Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) 5 tipov ako zrecyklovať PET fľaše

5 tipov ako zrecyklovať PET fľaše

by Veronika

Aj keď sa snažíme znižovať produkciu odpadu plastové fľaše tak skoro z našich domácností nezmiznú. Miesto toho, aby ste ich vyhodili môžete ich zrecyklovať a vyrobiť z nich užitočné veci do domácnosti. Pripravili sme pre vás 5 tipov ako využiť PET fľaše, ktoré vás určite oslovia.

1. tip – metla

Z plastových fliaš sa dajú vyrobiť aj užitočné veci ako je napríklad metla. Pripravte si aspoň 3 plastové fľaše rovnakej veľkosti, nožnice, nôž, zapaľovač, taviacu pištoľ alebo lepidlo a násadu (drevenú palicu alebo plastovú či kovovú tyč). Z fliaš odrežte dno aj hrdlo, hrdlo nechajte iba na jednej PET fľaši. Následne ich a až po hrdlo rozstrihajte nožnicami a na fľašu s hrdlom nasuniete ostatné. Potom už iba pridáte násadu a môžete sa pustiť do zametania. Presný postup nájdete vo videu.

2. tip – taburetka

Ľudská kreativita naozaj nepozná hranice a PET fľaše môžu slúžiť aj ako nábytok. Vyrobiť sa z nich dá aj kreslo alebo pohovka, najjednoduchšia je ale taburetka. Na tento výtvor budete potrebovať viac fliaš v jednej veľkosti. Ich počet samozrejme závisí od toho, akú veľkú taburetku budete chcieť. Okrem fliaš si pripravte aj lepiacu pásku (ideálna je kobercová alebo iná pevnejšia páska), nožnice, fixku, lepidlo na textil, molitan, polystyrén alebo inú mäkkú výplň a látku na poťah.

Fľaše poukladajte k sebe a oblepte lepiacou páskou. Z molitanu vystrihnite tvar taburetky a dajte ho na vrch. Potom už len z kusu látky urobte poťah na taburetku môžete si užívať nový kus vlastnoručne vyrobeného nábytku. Návod ako na to nájdete vo videu.

3. tip – peračník

Originálny peračník z PET fliaš sa dá využiť nie len na písacie potreby, ale napríklad aj ako kozmetická taštička na štetce alebo make up. Možno prídete ešte aj na iné praktické využitie. Kým sa pustíte do práce pripravte si dve 0,5 l plastové fľaše, nožnice, nôž, zips a taviacu pištoľ alebo lepidlo. Peračník môžete vyzdobiť aj nálepkami alebo ho pomaľovať fixkou. Postup si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

4. tip – držiak na zubné kefky

Plastové fľaše môžu byť naozaj užitočné, najmä ak z nich vyčarujete niečo praktické ako je držiak na zubné kefky. Potrebovať budete jednu veľkú 1,5 l PET fľašu a ďalšie 3-4 ľubovoľnej veľkosti, pretože z ich využijete iba vrchnú časť s uzáverom. Ďalej budete potrebovať nožnice, taviacu pištoľ a fixku. Postup ako vyrobiť držiak na kefky a zubnú pastu je jednoduchý a zvládnete ho bez problémov. Koniec koncov uvidíte to samy vo video návode.

5. tip – samozavlažovací kvetináč

Samozavlažovací kvetináč je skvelý pre malé rastlinky, ktoré čakajú na to, kým ich zasadíte do záhrady alebo väčšieho kvetináča. Na výrobu vám postačí jedna PET fľaša (aspoň 1,5 l), špagát (ktorý nasiakne vodou), voda, zemina a rastlina.  Kvetináč je vyrobený raz-dva, ale lepšie ako 10-krát čítať je raz vidieť, takže postup nájdete ako vždy vo videu.

Ak predsalen plastové fľaše vyhadzujete alebo vraciate naspäť do obchodov, viete ako sa ďalej takýto materiál spracováva? Po detailnom roztriedení a prečistení putujú plasty na ďalšie spracovanie. Z PET fliaš sa vyrábajú opäť PET fľaše, polystyrénové  textilné vlákna – z nich potom koberce alebo aj eko oblečenie, ale aj ďalšie materiály napr. viazacie pásky a blistre. Z fólií, vreciek alebo tašiek vznikajú opäť fólie. Z tvrdých obalov (krémy a pod.) sa vyrábajú palety na tovar. Zvyšky, ktoré sa nedajú inak využiť, sa používajú na výrobu zatrávňovacích dlaždíc alebo alternatívneho paliva (v zmesi s inými zložkami odpadu do cementární a pod.).

Vyhadzujte PET fľaše alebo ste sa vám už podarilo vyrobiť z nich dekoráciu do bytu alebo niečo praktické? Ktorý tip vás zaujal najviac?

Zdroj: https://www.recycletheone.com/recycle-now/how-does-pet-plastic-recycling-work

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť