Home Bývajme zdravo! 5 tipov ako si vytvoriť povzbudivé pracovné prostredie, ktoré podporuje kreativitu

5 tipov ako si vytvoriť povzbudivé pracovné prostredie, ktoré podporuje kreativitu

by blog.novynabytok.sk

V pracovni či kancelárií trávime veľa času. Mnohokrát nám z nesprávneho sedenia stuhne celé telo, bolia kríže, opuchnú nohy. Dokonca nás z nesprávnej vzdialenosti monitora môžu páliť oči…

Správny výber pracovného stola a stoličky je preto nevyhnutný pre každého, kto chce pracovať pohodlne a šetriť svoju chrbticu.

Aká poloha je pre celé telo pri sedení najvhodnejšia?

Správne sedenie by sa dalo zhrnúť dvomi vetami: 

„Lakte na stole, stehná pod stolom, kolená a členky by mali zvierať pravý uholDlane by mali byť na úrovni klávesnice a krk nesmie byt dlho ohnutý.“

Prestávky sú ďalším dôležitým faktorom pri zdravom sedení.

Po minútach nehybnej práce za stolom s počítačom, potrebujú telo aj oči prestávku. Únava sa dostaví pomalšie, ak si budete pravidelne robiť prestávky.

 Pracovňa – BRW – Natalia

Odborníci často skloňujú slovo fit lopta a odporúčajú jej použitie na sedenie pri práci na cca 2 hodiny, na precvičenie chrbta ak počas sedenia. Dôležitý je však aktívny pohyb na lopte – napríklad pohyb zo strany na stranu, dopredu-dozadu, hore-dole a podobne.

Možno by vás prekvapilo:

Kancelárska stolička by mala byť na kolieskach, nebudete sa často nezdravo vytáčať do strán (prudké otáčanie stuhnutej chrbtici neprospieva). Vhodne hrubé čalúnenie je dôležité, postará sa o správne rozloženie tlaku na sedadlo a zabezpečí primeranú teplotu a vlhkosť. Čo v prípade, že radi striedate prácu na stoličke s prácou s notebookom na sedačke? Vyberajte dôsledne. Poťah kancelárskej sedačky by mal byť schopný zniesť každodenné intenzívne používanie.

Nepodceňte výber nábytku:

Ako si vybrať kancelársky nábytok, ktorý nám takéto pohodlie poskytne a umožní nám podávať maximálny výkon?

Pozrime sa na to bližšie:

Ak máte veľa práce a málo času, bude pre Vás ideálne zariadiť miestnosť tak, aby ste sa rýchlo dostali do pracovného nasadenia a nemali okolo seba veľa rušivých elementov alebo „požieračov času“.

Efektivita pri práci sa Vám vždy vyplatí, bezbrehé surfovanie po e-shopoch, čítanie článkov, prezeranie vtipných obrázkov a príspevkov na Facebooku síce dočasne občerství dušu, ale venovať denne 90 minút bezcieľnemu browsovaniu počas práce nie je ideálne.

Pracovňa – Dolmar – Roverdon

Chcem si pozrieť PEKNÝ kancelársky nábytok

Každý z nás je jedinečný! Preto by sme si mali dať záležať na výbere stola

Čo je základ?

Základom zdravého sedenia za stolom je nastavenie viacerých prvkov do správnej výšky a uhlu.

Ak ešte nemáte zakúpený stôl, bude ideálne, ak by ste sa poobzerali po výškovo nastaviteľnom stole. Budete k nemu kupovať výškovo nastaviteľnú stoličku. Kombináciou ich nastavení ľahšie nájde ideálnu polohu za stolom.

Netreba zabudnúť na výšku monitora!

Monitor počítača by mal byť v takej výške, aby ste hornú hranu obrazovky mali na úrovni očí a nie nižšie. Ak bude horná hrana obrazovky úrovňou pod Vašimi očami, tak si budete namáhať krčnú chrbticu a z práce budete odchádzať unavení.

Odborníci odporúčajú, aby minimálna vzdialenosť očí od monitora bola 30-40 cm.

business-1067978_640

Foto: © 2015 Pixabay

Prečo je dôležité umiestnenie stola:

Pripisujete stolu dostatočný význam?

Poloha pracovného stola v miestnosti vplýva na výkon viac ako si myslíte.

Postavenie pracovného stola neberte na ľahkú váhu, ak máte veľké okná a radi sa cez ne pozeráte von do sveta. Vonku sa deje veľa zaujímavého a ak patríte medzi ľudí, ktorí radi snívajú pri pohľade von, neumiestňujte stôl priamo k oknu.

Stôl si umiestnite tak, aby Vás počas práce rozptyľovalo čo najmenej podnetov. Ideálne je, aby ste mali za chrbtom stenu, pre pocit väčšieho bezpečia.

Svetlo je pri práci dôležité!

Avšak dopadanie priameho slnečného svitu na monitor zraku neprospeje. Prirodzené svetlo sa v kancelárií v priebehu dňa mení a s ním sa menia aj tiene. Ľudia, ktorí píšu pravou rukou, by mali mať okno z ľavej strany, ľaváci z pravej. V zimných mesiacoch sa slnko dostáva do interiérov v menšom množstve a po 16-tej hodine je nevyhnutné dodať do kancelárie poriadnu dávku svetla, ideálne v podobe stropného osvetlenia, aby sa Vám nechcelo spať.

Zadovážte si aj dobrú stolovú lampu, tá sa Vám pri práci v podvečerných hodinách zíde.

Pracovňa – Kondela – Hansa  2

Čo sa týka tvaru a veľkosti pracovného stola, záleží na usporiadaní nábytku a na Vašich preferenciách.

A čo ak vás je v „kancli“ viac?

Ak zariaďujete jednu veľkú kanceláriu pre viac osôb, nábytok umiestnite tak, aby zostali zachované prirodzené komunikačné, pracovné, rokovacie alebo konferenčné zóny.

 Kancelária – Kondela – Hansa 2 NEW

Stôl by mal byť primerane veľký k Vašej postave a typu zamestnania.

Čo je ale dôležité:

Dlhodobo nie je dobré, aby ste sa za stolom cítili stiesnene a aby ste neustále premiestňovali predmety a papiere na stole, aby ste získali viac priestoru. Najlepšie je, ak máte po ruke všetko, čo pri práci potrebujete.

Neznamená to však nastohovať si okolo seba skrine a regále, z ktorých na Vás časom začnú vypadávať zakladače.

Chcem si pozrieť PEKNÝ kancelársky nábytok

Nezabudnite na poriadok na stole

Nie vždy je samozrejmosťou:

Pracovný stôl sa odporúča udržiavať dlhodobo bez nahromadených dokumentov a papierov, aby ste nemali pocit, že pred sebou tlačíte nedokončené úlohy.

Vhodným riešením dočasného ukladania predmetov a dokumentov je zaobstaranie uzamykateľného kontajneru s kolieskami.

Ďalším riešením:

Ďalšou možnosťou ukladania pracovných materiálov sú pracovné stoly, ku ktorým je možné pripojiť ďalšie prídavné plochy. Stôl by mal by mať minimálne jeden otvor na rohu na káble, potrebné na zapojenie počítača. Voľne položené káble sú nevzhľadné a rozptyľujú Vás.

Foto: © 2015 Pixabay

Vyberte si pre vás ideálnu kancelársku stoličku

Výškovo nastaviteľná, otáčacia kancelárska stolička je dnes široko dostupná v ľubovoľných prevedeniach a farebných odtieňoch. Ideálne je, ak má stolička čo najviac rôznych možností nastavení.

Prospeje to komfortu sedenia a stuhnutých svalom.

Najčastejšie predávaná kancelárska stolička má nastaviteľnú výšku sedadla a nastaviteľný uhol operadla.

Odporúča sa:

Operadlo by malo kopírovať dvojité zakrivenie chrbtice, inak sa nedostaví želaný efekt odpočinku chrbta. Operadlo nesmie byt ploché, ale musí mať spevnenú oporu v oblasti krížov. Chrbtica je 2x ohnutá a tento faktor zohľadňujú aj výrobcovia kancelárskych stoličiek.

Nie je problém nájsť kancelársku stoličku s oporou v oblasti krížov a dnes je už bežne nájsť už aj nastaviteľnú oporu.

Čo môžte urobiť hneď teraz:

Na záver nesmieme zabudnúť ani na rôzne drobnosti a doplnky, ktoré Vám pobyt v kancelárii spríjemnia a zútulnia ju.

Pekné obrazy, rastliny v črepníkoch, suveníry a fotky blízkych Vám zaručene zlepšia náladu v práci.

Ak je pre Vás kancelária často druhým domovom, dbajte na maličkosti v miestnosti, veď tie často rozhodujú o tom, ako sa nakoniec v práci budete cítiť.

Pracovný stolík – Sabenna

Chcem si pozrieť PEKNÝ kancelársky nábytok

Ako si zvyknete zariaďovať pracovňu Vy? Čomu sa vyhýbate a čo v nej zaručene nesmie chýbať? Podeľte sa s nami o Váš názor v komentároch!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť