždy mali zvoliť stoličku s operadlom a pri sedení sa pohodlne opierať.

Chrbtová opierka detskej stoličky by mala končiť tam, kde má dieťa dolný okraj lopatiek. Umožní to uvoľnenú polohu pre hornú časť tela a posilní dynamické sedenie. Starší študenti a dospeláci môžu mať vyššiu opierku. Dodatočnú oporu poskytnú dostatočne široké lakťové opierky.

Nakoľko deti rýchlo rastú, výborným riešením bude pre ne stolička s nastaviteľnou chrbtovou opierkou a výškou sedu, ktorá bude rásť spolu s nimi. K takejto stoličke sa výborne hodí aj výškovo nastaviteľný stôl. Ten by mal byť dostatočne veľký, aby si na ňom našli svoje miesto školské potreby aj počítač. Takáto súprava nábytku vydrží Vašim deťom až do puberty.

Halmar_Detsky_nabytok_PACO

Ako správne nastaviť…

výšku stola:

  • ak dieťa sedí za stolom na stoličke, vhodnej pre jeho výšku, a položí si ruky na pracovnú plochu stola, ruky by mali zvierať uhol o niečo väčší ako 90°.

výšku stoličky:

  • nechajte Vaše dieťa, aby sa postavilo vedľa sedačky. Hrana sedacej časti stoličky by mala byť v rovnakej výške ako spodná časť kolenného kĺbu dieťaťa.
  • dieťa by malo pri sedení dosiahnuť na zem celými chodidlami, čím sa odľahčí tlak na chrbticu.
  • keď dieťa sedí úplne vzadu na stoličke a krížami sa dotýka opierky (optimálna poloha), jeho stehná by mali siahať do 2/3 sedacej časti stoličky. Rozhodne by sa malo predísť zarývaniu okraja stoličky do kolenných jamôk dieťaťa.

vzdialenosť monitora od očí:

  • monitor by mal byť v priamej línii pohľadu dieťaťa a dostatočne blízko na to, aby dieťa mohlo bez námahy čítať a ovládať počítač.
  • ak dieťa uvoľnene sedí, ruky má položené na pracovnej doske stola a hlavu má v prirodzenej vertikálnej polohe, umožňujúcej bezproblémové čítanie z monitora, nemusí zbytočne namáhať svalstvo krčnej chrbtice zdvíhaním hlavy alebo pozeraním dole a môže efektívne študovať.

Správne osvetlenie

macbook-690276_1280

Optimálne osvetlenie pre deti, pracujúce za stolom by nemalo byť príliš silné ani príliš slabé a nemalo by vrhať ostré tiene na pracovnú plochu žiaka. Zabezpečte Vášmu dieťaťu kvalitnú stolovú lampu s dostatočne veľkým rozptylom, s ramenami a kĺbmi a čiastočne zaclonenou žiarovkou, ktorá neoslňuje. Výbornou ekologickou voľbou sú LED svietidlá so studeným denným svetlom. Nezabúdajte však na to, že dieťa by malo čo najviac pracovať pri dennom svetle. Umiestnite jeho stôl na miesto, kde naň dopadalo svetlo z okna. V ideálnom prípade tak, aby popoludní dopadalo z opačnej strany, ako dieťa píše. Pre pravákov zľava, pre ľavákov sprava, aby si netienili rukou. Myslite tiež na to, že deti si veľa čítajú v posteli a zabezpečte im kvalitnú lampu na nočný stolík.

Osviežujúci spánok

book-15584_1280

Spánok je pre malých aj veľkých školákov veľmi dôležitý. V noci sa potrebujú regenerovať, aby do ďalšieho školského dňa zobudili oddýchnutí a pripravení čeliť svojim povinnostiam. Venujte preto obzvlášť veľkú pozornosť výberu postele a vhodného matracu pre Vašu ratolesť.

Detská chrbtica sa ešte stále vyvíja a potrebuje deti náležitú oporu. Deti by nemali každý deň spať na rozkladacích sedačkách a iných alternatívnych lôžkach. Radšej zainvestujte do kvalitného matracu.

Aby si dieťa oddýchlo a aby sa jeho chrbtica vyvíjala správne, malo by mať matrac, v ktorom sa nebude „topiť“ (teda nie príliš mäkký) ale zároveň nie príliš tvrdý, aby bol ešte stále pohodlný. Ideálne sú matrace so strednou tuhosťou, alebo aj o niečo tuhšie, vyrobené z kvalitnej elastickej peny, studenej peny alebo PUR peny. Vhodné sú aj pružinové matrace, ktoré sa skladajú z viacerých vrstiev. Ak máte dieťa v predpubertálnom veku, vyhnite sa zónovaným matracom, ktoré sú určené pre dospelých, ktorí už majú konštantnú výšku a nemenia tak často polohu spánku. Nezabúdajte na to, že pod penové matrace patria pružné lamelové rošty (Vaše dieťa možno ocení aj to, ak budú polohovateľné: uľahčí mu to čítanie v posteli) a pod pružinové matrace patria pevné rošty.

Stopka alergiám

Za ostatných dvadsaťpäť rokov sa údajne počet ľudí, trpiacich alergiami zvýšil až o 50%. Najväčšími strašiakmi pre alergikov sú bytové roztoče, ktorých hlavným sídlom sú postele a čalúnený nábytok. Ak Vaše dieťa každé ráno kýcha, slzí a má výtok z nosa, pravdepodobne sú roztoče premnožené aj v jeho lôžku.

Zabezpečte mu preto posteľ z materiálu, kde sa roztoče udržia ťažšie (drevo, kov) a kvalitný antialergický matrac, napr. s obsahom strieborných či bambusových vlákien alebo prírodný latexový matrac. Tieto matrace pomáhajú znižovať množstvo roztočov na lôžku a nedávajú tak alergickým prejavom šancu prepuknúť.

Veľkou výhodou je, ak majú prateľný, snímateľný poťah. Nezabúdajte ho pravidelne prať pri minimálnej teplote 60 °C. Odporúčame Vám tiež nakúpiť pre dieťa prateľné vankúše a prikrývky zo syntetického vlákna, ktoré by sa taktiež mali prať pri minimálnej teplote 60 °C a najlepšie každé dva týždne, rovnako ako aj posteľná bielizeň. Zaujímavou možnosťou sú aj takzvané bariérové obliečky, ktoré odizolujú roztoče v pod svojim povrchom a uzavrú ich ako v skafandri. Na takto upravené lôžkoviny môžete navliecť ľubovoľné ďalšie obliečky.

Vetranie matracu takisto pomôže zbaviť ho alergénov. Aspoň raz týždenne vyložte matrac na priame slnko. V zime urobí rovnako dobrú službu aj tuhý mráz, na ktorom necháme matrac poriadne vymraziť a následne ho vyklepeme. Pre alergikov je podstatným faktorom aj vek matracu, na ktorom spávajú. Priemerná životnosť matracu je päť až desať rokov. Keď máte pocit, že matrac Vášho školáčika už má svoje odžité, neváhajte ho vymeniť za nový a lepší.

Roztoče však nežijú iba v posteliach a v čalúnených sedačkách, ktoré môžeme ošetriť pravidelným vysávaním (prípadne vymeniť za kožené). Obývajú aj koberce, bytové textílie, plyšové hračky a radi sa zhlukujú tam, kde je prach. Z izby preto radšej odstráňte malé aj veľké koberce, závesy, záclony, látkové sedacie vaky a iné textilné doplnky.

komplet_hihot

Pravidelné utieranie prachu navlhko v izbe alergika by teda malo byť samozrejmosťou, rovnako ako umývanie podlahy navlhko. Za týmto účelom bude lepšie, ak pre dieťa zvolíte ľahko udržiavateľný nábytok jednoduchého tvaru s hladkým povrchom, ideálne s dvierkami, zásuvkami a vitrínami, kam si dieťa môže poskladať veci tak, aby na ne nesadal prach. Zároveň to pomôže malému školákovi, aby sa už v útlom veku naučil udržiavať si vo veciach poriadok, za čo Vám neskôr poďakuje.

Ak dodržíte tieto zásady, investícia do zdravia a pohody Vašich detí sa Vám zaručene vráti. Váš spokojný syn či dcéra sa budú do školy viac tešiť a Vám ubudne starostí a pribudnú radosti zo zdravo sa rozvíjajúceho potomka.

Máte ďalšie tipy? Napíšte nám komentár.

Pozrite si naše detské izby, ktoré momentálne ponúkame s výhodnou zľavou: http://www.novynabytok.sk/detske-izby/

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť