Home Bývajme zdravo! Základné princípy feng shui, ktoré môžete otestovať už dnes! :)

Základné princípy feng shui, ktoré môžete otestovať už dnes! :)

by blog.novynabytok.sk
Beach_House_Bridgehampton_(12)

Foto: © 2016 Wikimedia

Pojem feng shui vyvoláva v našich končinách veľký záujem, ale čo to vlastne je?

Je to veda? Je to umenie?

Je to šarlatánstvo alebo spôsob ako si vylepšiť bývanie?  🙂 

Predstavíme vám niektoré základné princípy feng shui, ktoré môžete otestovať už dnes!

PS: Ak vás nezaujímajú všeobecné tipy, preskočte na koniec článku, kde sú tipy pre jednotlivé miestnosti. Konkrétne pre spálňu, obývačku a pracovňu. 😉

feng-shui-167813_960_720

Foto: © 2016 Pixabay

Upravte si byt podľa stáročiami overených skúseností Číňanov, ktorí doteraz budujú svoje mestá a obydlia v súlade so zásadami feng shui:

Aké sú základné princípy feng shui v domácnosti?

Prvý prvý princíp je azda najdôležitejší:

1. Voľný tok energie

Podľa feng shui vchádza energia do bytu cez hlavné vstupné dvere domu alebo bytu.

Predsiene by preto mali byť jednoducho zariadené a vzdušné. Pred dverami by sa nemala nachádzať žiadna prekážka, ktorá by toku energie bránila (vešiak, skrinka na topánky).

Predsieň – Geraldo

Aby sa životodarná energia „čchi“ dostala do všetkých zákutí vášho bytu, nesmie jej stáť v ceste nahromadený nábytok či ledabolo pohodené veci.

entrance-811123_640Foto: © 2016 Pixabay

2. Nepodceňujte poriadok

Aj vy upratujete najviac predtým, ako príde návšteva? 🙂

Môžno by vás to nenapadlo, ale:

Poriadok je dôležitý aj pre vašu psychickú pohodu.

Navŕšené kopy papierov na pracovnom stole, hora bielizne, ktorá čaká na vyžehlenie, zaprataný konferenčný stolík a oblečenie nahádzané na stoličke – toto všetko podľa feng shui blokuje tok energie a ničí harmóniu v byte.

Ostatne, nehovorila vám mama už od detstva, že si máte upratať? Váša izba nie je skládka.“

Dajte každej veci svoj domov.

paper-944055_640

Foto: © 2016 Pixabay

Kvalitné skrine, sektorové študentské izby a obývacie steny či postele s úložným priestorom dokážu hravo pojať váš neporiadok a zlepšiť energiu v izbe aj vašu náladu.

Spálňa – Helvetia – Verwood

3. Život a rast

Máte doma živé kvety?

A, ruku na srdce. Staráte sa o ne poriadne?

pots-716579_640

Foto: © 2016 Pixabay

Všetko, čo sa vo feng shui považuje za „mŕtve“, spomaľuje a blokuje tok energie v miestnosti (najmä ak sa tieto predmety nachádzajú v rohu).

Patria sem vyschnuté rastliny v kvetináčoch, zvädnuté rezané kvety, ale aj obľúbené slamienky a rôzne dekorácie zo sušených kvetov či vypchaté poľovnícke trofeje.

Nahraďte ich živými kvetmi (napríklad rýchlo rastúcim bambusom), prípadne umiestnite do rohu akvárium s rybičkami.

bonsai-781882_640Foto: © 2016 Pixabay

4. Pozitívne drobnosti

Vo feng shui existuje mnoho symbolov prosperity, ktoré si ľudia vešajú na rôzne miesta v byte (čínske mince, miska bohatstva, dračia korytnačka, vysmiaty Buddha, atď.).

Tento princíp môžete využívať v súlade s vlastným presvedčením.

Ktoré symboly vám robia radosť?

Sú to fotografie vašej rodiny? Máte obľúbené suveníry z dovoleniek, ktoré vám pripomínajú pekné chvíle? Veríte, že vášmu domovu poskytne ochranu imelo alebo krížik, zavesený na stene?

Umiestnite symbolický predmet alebo obrázok, ktorý vo vás vyvoláva dobré pocity, na čestné miesto.

buddha-611561_640

Foto: © 2016 Pixabay

A naopak!

Vyhnite sa predmetom, ktoré vo vás vzbudzujú nepríjemné pocity.

Môže to byť fotografia bývalého partnera, nechcený dar alebo starožitnosť, ktorú ste zdedili a nemáte k nej dobrý vzťah.

S vecami, ktoré vo vás vyvolávajú negatívne asociácie alebo spomienky, sa radšej rozlúčte a nahraďte ich pozitívnym symbolom.

miracle-364681_640

Foto: © 2016 Pixabay

5. Vyplnené rohy izieb – áno či nie?

Máte niečo v rohoch izieb alebo sú prázdne?

Ako je to ideálne?

Rohy v každej miestnosti by podľa feng shui mali byť za každých okolností vyplnené, aby v nich nestagnovala energia.

V ideálnom prípade by ste do nich mali postaviť zdravú vysokú rastlinu v kvetináči alebo lampu, ktorá večer presvetlí tmavý roh.

WIP_NOTTI_obyvacia_stena_1_s_jasna_s_jasna_s_ciemna_novynabytok.sk

Obývacia izba – WIP – Notti 1

Skvelým riešením je aj rohový regál či vitrína, na ktoré taktiež môžete umiestniť rastlinu alebo vázu s čerstvými kvetmi.

BRW_BAWARIA_OBYVACIA_IZBA_1_novynabytok.sk

Obývacia izba – Black Red White – Bawaria 1

A tu je zopár tipov pre konkrétne miestnosti:

Feng shui v spálni

  • Základným odporúčaním feng shui v spálni je vyhnúť sa elektronike. Spálňa je miestom odpočinku a intimity a preto v nej nemá čo hľadať televízor ani počítač.
  • Do spálne sa odporúča umiestniť predmety v dvojiciach (dve sviečky, obrazy párov, dve rovnaké dekorácie na komodu), na posilnenie partnerského života.
  • Farby na stenu v spálni by mali byť tlmené a neutrálne. Svetlomodrá alebo béžová vám dopomôžu k pokojnejšiemu spánku. Červená a oranžová farba vo vás síce môžu nabudiť vášeň, no v takejto miestnosti si v noci neoddýchnete. Tieto farby však môžu pekne vyniknúť na doplnkoch alebo na posteľnej bielizni.
  • Podľa feng shui patrí do manželskej postele len jeden veľký spoločný matrac.
  • Za záhlavím postele by mala byť stena alebo priečka, dodávajúca pocit bezpečia. Nad posteľou by nemalo visieť nič veľké a ťažké (žiadne poličky alebo obrazy v ťažkých rámoch).
  • Oproti posteli by ste nemali umiestňovať zrkadlo, v ktorom by ste sa v noci mohli vidieť. Výborným riešením z hľadiska feng shui sú šatníkové skrine so zrkadlom na vnútornej strane dverí.

Spálňa – Jurek – Irvine

Feng shui v obývačke

  • Obývačka by mala vyvolávať pocit bezpečia a zároveň vytvárať priestor pre komunikáciu a aktivity pre celú rodinu. Harmóniu dosiahnete pomocou zemitých farieb podlahy a časti zariadenia a doplnkov sýtych farieb (napr. žltá, červená, zelená, tyrkysová, fialová). Sedacie súpravy v odtieňoch béžovej farby môžete doplniť pestrými dekoračnými vankúšmi. Podlahu z drevených parkiet vylepší moderný farebný koberec s vysokým vlasom.
  • V obývacej izby musíte mať za každých okolností dostatok svetla. Cez deň by to malo byť prirodzené svetlo z okna a večer umelé osvetlenie (rátajú sa aj sviečky). Vytvorte v miestnosti viac druhov svetla pomocou náladového osvetlenia z niekoľkých lámp, ktoré môžete postaviť na stôl, do rohu či namontovať na obývaciu stenu. Čo tak využiť fantáziu a LED osvetlenie v podobe reťaze? Nechajte sa inšpirovať:

  • Feng shui neznáša stagnáciu v byte a týka sa to aj vzduchu. Vetrajte často, v lete zapínajte ventilátor a dbajte o čistotu vzduchu a príjemnú vôňu v izbe. Pre lepšiu energiu v obývačke si zadovážte vonnú lampu a vhodnú arómu. Viac info o bytových arómach nájdete blogu o vôni domova 🙂

Obývacia izba – Kondela – Adah

WIP_VERIN_obyvacia_stena_4_sonoma_ciemna_sonoma_jasna_novynabytok.sk

Obývacia izba – WIP – Verin

Feng shui v pracovni

  • Poriadok na pracovnom stole by mal byť samozrejmosťou. Čím menej vecí máte na stole, tým lepšie pre vás. Majte systém v papieroch a skladujte ich v skrinkách s pevnými (nepresklenými) dverami. Schovajte káble od počítača, tlačiarne a ďalšej elektroniky tak, aby neboli na očiach.
  • Ideálne umiestnenie stola je také, pri ktorom ste v najvzdialenejšom rohu od vchodu do miestnosti, máte za chrbtom stenu a zároveň máte priamy výhľad na dvere. Podľa feng shui vám stena poskytuje ochranu a ak vidíte na dvere, získate veľký prísun energie a dodatočný pocit bezpečia a kontroly, lebo vám počas práce nikto nebude pozerať ponad plece. Ak nemáte možnosť postaviť stôl tak, aby ste mali za sebou stenu alebo priečku, investujte aspoň do kancelárskej stoličky s vysokým operadlom.

office-594132_640

Foto: © 2016 Pixabay

  • Postavte si na stôl malú vitálnu rastlinu v kvetináči. Vyberte si takú, ktorá nemá ostré listy (žiadne „svokrine jazyky“). Okrem neutralizácie elektrosmogu z vášho počítača vám bude vyrábať kyslík a podľa feng shui vnesie do vášho pracovného prostredia života, rast a prosperitu.

computer-472016_640

Foto: © 2016 Pixabay

  • Pracujte so symbolmi, ktoré pre vás osobne znamenajú kreativitu a bohatstvo. Zaveste si do kancelárie váš obľúbený obraz, ktorý vás inšpiruje, zarámovaný motivačný citát, nástenku s pracovnými cieľmi a hodnotami alebo si na stôl umiestnite doplnky v metalických farbách (využite odtiene zlatej a striebornej farby).

Kancelária – Dolmar- Roverdon

Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti! 🙂

Dodržiavate u vás doma zásady feng shui?

Ktoré ste vyskúšali? Aké výsledky to prinieslo?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť