Home Rôzne štýly a dizajny 6 zaujímavých nápadov, ako si vyrobiť čelo postele

6 zaujímavých nápadov, ako si vyrobiť čelo postele

by Martin

Nemáte sa večer o čo oprieť, keď si chcete v posteli prečítať knižku alebo pustiť film? Padá vám vankúš za posteľ alebo si len zo spánku odierate ruky o hrubú stenu za hlavou? Zaobstarajte si k posteli čelo. Okrem praktických dôvodov vás k tomu môže viesť aj snaha o oživenie a ozdobenie postele a spálne. Účel čela si však rozmyslite skôr, než sa pustíte do výroby, pretože podľa neho určíte nielen materiály potrebné na výrobu, ale aj spôsob jeho prichytenia. Iné materiály budete musieť zvoliť, ak sa chcete o čelo postele opierať, iné zase, ak bude slúžiť len ako ochrana pred studenou stenou a ako okrasný prvok. Čelo postele môžete vyrobiť z množstva materiálov, a to ako nových, tak i recyklovaných.

Za posteľ môžete postaviť akýkoľvek paraván, staré palety alebo preglejku natretú ľubovoľnou farbou, prípadne polepenú tapetou alebo fototapetou. Čelo vytvoríte aj z prírodných vetiev alebo starých hokejok, pádiel či skateboardov. Nad čelo postele môžete pripevniť aj závesnú tyč a na ňu vešať rôznofarebné závesy. Tie je ideálne na spodnej strane zaťažiť, aby veľmi neviali. Keď pripevníte druhú tyč k stropu, môžete si tak vytvoriť aj ľahký baldachýn. Možností je naozaj veľa a je len na vás, čo si vyberiete. Vyrobené čelo je potom najjednoduchšie zavesiť na stenu za posteľou, môžete ho však namontovať aj priamo k posteli, prípadne ním nahradiť čelo pôvodné.

1. Čelo z kníh

Vášniví čitatelia uvítajú čelo postele vyrobené z množstva starých kníh. Tie môžete buď jednoducho poskladať za posteľ do stĺpcov, prípadne z nich vyrobiť skutočné čelo. Ako na to? Zožeňte si dostatočne veľkú preglejku, zaznačte si na nej výšku matraca, nech viete, odkiaľ na ňu môžete umiestňovať knihy a tie si na dosku na skúšku poukladajte. Len čo všetko vyzerá podľa vašich predstáv, tak knihy k doske pribite malými klinčekmi. Knihy môžete nechať zatvorené, ale lepšie vyzerajú otvorené. Vždy nechajte hore niekoľko voľných stránok, ktorými klinčeky zakryjete. Ak by vám pri ulíhaní vadilo ich šušťanie, tak ich ku zvyšku stránok prilepte.

2. Čelo zo starých okien

Meníte okná a neviete čo urobiť s tými starými? Vyrobte z nich čelo postele. Ideálne sú staré drevené okná, ktoré sú členené. Ak vám neprekáža sklo, tak sa len uistite, že v rámoch dobre drží, skontrolujte, či sa niekde neodlupuje farba a okná môžete zavesiť nad posteľ. Ak sa pôvodný náter odlupuje a chcete túto patinu zachovať, opatrne odstráňte nesúdržné časti farby a povrch pretrite alebo prestriekajte bezfarebným matným lakom. Keď sa vám patina nepáči, tak starú farbu obrúste a okná pretrite. Okná môžete pred zavesením nad posteľ aj rozbiť, ale uistite sa, že niekde nezostal nejaký ostrý črep. Otvory po sklách môžete nechať prázdne, ale môžete ich tiež vyplniť napríklad fotkami či vankúšikmi. Podobne ako staré okná môžete využiť aj rám obrazu či zrkadla.

3) Čalúnené čelo

Ani čalúnené čelo postele nie je veľmi zložité na výrobu. Základ vytvoríte buď z preglejky, lamina, drevotriesky či MDF, prípadne zoskrutkujete z drevených dosiek alebo použite polystyrén. Je jedno, ako bude základná konštrukcia vyzerať, pretože ju skryjete čalúnením. Dajte si však pozor na ostré hrany a výstupky. Na pripravenú vnútornú konštrukciu si ušite látkový poťah, ktorý pôjde ľahko zložiť, aby ste ho mohli v prípade potreby vyprať alebo vymeniť.

Čalúnenie môžete zmäkčiť vrstvou polyuretánovej peny, silnejšej látky alebo vatelínu. Šikovnejší zvládnu vytvoriť aj prešívanie. Keď použijete pevnú dosku a šitie máte v malíčku, môžete si vytvoriť tvarované čelo. Ak šitie nezvládate, vezmite pevnú dosku a priklincujte k nej vankúše, respektíve ich obliečky. I tak vytvoríte mäkké čelo, o ktoré sa bude radosť opierať. Ak by ste chceli poťahy z času na čas vyprať, tak vankúše k čelu pripevnite napríklad patentkami alebo suchým zipsom. Mäkké čelo vytvoríte jednoducho aj z matraca navlečeného do ľubovoľného poťahu, ktorý postavíte za posteľ.

4) Čelo zo starých dverí alebo okeníc

Vyrobiť čelo postele zo starých okeníc alebo dverí nie je nič zložité. Stačí odmontovať všetky kovania, obrúsiť starý lak (najlepšie elektrickou brúskou) a natrieť ich na novú farbu. Výber odtieňa je len na vás, vyberajte ale radšej vodouriediteľnú farbu určenú na drevo. Ak si vyberiete jasný odtieň, možno budete musieť použiť aj základovú bielu farbu. Keď sa vám nebudú páčiť prípadné trhliny alebo nerovnosti povrchu, tak ich pred natieraním opravte tmelom. Patinu môžete zachovať rovnako ako pri výrobe čela zo starých okien. Len čo posledný náter zaschne, stačí dvere či okenice pripevniť k posteli alebo na stenu za ňou.

5) Povrázkové čelo

Ak sa nechcete o čelo postele opierať a ide vám hlavne o jeho dizajnovú stránku, vyrobte ho z povrázkov. Stačí si pripraviť rám z drevených líšt či hranolov, do neho v pravidelných vzdialenostiach navŕtať otvory a nimi prevliecť rôznofarebné laná či silnejšie povrázky, ktoré na koncoch zaistíte uzlíkmi. Pomocou farieb a rôzneho prepletenia vytvoríte rozličné obrazce, ktoré môžete ľahko zmeniť. Navyše môžete na lanká vešať ľubovoľné fotky či obrázky rovnako ako na nástenku pri pracovnom stole, a to napríklad pomocou štipcov. Ak chcete mať celistvé čelo, tak lanom prepleťte celý rám.

6) Svietiace čelo

Máte radi romantickú atmosféru v spálni? Vyrobte si svietiace čelo postele. Stačí vytvoriť drevený rám, najlepšie aj s vnútorným členením, natrieť ho bielou či inou svetlou farbou a z prednej strany potiahnuť priesvitnou látkou alebo papierom, prípadne tapetou. Len čo máte rám pripravený, tak na jeho zadnú stranu pripevnite svetelnú reťaz, ktorou látku či iný poťahový materiál presvetlíte. Pomocou reťaze môžete vytvoriť aj rôzne svetelné obrazce. Rám môžete nechať tiež bez látky, potom však voľte ozdobnú svetelnú reťaz, pretože ju bude vidieť. Aby bolo čelo zaujímavejšie, môžete na vnútorné členenie použiť napríklad vetvy.

Vyrábali ste si vlastné čelo postele? Čo ste na jeho výrobu použili?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť