Home Kuchyňa a Jedáleň inšpirácie Jedálenská taburetka – ako si vybrať správnu?

Jedálenská taburetka – ako si vybrať správnu?

by Martin

Slovo taburet pochádza z angličtiny a označuje stoličku bez operadla, teda nízke sedadlo na štyroch nohách. V obývačke je to najčastejšie čalúnená kocka pre príležitostné sedenie a podopretie nôh, ktorú niekedy využijete aj ako ďalší úložný priestor alebo odkladaciu plochu. Jedálenský taburet vyzerá skôr ako drevená stolička. Využijete ho ako sedadlo pre odpočinok počas varenia alebo pri príležitostnom sedení pri jedálenskom stole. Poslúži však aj ako odkladacia plocha alebo náhrada schodíkov.

Než sa začali taburety používať v obývačke či inde v byte, stávali v dámskych spálňach pri toaletných stolíkoch. Nízke a bohato zdobené stoličky zdobili prevažne izby bohatých šľachticov a mešťanov. Nakoniec sa však vďaka svojej praktickosti rozšírili medzi všetky vrstvy obyvateľov. Dnes majú mnoho tvarov i farieb, štýl je väčšinou jednoduchý. Sedadlo taburetu môže byť štvorcové, oválne aj kruhové.

Z čoho sa taburety vyrábajú

Taburety sa vyrábajú z dreva, kovu i plastu, niektoré sú celočalúnené. Do kuchyne či jedálne voľte taburet z masívu, napríklad jelše alebo buka. Pokiaľ bude mať čalúnené sedadlo, myslite na čo najjednoduchšiu údržbu. To spĺňa umývateľná textília či ekokoža, prípadne snímateľný textilný poťah, ktorý je prateľný v práčke. Plast aj kov sú jednoduché na údržbu, ale na dotyk chladia. To ale jednoducho vyriešite čalúneným podsedákom.

Kúpiť alebo vyrobiť?

Do obývačky si môžete taburet jednoducho vyrobiť z pneumatiky alebo PET fliaš. Kto vládne umeniu ihlíc, môže si obal na taburetku upliesť alebo uháčkovať a vyplniť starým oblečením rozstrihať na kúsky, molitanom alebo polystyrénovými guľôčkami. Do jedálne si však radšej kúpte taburet. Zoženiete ho už za cenu okolo 15 eur, a to vrátane čalúneného sedadla.

Na čo myslieť pri nákupe

Pri výbere taburetu skontrolujte kvalitu a stabilitu konštrukcie, a to hlavne v prípade, keď ho chcete využívať aj miesto schodíkov. V prípade, že chcete stoličku občas použiť pri sedení pri stole, myslite na jej optimálnu výšku. Mala by byť okolo 42 – 45 cm. Pre prácu pri kuchynskej linke by potom výška mala byť ešte väčšia, teda okolo 62 – 65 cm. Tu už sa zmýva rozdiel medzi stoličkou a barovou stoličkou. Do malého priestoru sa potom hodia skladacie stoličky.

Používate v jedálni alebo kuchyni taburetku? Podľa čoho ste vyberali? Napíšte do komentára pod článkom.

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť