Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Vôňa domova pre rok 2016: sprievodca bytovými arómami

Vôňa domova pre rok 2016: sprievodca bytovými arómami

by blog.novynabytok.sk
domáce pohodlie

Zdroj: Pixabay

Kde to dobre vonia, tam sa dobre býva. Vďaka príjemnej vôni si doma vytvoríte oázu pokoja a čistoty. Neviete, ktorý esenciálny olej zvoliť do aromalampy? Prinášame vám trochu voňavej inšpirácie!

Na domácu aromaterapiu môžete použiť aj vonné sviečky zo včelieho vosku ši rôzne vonné zmesi. Aromalampa s vodou a niekoľkými kvapkami olejčeka vám však umožní meniť a miešať rôzne vône aj priebežne, podľa toho, aký účinok chcete dosiahnuť. Pri výbere olejov dbajte o to, aby ste si zvolili kvalitný BIO variant bez škodlivín.

Poďme sa bližšie pozrieť na najpopulárnejšie vône v domácnosti a ich účinky.

Ruža

Kvet lásky navodí svojou jemnou vôňou romantickú atmosféru. Najlepšie využitie preto nájde v spálni, kde pôsobí ako afrodiziakum. Okrem toho pomáha pri bolestiach hlavy a nevoľnosti.

bytové vône: ruža

Zdroj: Pixabay

Levanduľa

Jej vôňa je upokojujúca, zbavuje úzkosti a napomáha dobrému spánku. Hodí sa preto do spálne a do detskej izby. Levanduľa znižuje tak a pomáha prekonať migrény, chrípku aj bežné bolesti hlavy.

bytové vône: levandula

Zdroj: Pixabay

Jazmín

Jemná a zmyselná vôňa jazmínu vyčaruje príjemnú atmosféru v spálni. Podporuje optimistické myšlienky, radosť, tvorivosť a vášeň.

bytové vône: jazmín

Zdroj: Pixabay

Mäta

Výrazná vôňa mäty je povzbudivá a osviežujúca, stimuluje naše nervy a zvyšuje koncentráciu. Je vhodná do kuchyne, do obývačky aj do domácej pracovne. Táto vôňa taktiež pomáha predchádzať bolestiam hlavy.

bytové vône: mäta

Zdroj: Pixabay

Citrón

Svieža vôňa citrónu evokuje čistotu. Výborne sa hodí na záchod a do kúpeľne. Táto výrazná vôňa pôsobí povzbudivo a medzi jej pozitíva patrí aj to, že dokáže zbaviť miestnosť cigaretového pachu.

bytové vône: citrón, citrus

Zdroj: Pixabay

Medovka

Vôňa medovky je veľmi príjemná a má mierne citrusový nádych. Pomôže vám zbaviť sa nespavosti, migrény, pomáha pri depresiách a pocitoch úzkosti. Využijete ju predovšetkým v spálni, no odporúčame vám pridať si niekoľko kvapiek aj do upokojujúceho večerného kúpeľa.

bytové vône: medovka

Zdroj: Pixabay

Eukalyptus

Táto vôňa vám pomôže uvoľniť dýchacie cesty pri prechladnutí a chrípke. Zmierňuje taktiež bolesti hlavy a pomáha nabrať energiu po vyčerpávajúcom dni. Eukalyptová vôňa podporuje koncentráciu a hodí sa do pracovne aj do študentskej izby.

bytové vône: eukalyptus

Zdroj: Pixabay

Ylang Ylang

Tento olejček vám pomôže zbaviť sa stresu a úzkosti a užiť si romantické chvíľky s vašou polovičkou. Navodí radostné pocity a naviac sa považuje za afrodiziakum. Aromalampa s olejom z Ylang Ylang by nemala chýbať vo vašej spálni.

bytové vône: Ylang Ylang

Zdroj: Wikimedia

Vianočné tipy

Vanilka

Sladká vôňa vanilky je jedna z najsilnejších aróm, ktoré sa asociujú s domovom a rodinnou pohodu v obývačke. Aj keď na Vianoce nevypekáte vanilkové rožteky, zásobte sa olejčekom s vanilkovou vôňou, na posilnenie čarovnej vianočnej atmosféry.

 

bytové vône: vanilka, vanilkové rožky

Zdroj: Pixabay

Škorica

Korenistá a jemne drevitá vôňa škorice patrí k Vianociam a k vianočným cukrovinkám. Okrem toho, že poteší vaše čuchové bunky svojou jedinečnou arómou, vás škorica postaví na nohy – zaberá totiž proti únave a vyčerpaniu. Škorica navodzuje pocit tepla, ktorý v útulnom byte nesmie chýbať. Nakoľko pôsobí aj ako afrodiziakum, môžete škoricový olejček využiť aj v spálni.

bytové vône: škorica

Zdroj: Pixabay

Klinček

Výraznú vôňu klinčeka si spájame s vareným vínkom či vianočným punčom, ktorý patrí k najkrajším sviatkom roka. Klinčeková aróma nám okrem toho pomôže zregenerovať sa, keď sme príliš prepracovaní a zbaví nás pocitu vyčerpanosti, aby sme mohli si mohli s potešením vychutnať sviatočnú atmosféru v kruhu rodiny.

bytové vône: klinčeky

Zdroj: Pixabay

Vyložte si nohy a odpočívajte. Náš team vám praje šťastné a veselé Vianoce!

bytové vône: domácie pohodlie

Zdroj: Pixabay

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť