Home Urob si sám Ako vyrobiť vintage nábytok

Ako vyrobiť vintage nábytok

by Martin

Vintage nábytok je dnes viac než len trend; je to spôsob, ako vniesť do interiéru kúsok histórie, charakteru a neopakovateľného šarmu. V súvislosti s nábytkom označuje vintage štýl kúsky, ktoré v sebe nesú estetiku a ducha minulých dekád, často sprevádzané unikátnou patinou času. Tento štýl je obľúbený pre svoju schopnosť vytvoriť v priestoroch pocit tepla, pohodlia a osobitosti.

Prerobenie domáceho nábytku na vintage štýl

Prerobiť nábytok, ktorý už máme doma, tak, aby vyzeral vintage, nie je také ťažké, ako by sa mohlo zdať. Existuje niekoľko techník, ktoré môžeme využiť:

Brúsenie

Jednou z najjednoduchších techník je brúsenie hrán a povrchov nábytku. Začnite s brúsením, ktoré imituje prirodzené známky opotrebenia. Tým sa dosiahne efekt, ktorý je pre vintage štýl typickým. Začnite jemným brúsnym papierom a zamerajte sa na miesta, ktoré by prirodzene vykazovali známky opotrebovania, ako sú rohy, okraje a rukoväte.

Maľovanie a patinovanie

Na dosiahnutie dokonalého vintage vzhľadu je maľba s efektom patiny nevyhnutná. Táto technika vyžaduje použitie špeciálnej kriedovej alebo mliečnej farby, ktorá nábytku dodá matný a zvetraný vzhľad. Po nanesení farby a jej dôkladnom vyschnutí môžete použiť brúsny papier na miestach, kde chcete dosiahnuť efekt opotrebenia. Nakoniec nábytok ošetrite voskom alebo lakom na dosiahnutie finálneho vzhľadu.

Servítková technika

Decoupage, alebo technika aplikácie papierových servítok a obrázkov na nábytok, je ďalším skvelým spôsobom, ako pridať nábytku vintage nádych. Vyberte si servítky, papier alebo výrezky s vintage motívmi a pomocou špeciálneho lepidla ich aplikujte na vybrané časti nábytku. Po zaschnutí lepidla premaľujte nábytok transparentným lakom pre ochranu a lesk. Táto metóda je ideálna pre menšie kúsky nábytku, ako sú nočné stolíky alebo komody.

Čalúnený nábytok

Prerobiť čalúnený nábytok na vintage štýl je tiež  skvelým spôsobom, ako vdýchnuť starším kúskom nový život a zároveň zachovať ich pôvodný charakter. 

Výber poťahových látok

Pri výbere látky na čalúnenie vo vintage štýle je dôležité zvážiť nielen farbu a vzor, ale aj textúru a celkový vzhľad materiálu. Nebojte sa dodať svojmu kreslu či pohovke staronový vzhľad.

Farby a vzory: Vintage štýl často zahŕňa pastelové farby, ako sú bledomodrá, mäkká zelená, béžová alebo púdrová ružová, ktoré dopĺňajú jemné kvetinové alebo geometrické vzory. Ak preferujete niečo dramatickejsie, môžete zvoliť aj sýte odtiene ako červená, tmavomodrá alebo smaragdová zelená.

Textúra: Pre vintage vzhľad sú ideálne látky s viditeľnou textúrou, ako je napríklad ľan, bavlna, zamat alebo brokát, ktoré pridávajú hĺbku a zaujímavosť čalúnenému nábytku.

Dôležité detaily

Pri prerábaní čalúneného nábytku na vintage štýl nezabudnite na dôležité detaily, ako sú dekoratívne gombíky, nožičky alebo drevené lemovanie, ktoré môžu podstatne ovplyvniť celkový vzhľad vášho nábytku. 

Nákupy vintage nábytku

Pre tých, ktorí hľadajú autentický vintage nábytok, ponúkajú blšie trhy, second-hand obchody a online bazáre nekonečné možnosti. Vyhľadávanie originálnych vintage kúskov, ktoré si zachovali svoj pôvodný šarm alebo vyžadujú len minimálne úpravy, môže byť vzrušujúcou výzvou. Často stačí jednoduché premaľovanie alebo výmena úchytov, aby ste starožitnému nábytku vdýchli nový život a zároveň si zachovali jeho historickú hodnotu a štýl.

Pri vytváraní vintage nábytku je dôležité nezabúdať byť čo najviac kreatívny a nebáť sa experimentovať. Každý kúsok nábytku môže byť jedinečným prvkom vášho domova, ktorý mu pridá osobitý charakter a štýl.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť