Home Rôzne štýly a dizajny 5 rád pre tieto Vianoce – vyberte super darčeky.

5 rád pre tieto Vianoce – vyberte super darčeky.

by Martin

Vybrať vhodný darček pre svojich blízkych býva niekedy ťažkým orieškom. Bojíte sa pravidelného sviatočného stresu? Užite si tento rok zimné sviatky pre zmenu v pokoji a naučte sa jednak včas darčeky zhotovovať, jednak vypátrať aj tajné priania svojich blízkych. Pod stromčekom budete za hviezdy.

Nenakupujte bláznivo a premýšľajte, komu darček dávate

Než sa vôbec vydáte nakupovať do obchodov, trochu popremýšľajte. Napríklad o tom, či obdarovávaní ocenia skôr praktický alebo krásny darček. Ideálne je, ak ste zvyknutí o darčekoch bežne hovoriť a nijako prehnane netrváte na prekvapení. Inak kupujte veci, ktoré ide v prípade trefy vedľa ľahko vymeniť. Nikdy tiež nekupujte veci, viazané na predchádzajúce veľké rozhodnutia. Trebárs psa, mačku či papagája.

Foto: © pixabay.com

Už niekoľko rokov nabádajú všetci psychológovia vyberať v záujme vlastného duševného zdravia všetky darčeky dostatočne dlho dopredu. S napísaným zoznamom to horko ťažko zvládnete, bez neho budete úplne stratení. Nečakajte na poslednú chvíľu a darčeky, ak si myslíte, že to je to pravé, pokojne nakupujte už cez letné prázdniny. Zostane vám čas na predvianočnú pohodu a pokoj.

5 rád, ako tento rok vybrať na Vianoce ten správny darček:

  • Uvažujte racionálne. Ocení váš blízky darček skôr praktický alebo krásny?
  • Vyberajte s dostatočným predstihom. Pokojne kupujte pekný darček už v lete.
  • Ľudia sa dajú rozdeliť na typy pocitové, zrakové, sluchové. Vyberajte podľa toho.
  • V prípade nevhodného darčeka nekazte darujúcemu radosť a buďte diplomati.
  • Naznačte, čo by ste si priali vy a vôbec sa nebojte o vhodných darčekoch hovoriť.

Aj keď už viete, kam vyrazíte na nákup darčekov, neuponáhľajte to. Pozrite sa tiež u konkurencie. Pred vianočnými sviatkami sa obchodníci snažia prilákať zákazníkov na najrôznejšie zľavové akcie a darčekové kupóny. Mrknite sa, kde môžete svoj darček kúpiť najlacnejšie. V dobe internetu je otázka pár minút porovnať ceny na trhu a vybrať si tú najvýhodnejšiu.

Premýšľate nad svojimi blízkymi, ale prekvapenie vás tiež poteší? Naznačte, čo si prajete a nebojte sa o darčekoch hovoriť, aj z tohto rozhovoru sa dá urobiť príjemná chvíľa. Niekto píše zoznam svojich prianí a dáva ich partnerovi v zapečatenej obálke. Pre deti stále fungujú známe listy Ježiškovi. Nevhodné darčeky berte s pokojom diplomata a nekazte svojim polovičkám radosť. Veci sa dajú aj vymeniť.

Skúste vybrať tento rok darčeky podľa zmyslovej typológie

Zaujímavým tipom je vyberať darčeky podľa zmyslovej typológie. Ľudia sa dajú rozdeliť na typy pocitové, zrakové či sluchové. Tí prví napríklad niečo majstrujú, pracujú na záhrade alebo radi športujú. Majstri v domácnosti ocenia trebárs poukážku na nákup náradia, deti oslníte kockami alebo hračkami typu Lego. Vizuálni ľudia majú radi na pohľad pekné veci. Kúpte im trebárs nejaký film na DVD, môže to byť tiež niečo na seba alebo kniha, pretože spravidla veľa čítajú. Sluchové typy radi počúvajú zvuky, hudbu a milujú harmóniu. Než by čítali, radšej počúvajú, a tak ocenia trebárs nejakú audioknihu alebo CD.

Ak vás trápi, čo tento rok venovať vašim deťom, mrknite sa aj na ponuku nábytku či doplnkov do detskej izby. Svoje ratolesti tým potešíte na výrazne dlhšiu dobu, než jednorazovú kúpu oblečenia alebo hračiek. Veľmi obľúbenou súčasťou vybavenia detských izieb zostávajú detské sedacie vaky a vrecia. Dievčatá zase spravidla vítajú takzvané „mäkké“ darčeky. Sú to všeobecne balíčky, v ktorých väčšinou nájdu niečo pekné na seba. Každý chlapec si zase zamiluje poschodovú posteľ, po ktorej môže šplhať, alebo zvýšené lôžko, pod ktorým si môže vyrobiť skrýšu.

Orieškom spravidla býva vybrať darček pre starých rodičov. Všetko už majú, nič nepotrebujú a nechcete ich len odbiť fľašou koreneného vína. Čo tak zaobstarať nové kreslo alebo ešte lepšie rovno ušiak? Je to nestarnúca klasika medzi kreslami, poskytuje sediacim potrebnú podporu celého chrbta, šije i hlavy. Svojich prarodičov potešte vecami, ktoré vydržia dlho a nikoho neomrzia. Kúpte im krásny nábytok a majte radosť, že oni majú radosť.

U žien zabodujete s originálnym, vtipným a nečakaným darčekom. Kúpte im niečo, na čo budú spomínať dlhšie ako do Štefana. Do darčekového papiera a krabice síce nezabalíte exotickú dovolenku pri mori, ale poukaz na ňu spoľahlivo každú dámu rozveselí. Chcete dámu svojho srdca naozaj prekvapiť? Kúpte jej hojdacie kreslo. Vedci už vraj dokázali, že hojdanie upokojuje. Hojdacie kreslá majú napospol drevenú konštrukciu, sedadlo a opierka majú spravidla čalúnenie, prípadne výplet z prírodného tŕstia. Obľúbeným variantom hojdacích kresiel je spojenie hojdacieho kresla a siete na sedenie.

Rozhodli ste sa zaobstarať svojim blízkym darček, ktorý sa im zaručene bude páčiť? Napíšte do komentára pod článkom, odkiaľ ste čerpali inšpiráciu a poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť