Home Nápady do záhrady Slnečníky na záhradu – ktorý typ si vybrať?

Slnečníky na záhradu – ktorý typ si vybrať?

by Martin

Nemáte na záhrade miesto na altánok ani urastený strom, ktorý by vás ochránil pred horúcim letným slnkom, takže si nemôžete dopriať relax na ležadle s napínavou knižkou v ruke alebo spoločný obed s rodinou či priateľmi? Vhodným variantom pre vytvorenie tieňa môže byť záhradný slnečník, ktorý vás ochráni nielen pred slnečnými lúčmi, ale poskytne vám aj kvalitnú ochranu pred priamym UV žiarením. Kvalitnejšie modely vás potom ochránia aj pred nečakanou letnou prehánkou, ale pri silnejšom daždi radšej slnečník upracte a schovajte sa pod strechu.

„Anatómia“ slnečníkov

Slnečníky sa skladajú z klobúka, nohy a základne. Noha môže byť stredová alebo bočná, kedy je klobúk zavesený (lampiónový, niekedy sa hovorí aj lampový). Vďaka nohe mimo stred dáte pod slnečník ľahšie nábytok, trebárs stôl. Klobúk býva okrúhly, štvorcový, obdĺžnikový i viacuholníkový. Lacnejšie modely sa skladajú ako obyčajný dáždnik cez pružinový piest, iné sa ovládajú pomocou lanka cez kladku. Pri drahších modeloch sa stretnete s pohodlným ovládaním na plynový piest, prípadne sa skladaním na diaľkové ovládanie. Väčšina modelov má kĺb umožňujúci slnečník naklopiť, pri niektorých je potom možné sňať a vyprať poťah, čo značne uľahčuje ich údržbu.

Základňa (čiže stojan) väčšinou býva plastová a plní sa pieskom alebo vodou, aby bola čo najťažšia a udržala slnečník aj pri silnejšom vetre. Niekedy je základňa vyrobená z betónu alebo liatiny, prípadne z lešteného kameňa. Pri niektorých stojanoch je možné regulovať priemer osadenia na tyč slnečníka. Lacnejšie slnečníky sa väčšinou predávajú bez stojanu, pri drahších býva stojan súčasťou balenia a je v rovnakom dizajne ako samotný slnečník.

Ak nemáte v pláne slnečník prenášať z miesta na miesto, môžete zvoliť miesto prenosné základne fixné ukotvenie slnečníka. Stačí do hĺbky 50 – 60 cm zapustiť rúrku s vnútorným priemerom s približne 2 – 4 mm väčším, než má tyč slnečníka, ktorú potom jednoducho do rúrky zasuniete. Jedná sa o rýdzo praktické riešenie, pretože slnečník stojí naozaj stabilne (pokiaľ ho teda ukotvíte správne).

Z čoho sa slnečníky vyrábajú?

Konštrukcia slnečníka väčšinou býva drevená alebo kovová, pri tých najlacnejších niekedy aj plastová alebo sklolaminátová. Drahšie slnečníky mávajú kovovú konštrukciu vyrobenú z nehrdzavejúcich zliatin natretých navyše kvalitným náterom. Pri drevených slnečníkoch sa väčšinou používa tvrdé impregnované drevo, trebárs dub, irocco, palisander alebo obľúbený tík, ktorý je kvalitný a odolný vo vonkajších podmienkach.

Na potiahnutie slnečníka sú ideálne poťahové látky vyššej kvalitatívnej triedy s vyššou hustotou vlákien, vyšším stupňom svetlostálosti aj farebnej stálosti a vyšším vodným stĺpcom. Často sa používajú tkaniny z polyesteru v kombinácii s bavlnou, impregnované textílie alebo laminované tkaniny. Niektoré látky (väčšinou s prímesou teflónu) bránia zašpineniu a plesniveniu poťahu. Látka musí byť dobre napnutá a je lepšie, keď je nekrčivá. Pokiaľ má slnečník volány, musia byť pevné a neohýbateľné, aby vydržali aj silnejší vietor.

Pri lacných kovových slnečníkoch tvorí konštrukciu tenká rúrková noha a slabá drôtená kostra. Ak je kov ošetrený iba jedným náterom, tak už počas prvého roka používania môže začať hrdzavieť v spojoch. Ovládanie býva z plastových výliskov (aj pri naklápaní), ktoré nemávajú vysokú životnosť. Poťahová látka z umelej tkaniny nebýva nepremokavá, ku konštrukcii je pripevnená len zľahka a volány nie sú vystužené.

Slnečník musí byť hlavne stabilný

Konštrukcia musí byť odolná proti poveternostným vplyvom a slnečník sa musí dať ľahko roztiahnuť aj stiahnuť. Čím väčší slnečník chcete, tým robustnejšiu konštrukciu vyberajte. Aby bol slnečník bezpečný, musí byť predovšetkým stabilný. Preto je dôležité, aby základňa bola čo najpevnejšia, a to hlavne pri veľkých modeloch. Ak ukotvíte slnečník k zemi, nemusíte základňu riešiť. Plastový podstavec máva objem okolo 15 litrov, čo stačí pre menší slnečník.

Pre priemer slnečníka do 200 cm odporúčajú výrobcovia stojan s hmotnosťou minimálne 25 kg, pri väčších priemeroch až 40 kg. Dobre zakotvený slnečník by mal odolať vetru s rýchlosťou päťdesiat kilometrov za hodinu. Keď budete chcieť slnečník často prenášať, tak počítajte s tým, že sa ťažký stojan pekne prednesie. Stabilitu slnečníka ovplyvní aj množstvo kĺbov. Flexibilnejší slnečník s viacerými kĺbmi si síce budete môcť natočiť presne tak, ako potrebujete, ale hrozí nebezpečenstvo, že bude menej stabilný.

Na čo si dať pozor pri výbere?

Veľkosť klobúka voľte podľa toho, akú plochu zaberá nábytok, ktorý pod ním chcete mať postavený. Pre dostatočné tienenie odporúčajú výrobcovia priemer okolo 3 metrov, na terasu či balkón však využijete skôr menšie modely. Čím väčší slnečník budete zaobstarávať, tým viac sa zamerajte na mechanizmus otvárania. Malý slnečník otvoríte ľahko s akýmkoľvek mechanizmom, pri tých väčších už sa bude hodiť lankový systém s kladkou a závažím, servomechanizmus s protizávažím alebo kľučka.

Životnosť slnečníka a spôsob jeho využitia ovplyvní látka použitá na jeho potiahnutie. Ak ho chcete používať iba ako ochranu proti slnku, bude vám stačiť bavlnený poťah. Ak chcete, aby vás ochránil aj pred dažďom, pozrite sa po impregnovaných materiáloch. Aj pri nich však výrobcovia odporúčajú, aby ste ich nenechávali dlho na daždi. Existujú látky vhodné do dažďa, ale sú drahšie. Slnečníky zoženiete v širokej škále farieb i ich kombinácií, prípadne s potlačou alebo rôznymi ozdobami. Vyberte takú farbu, ktorá bude ladiť s prostredím, do ktorého chcete slnečník postaviť. Pestré potlače radšej voľte len pri menších slnečníkoch a najlepšie tak, aby sa zhodovali so vzorom poťahov záhradného nábytku.

K príslušenstvu stojanu predávaného zvlášť patria kovové kolíky alebo tŕne na ukotvenie stojana do zeme (využijete ich pre upevnenie slnečníka iba na trávnatej ploche), praktické obaly z nepremokavej tkaniny alebo tašky určenej na prenos slnečníka. Drahšie modely slnečníkov môžu mať aj osvetlenie zabudované v hornej časti nohy či v klobúku. Slnečníky sa pohybujú v širokom cenovom rozpätí, ale pri tých najlacnejších za cenu okolo 10 eur nečakajte príliš veľkú kvalitu. Väčšinou vydržia niečo okolo troch rokov, niekedy aj menej. Ak teda chcete, aby slnečník vydržal dlhšie, je lepšie si priplatiť.

Máte na záhrade slnečník? Ktorý typ ste si vybrali a ako ste s ním spokojní? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť