Home Nápady do záhrady Dokonalá terasa: Odhaľte tajomstvá pri výbere záhradného stola

Dokonalá terasa: Odhaľte tajomstvá pri výbere záhradného stola

by Martin

Chceli by ste svoj vonkajší priestor vylepšiť štýlovým a funkčným záhradným stolom? Či už máte útulný balkón, relaxačnú terasu alebo sviežu záhradu, výber správneho stola môže premeniť váš priestor na príjemnú oázu. V tomto článku vás prevedieme procesom výberu ideálneho záhradného stola, rozoberieme rôzne materiály a ponúkneme niekoľko inšpiratívnych nápadov na vytvorenie vášho vysnívaného vonkajšieho priestoru. 

zdroj: https://www.habitat.co.uk/inspiration/garden-furniture-ideas

Skôr ako sa ponoríte do sveta záhradných stolov, venujte chvíľu posúdeniu svojho vonkajšieho priestoru. Zvážte veľkosť, tvar a celkové usporiadanie. Je to malý balkón, priestranná terasa alebo rozľahlá záhrada? Poznanie vášho priestoru vám pomôže určiť veľkosť a štýl stola, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Na materiáli záleží

Pri záhradných stoloch zohrávajú materiály kľúčovú úlohu pri určovaní odolnosti, štýlu a požiadaviek na údržbu. Tu je stručný prehľad obľúbených materiálov:

  1. Drevo: Drevené stoly sú klasickou voľbou a ponúkajú nadčasový, prirodzený vzhľad. Ak si vyberiete tvrdé drevo, ako je teak alebo eukalyptus, máte takmer bezúdržbový stôl, ktorý bude odolný aj voči poveternostným vplyvom.
  2. Kov: Pre elegantný a moderný vzhľad zvážte stoly z hliníka alebo nehrdzavejúcej ocele. Sú ľahké, trvanlivé a odolné voči korózii.
  3. Prútené/ratanové: Tieto materiály dodajú vášmu vonkajšiemu priestoru ležérnu tropickú atmosféru. Syntetické možnosti sú trvanlivejšie a odolnejšie voči poveternostným vplyvom ako ich prírodné náprotivky.
  4. Sklo: Sklenený stôl dodáva nádych sofistikovanosti a ľahko sa čistí. Môže si však vyžadovať väčšiu starostlivosť, aby sa predišlo poškriabaniu a rozbitiu.

Zlaďte svoj štýl

Keď ste sa rozhodli pre materiál, premyslite si, ako stôl doplní váš existujúci vonkajší štýl. Ak chcete dosiahnuť harmonický vzhľad, vyberte si dizajn, ktorý ladí alebo dopĺňa vaše vonkajšie sedenie, osvetlenie a doplnky. Nebojte sa všaak kombinovať rôzne štýly a materiály, aby ste dosiahli jedinečný vzhľad.

Funkčnosť a vlastnosti

Zvážte, ako plánujete záhradný stôl používať. Bude slúžiť predovšetkým ako jedálenský kút, pracovný priestor alebo miesto na neformálne stretnutia? Pri výbere stola so správnymi funkciami – napríklad zabudovaným úložným priestorom, otvorom na slnečník alebo nastaviteľnou výškou – majte na pamäti plánované použitie.

Praktické záhradné sety

Ak dávate prednosť ucelenej a bezproblémovej možnosti, zvážte kúpu záhradných setov. Tieto kolekcie obsahujú stoly a stoličky (alebo pohovku), čím zabezpečia harmonický vonkajší priestor, ktorý je pripravený na oddych a zábavu. Nemusíte tak míňať čas a energiu na výber jednotlivých stoličiek, ktoré doladíte k svojmu záhradnému stolu. 

S vhodným záhradným stolom môžete premeniť svoj balkón, terasu alebo záhradu na štýlové a funkčné vonkajšie útočisko. Relaxácia na terase však nemusí byť len o záhradnom stole a stoličkách. Využite  aj závesné kreslo, lehátko alebo sedací vak a záhradná párty môže začať!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť