Home Detská izba inšpirácie Detská izba – zariaďte ju esteticky a prakticky.

Detská izba – zariaďte ju esteticky a prakticky.

by Martin

Narodenie dieťaťa je radostnou udalosťou pre celú rodinu. Váš potomok ale vyrastie z najmenšej postieľky a dojčenského veku, a ak má vlastnú izbičku, budete mať nemalé starosti s jeho zariaďovaním. Neviete si rady s výberom zo širokej ponuky? Vaši najmilší si určite zaslúžia kvalitný detský nábytok a my vás v článku chceme inšpirovať.

Aspoň spočiatku pamätajte na nadčasovosť

Zariaďovaniu detskej izby predchádza dôkladná príprava. Tu to platí dvojnásobne, pretože vaše ratolesti budú mať v miestnosti aspoň spočiatku základňu a budú tu tráviť veľa času. Je dobré myslieť na to, že deti rastú ako z vody a tak neuškodí trocha nadčasového plánovania. Najdôležitejším faktorom pri nákupe nábytku pre deti je totiž vek vašej ratolesti.

Základným modelom vybavenia detskej izby je zaobstarať bezpečnú posteľ, pracovný stôl so stoličkou, priestranné skrine, komody a skrinky. Neláka vás príliš postupné nakupovanie a zároveň starosť, aby jednotlivé kusy k sebe vzájomne zodpovedali odtieňom, kovaním a materiálom? Najjednoduchším riešením sú detské nábytkové zostavy z dreveného masívu alebo laminátu. Pri správnej starostlivosti vydržia aj počiatočné vyvádzanie vašich najmenších.

Čo nesmie chýbať v detskej izbe:

  • Bezpečná posteľ s kvalitným matracom
  • Pracovný stôl s dobrou stoličkou
  • Skriňa s policami na odevy
  • Komody a úložné skrinky

U predškolákov pamätajte na dostatok voľného miesta pre ich pohyb a hry. V tomto veku deti spravidla neriešia materiálne vzťahy k svojmu okoliu a o rany a škrabance na nábytku možno nebude núdza. Vaši potomkovia ocenia napríklad zvýšenú posteľ s rebríkom, pod ktorou sa dá nielen krásne schovať, ale aj uložiť množstvo hračiek a potrebných vecí. Máte dieťa s „divokým“ spaním? Nezabudnite na bezpečnostnú zábranu, aby ich náhle prebudenie nebolo príliš tvrdé.

Praktickým doplnkom do detskej izby je kresielko pre vás vedľa postele, kde môžete svojej ratolesti čítať. Urobíte jej tým veľkú službu pre budúcnosť. Deti, ktorým sa od útleho veku číta, spravidla nemajú problémy so slovnou zásobou a v škole bez problémov prospievajú.

Farby laďte skôr do krémova a nezabudnite na dobré osvetlenie

Výzdobu detskej izby zvoľte primeranú veku a finančným možnostiam. Pamätajte, že rok sa s rokom zíde, deti spoznajú, ako to vyzerá u kamarátov a budú požadovať radikálnu zmenu. Nábytok do detskej izby laďte skôr do krémových farieb napríklad v kombinácii s oranžovou, ružovou alebo príjemnou zelenou farbou. Dôležitou časťou detskej izby sú citlivo zvolené doplnky, vankúše a samozrejme aj dobré osvetlenie.

Izba pre mladšie deti v školskom veku už musí obsahovať delený priestor pre prácu aj prípravu do školy a pre hry. S tým súvisí aj stále sa zvyšujúca potreba úložných kontajnerov, boxov alebo políc. Na trhu je ich široký výber v najrôznejšom materiálovom i farebnom spracovaní. Už v tomto veku deti ocenia stojan „nemý sluha“, ktorý vás zbaví neustáleho napomínania vašich potomkov o zahodenom oblečení na zem.

V tomto veku sa stále predlžuje čas, ktorý deti trávia pri pracovnom stole, učia sa čítať a písať, robia úlohy. Pre ďalší zdravý vývoj je preto veľmi potrebný správny písací stôl s primeraným osvetlením. Tu platí radšej viac ako menej, takže radšej pridajte lampičku k posteli aj stolu. Ideálna dĺžka stola v období začiatku školskej dochádzky je 150 cm a počítajte s dnes bežným a potrebným vybavením počítačovou zostavou.

Na poslednom mieste nenechávajte ani výber stoličky, ktorá by mala spĺňať základné zdravotné parametre. Podporte správny vývoj vášho dieťaťa a kúpte mu stoličku s opierkou pod lopatky a tak vysokú, aby lakte boli k pracovnej doske v pravom uhle. Dôležitou súčasťou vybavenia izby je aj vhodný koberec, ktorý tlmí nárazy aj zvuky a miestnosť zatepľuje.

Teenageri a budúci študenti už budú presadzovať vlastný názor

Veľký úložný priestor na hračky už ale bude určite chýbať u dospievajúcich detí. Tínedžeri by mali mať predovšetkým pohodlnú posteľ a dostatočný priestor na prácu. Nie je potrebné zdôrazňovať, že v tomto veku už majú vaši potomkovia svoje predstavy o živote a nie inak tomu bude aj so zariadením ich izby, do ktorého si nenechajú príliš hovoriť.

Predovšetkým budúci vzdelanci ale ocenia vybavené študentské izby, ktoré sa dajú poskladať podľa aktuálnej potreby. Zostavy v mnohých variantoch sú vhodné pre dievčatá i chlapcov. Dobré študentské zázemie utvorí napríklad rohový písací stôl so zásuvkami a narastajúcu garderóbu skryje poriadna šatníková skriňa.

Vytvoriť detskú izbu nie je jednoduché, ale všetko sa dá s trochou času zvládnuť. V každom prípade myslite vždy na bezpečnosť a presvedčte sa najmä o stabilite kúpeného nábytku! Nemal by mať ostré rohy alebo hrany a na škodu určite nie je skontrolovať zdravotnú nezávadnosť použitých farieb.

Inšpirovali ste sa naším článkom pri výbere nábytku do izby vášho dieťaťa? Napíšte nám aj svoje tipy na nezvyčajné zariadenie detských izieb, o ktorých viete!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť