Home Obývačka inšpirácie Ako zariadiť malú obývaciu izbu?

Ako zariadiť malú obývaciu izbu?

by Martin

Pri zariaďovaní malej obývačky si najskôr premyslite, čo v nej chcete robiť. Bude slúžiť len na pozeranie televízie, chcete si v nej čítať, alebo sem potrebujete vtesnať aj pracovný kút? Podľa toho miestnosť zariaďte.

Ako malú obývačku opticky nafúknuť

Do malej izby nepatrí rozmerný a tmavý nábytok. Voľte svetlé farby, ktoré ju opticky zväčšia. Farebnosť dodáte samolepkami alebo niekoľkými doplnkami. Dôležitý je tiež dostatok svetla. Priestor opticky zväčšia šikovne rozmiestnené zrkadlá a podlaha zjednotená so zvyškom bytu.

Výmenou dverí získate pár centimetrov naviac

Veľa miesta usporíte výmenou klasických dverí za posuvné. Sú síce drahšie a inštalácia je náročnejšia, ale oplatí sa. Posuvné dvere môžu jazdiť v koľajničkách pripevnených k stene alebo v puzdre v stene. Nevýhodou dverí v koľajničkách je nutnosť ponechania určitého miesta pri stene na ich posúvanie. Posuvné dvere majú oproti klasickým dverám menšiu zvukovú a pachovú nepriepustnosť.

Čím pri zariaďovaní izby začať

Pri zariaďovaní je dôležité začať najväčším kusom nábytku, teda väčšinou pohovkou alebo veľkou televíziou, ktorá sa stáva stredobodom priestoru. Televíziu s vysokým rozlíšením postavte alebo zaveste naproti pohovke, a to do vzdialenosti dva a pol násobku uhlopriečky.

Medzi televíziu a pohovku dajte konferenčný stolík. Okolo neho musí byť bezpečný priechod. Ak to nie je možné, kúpte radšej rohové stolíky. Na odkladanie vecí poslúžia aj taburetky, ktoré návštevy využijú na sedenie. Tie mávajú aj zabudovaný úložný priestor.

Nábytok voľte s rozumom

Pri výbere pohovky vás obmedzí hlavne priestor obývačky. Málokedy na nej sedí celá rodina, takže väčšinou stačí sedačka pre dvoch, ktorú doplníte ďalšími sedacími prvkami, trebárs vakmi. Vyberte rozkladaciu pohovku vo vzdušnom dizajne. Ak máte veľa vecí, kúpte radšej sedačku s úložným priestorom. Ťažkopádny gauč nahradia aj ľahšie kreslá.

Na odkladanie vecí poslúži menší konferenčný stolík. Miesto v miestnosti ušetrí stohový stolík, teda viac stolíkov, veľkostne odstupňovaných, ktoré sa zasúvajú podľa potreby do seba. Ľahšie presuniete stolík na kolieskach. Na odkladanie využijete tiež „vrecká“ zavesené na opierkach pohovky alebo kreslách.

Miesto klasickej obývacej steny zvoľte radšej nízku skrinku a police, na ktoré môžete uložiť krabice alebo košíky. Priestor odľahčíme zavesením skrinky na stenu.

Pracovňa v malej obývačke

Pracovný kút má byť čo najbližšie k oknu a mimo komunikačné cesty. V malej obývačke je snáď najlepším riešením pracovňa v skrini. Pracovná doska je ukrytá za dverami, a ak potrebujete pracovať, skriňu otvoríte a dosku jednoducho vysuniete. Musí nad ňou byť dostatok priestoru, aby ste z nej nemuseli zakaždým dávať dole veci.

Druhým riešením je pohyblivý stojan na počítač. Schováte ho do nepoužívaného kúta a v prípade potreby ho prisuniete k stolu. Jediným obmedzením je dĺžka predlžovačky. Na vybavenie e-mailov, ktoré ste nestihli v práci, vám postačí kresielko a podložka pod notebook, prípadne počítač napojený na televíziu a bezdrôtová klávesnica s myšou.

S doplnkami to nepreháňajte

Uvedomte si, že príliš veľa doplnkov priestor zahlcuje. Spomienkové predmety uložte radšej do krabice do skrine a miestnosť ozdobte väčšími doplnky, teda vázami, soškami alebo kvetinami postavenými v skupinkách na dvoch alebo troch miestach izby.

Ako ste vyriešili problém s malou obývačkou? Poraďte ostatným čitateľom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť