Home Bývajme zdravo! Organizácia špajze alebo komory: Ako zefektívniť úložný priestor

Organizácia špajze alebo komory: Ako zefektívniť úložný priestor

by Martin

Špajza alebo väčšia komora sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých domov a bytov. Vďaka svojmu účelu a veľkosti sa stávajú ideálnym miestom na uskladnenie potravín, náradia, nápojov a iných domácich potrieb. Avšak, aby sme dokázali plne využiť ich potenciál, je dôležité zabezpečiť ich správnu organizáciu. V tomto článku sa budeme venovať tipom na zariadenie špajze alebo komory.

ZDROJ: pixabay

 

Špajza a jej účel

Špajza je miestnosť alebo časť domu či bytu, ktorá slúži na uskladnenie potravín a iných domácich potrieb. V špajze sa bežne skladujú suché potraviny, konzervy, zaváraniny, nápoje a rôzne kuchynské potreby, ako sú utierky, uteráky či čistiace prostriedky. Ďalej môžete v špajzi nájsť aj drobné kuchynské náradie, príbory a jedálenský riad.

Komora a jej účel

Komora je väčšia miestnosť, ktorá sa podobne ako špajza využíva na uskladnenie potravín a domácich potrieb. Často slúži aj na uskladnenie zásob, ako sú toaletný papier, saponáty, ale aj náradie či záhradné potreby. V komore môžete tiež nájsť miesto na uskladnenie sezónnych vecí, ako sú vianočné dekorácie, záhradný nábytok či detské hračky.

Organizácia špajze a komory pomocou nábytku

Organizácia špajze alebo komory nemusí byť zložitým procesom. Predtým, než začnete so zariaďovaním, je dôležité si premyslieť, ako chcete priestor rozdeliť. Zvážte, aké druhy potravín a potrieb budete skladovať a aký veľký priestor bude každá kategória vyžadovať. To vám pomôže vytvoriť efektívny a prehľadný systém. S použitím boxov, úložných boxov, regálov a políc môžete vytvoriť prehľadný a funkčný úložný priestor.

ZDROJ: pixabay

Tu sú niektoré kusy nábytku, ktoré sú vhodné pre špajzu:

Regály a stojany: Regály a stojany sú základom každej špajze, pretože poskytujú vertikálny úložný priestor pre potraviny a domáce potreby. Sú dostupné v rôznych materiáloch, ako sú kov, drevo alebo plast, a môžete si vybrať taký, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a štýlu.

Skrinky a zásuvkové systémy: Skrinky a zásuvkové systémy sú ideálne pre uskladnenie menších predmetov alebo potravín, ktoré potrebujú dodatočnú ochranu pred svetlom, prachom alebo znečistením. Poskytujú uzavretý úložný priestor, ktorý zároveň udržuje poriadok a prehľadnosť.

Otočné police: Otočné police sú výborným riešením pre uskladnenie nádob, zaváranín a iných menších predmetov. Umožňujú ľahký prístup k položkám, pretože sa dajú otáčať, a zároveň ušetria priestor v špajze.

Úložné kontajnery a boxy: Ako sme už spomínali, úložné boxy sú nevyhnutné pre organizáciu špajze. Pomáhajú oddeliť jednotlivé druhy potravín a predmetov a udržiavať čistotu a prehľadnosť.

Výsuvné koše a zásuvky: Výsuvné koše a zásuvky umožňujú ľahký prístup k veciam uloženým hlboko v regáloch alebo skrinkách. Sú ideálne pre uskladnenie ovocia, zeleniny alebo iných potravín, ktoré potrebujú dobrú ventiláciu.

Vínny regál alebo stojan na nápoje: Ak plánujete uskladniť nápoje v špajze, ako sú víno alebo alkohol, zvážte vínny regál alebo špeciálny stojan na nápoje.

ZDROJ: pixabay

S týmito tipmi a trikmi bude vaša špajza alebo komora vždy pripravená na uskladnenie všetkého, čo potrebujete, a zároveň bude esteticky príjemná na pohľad:

Označovanie boxov

Aby ste zabezpečili prehľadnosť a ľahkú orientáciu, je dobré označiť jednotlivé boxy alebo úložné boxy. Použite štítky alebo nálepky s popismi, ktoré jasne uvádzajú, čo sa nachádza v každom boxe. Týmto spôsobom uľahčíte vyhľadávanie potrebných vecí, a zároveň zamedzíte zbytočnému otváranie a prehľadávaniu nesprávnych boxov.

Využitie regálov a políc

Pri výbere regálov a políc zvážte ich nosnosť, materiál a veľkosť, aby ste mohli optimalizovať úložný priestor.

Triedenie potravín podľa trvanlivosti

Jedným z dôležitých aspektov organizácie špajze alebo komory je triedenie potravín podľa trvanlivosti. Umiestnite potraviny s kratšou trvanlivosťou na viditeľnejšie a ľahko dostupné miesta, zatiaľ čo potraviny s dlhšou trvanlivosťou môžu byť uložené menej dostupne. Týmto spôsobom zabezpečíte, že potraviny budú spotrebované včas a zabránite plytvaniu.

Pravidelná kontrola a údržba

Aby ste udržiavali poriadok a prehľadnosť v špajze alebo komore, je dôležité pravidelne kontrolovať a udržiavať tento priestor. Zabezpečte, aby boli potraviny stále v záruke a vyhoďte všetko, čo už nie je použiteľné. Pravidelne čistite a upravujte boxy a úložné boxy, aby ste udržali čistotu a prehľadnosť.

ZDROJ: pixabay

Organizácia špajze alebo komory nemusí byť zložitým procesom. S použitím boxov,úložných boxov, regálov a políc môžete vytvoriť prehľadný a funkčný úložný priestor pre všetky vaše potraviny a domáce potreby. Pravidelná kontrola a údržba zabezpečia, že váš úložný priestor zostane čistý a organizovaný. Nezabudnite na označovanie boxov a triedenie potravín podľa trvanlivosti, aby ste uľahčili prístup k potrebným položkám a zároveň zamedzili plytvaniu.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť