Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Praktické dekorácie zo sklenených pohárov

Praktické dekorácie zo sklenených pohárov

by Veronika

V domácnosti sa nájde viacero nepotrebných vecí, ktoré sa dajú jednoducho premeniť na krásne bytové dekorácie. Určite k nim patria aj sklenené poháre na zaváraniny, džemy a iné dobroty. Bez ohľadu na tvar alebo veľkosť sa z nich dajú vyrobiť milé aj praktické dekorácie.

Snežítko na každú príležitosť

Najviac snežítok sa v obchodoch objavuje okolo Vianoc, čo je celkom logické. V snežítkach predsa sneží a najčastejšie na vianočnú postavičku. Táto milá dekorácia ale nemusí byť len vianočná. Snežítko sa hodí na akúkoľvek príležitosť, hlavne ak si ho vyrobíte sami.

Potrebovať budete sklenený pohár s viečkom, figúrku, lepiacu pištoľ (alebo vodeodolné lepidlo), trblietky, konfety, destilovanú vodu. Ako podstavec pre figúrku môžete použiť napríklad uzáver z PET fľaše. Do destilovanej vody sa dá priliať aj glycerín, vďaka ktorému bude „sneženie“ vyzerať lepšie. Figúrky je dobré ošetriť vodeodolným sprejom, aby sa predĺžila ich životnosť.

Postup je jednoduchý – figúrku prilepíte buď priamo na viečko z vnútornej strany, do pohára nasypete trblietky a konfety, nalejete destilovanú vodu s glycerínom a pohár zavriete. Pre istotu je vhodné okraj viečka natrieť vodeodolným lepidlom. Postup a inšpiráciu nájdete v nasledujúcom videu.

Vázička podľa vašej fantázie

Obyčajný zaváraninový pohár sa môže razom zmeniť na krásnu vázu, ktorá dokonale zapadne do vášho  interiéru. Základom je samozrejme pohár, akrylové farby na sklo a štetec alebo špongia na jej nanášanie. Ak chcete vytvárať prúžky alebo iné vzory pripravte si aj papierovú lepiacu pásku. Finálny náter môžete prelakovať polyuretánovým sprejom, aby vydržal dlhšie. Svoju novú vázičku si už vyzdobíte stužkami alebo inými dekoráciami podľa fantázie, alebo stavíte na jednoduchosť. Návod na maľovanie pohára a vytvorenie vintage vázičky si môžete pozrieť vo videu.

Netradičný fotorámik

Sklenený pohár môže poslúžiť aj ako rámik na fotku. Veľkosť pohára závisí od veľkosti fotky, ktorá by mala byť vytlačená na fotopapieri. Fotku potom vložte do pohára a zalejte kukuričným olejom, ktorý ju nepoškodí a dodá je retro nádych. Pohár zavrite a prípadne ešte hrdlo previažte povrázkom alebo stužkou.

Svietnik alebo váza na zavesenie

Svietnik alebo váza nemusia byť len položené na stolíku alebo na poličke, pokojne ich môžete zavesiť na stenu. Stačí vám len trocha šikovnosti a tá správna inšpirácia. Ak chcete originálny doplnok do bytu pripravte si pohár, lepidlo na sklo, flitre, trblietky, štetec, lepiacu pištoľ, povrázok a kvety alebo sviečku. Na dekoráciu môžete samozrejme použiť aj iné ozdoby alebo akrylovú farbu na sklo. Postup nájdete v nasledujúcom videu.

Inšpirovali vás naše tipy alebo ste už niečo podobné vyrábali? Ktorá inšpirácia vás zaujala najviac?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť