Home Ako sa starať o nábytok Ekologická domácnosť nemusí byť utópia. Dodržujte tieto zásady!

Ekologická domácnosť nemusí byť utópia. Dodržujte tieto zásady!

by Martin

Šetrenie prírodných zdrojov a ohľaduplný prístup k prírode je a stále bude horúcou témou. Stále ľudí sa snaží žiť ekologickejšie a pomôcť tak našej planéte. Ekologická domácnosť je hlavne o vašom prístupe. Pokiaľ budete dodržiavať niekoľko zásad budete šetriť nie len prírodu, ale aj peniaze.

Foto: © pixabay.com

Šetrite elektrickú energiu

Život bez elektriny si dnes už nedokážeme predstaviť, ale veľa krát s ňou zaobchádzame naozaj nešetrne. Chladnička, mraznička, televízor, počítač, elektrický sporák, smartphony, tablety a veľa iných zariadení sa bez elektriny nezaobíde. Elektronika v domácnosti ale odoberá prúd aj vtedy, keď ju nepoužívate a je v tzv. stand-by režime. Ak chcete ušetriť náklady za elektrinu vytiahnite elektroniku zo zásuvky, alebo používajte predlžovačku s vypínačom. Ušetriť tak môžete pekných pár eur.

Foto: © pixabay.com

Pri varení a pečení využite aj zostatkové teplo a trúbu alebo sporák vypnite o niečo skôr. Samozrejme je vhodné zamerať sa na spotrebiče s energetickou triedou A+ a A++. Umývačku riadu púšťajte až keď je plná a to isté platí aj pri praní v práčke.  V týchto prípadoch musíte myslieť aj na šetrenie vodou, ktorá je stále vzácnejšia.

Foto: © pixabay.com

Svieťte len keď je to potrebné

Značná časť elektrickej energie sa spotrebúva na svietenie. Aj tu sa dá podstatne ušetriť ak budete používať LED žiarovky a žiarivky. Vstupné náklady môžu byť vyššie ako pri bežných žiarovkách, ale odmenou vám bude úspora energie a dlhšia životnosť. Zároveň by ste mali svietiť vtedy, keď je to naozaj potrebné. Využívajte čo najviac denné svetlo a vpustite si ho do domácnosti. Svetlo zažínajte tam, kde ho potrebujete a pred odchodom z domu prekontrolujte, či ste nenechali zasvietené.

Foto: © pixabay.com

Voda je luxus

Pitná čistá voda nie je taká samozrejmosť ako si mnohí myslia a jej zásoby nie sú neobmedzené. Navyše si zdroje vody samy kontaminujeme a plytváme nimi. Šetriť vodu pri umývaní riadu vám pomôže umývačka riadu. Tie najúspornejšie potrebujú na umytie asi 1/5 vody v porovnaní s umývaním v rukách. Ak umývačku nemáte, napustite si vodu do drezu, umyte riad a potom ho len opláchnite čistou vodou.

Foto: © pixabay.com

K úspore vody pomôže aj to, ak sa budete miesto kúpania len sprchovať a pri umývaní zubov nenecháte celý čas pustenú vodu. Keď si všimnete, že vám kvapká vodovodný kohútik alebo tečie WC mali by ste to opraviť čo najskôr. Za mesiac môžete takto zbytočne vyplytvať aj niekoľko litrov pitnej vody.

Foto: © pixabay.com

Prírodné materiály

Ekologickej domácnosti pristanú viac prírodné materiály než plasty a syntetické materiály. Začať môžete dreveným nábytkom, podlahou, obložením a pod. Ťažba dreva je ekologickejšia ako ťažba nerastných surovín alebo výroba plastov a iných umelých materiálov. Navyše drevo je 100% recyklovateľné. Aj pri textíliách by ste mali voliť skôr prírodné materiály teda bavlnu, ľan alebo konope.

Jedálny set Castle

Eko čistiace prostriedky

Dnes je už možné kúpiť čistiace prostriedky, ktoré sú ekologické a teda k prírode šetrnejšie. Každý bežný čistiaci prostriedok sa dá nahradiť ekologickejším variantom. Ak chcete mať úplnú istotu vyrobte si vlastné čistiace prípravky. Základnými ingredienciami sú citrónová šťava, sóda bikarbóna a ocot.  Niekoľko dobrých tipov nájdete aj v článku na našom blogu. Výhodou týchto čistiacich prostriedkov je aj to, že mnohokrát sú účinnejšie ako tie kupované a budú vás len zlomok ceny.

Foto: © pixabay.com

Separujte a recyklujte

Ekologická domácnosť to je hlavne separovanie a recyklovanie odpadu. Množstvo produkovaného odpadu z roka na rok stúpa a je stále náročnejšie ho likvidovať. Triedením odpadu oddelíte odpad, ktorý je ešte možné zrecyklovať od toho, ktorý pôjde na skládku. Vytriediť by ste mali minimálne papier, plasty a sklo. Samozrejmosťou je aj to, že batérie, elektroniku, motorový olej iné nebezpečné odpady skončia na zberných dvoroch alebo miestach na to určených a nie v komunálnom odpade.

Foto: © pixabay.com

Ak máte možnosť kompostovať určite ju vyžite. Bioodpad určite nepatrí na skládku a môžete z neho získať luxusné hnojivo. Okrem toho, veľa na prvý pohľad nepotrebných vecí sa dá využiť a vyrobiť z nich niečo užitočné a jedinečné. Kým niečo hodíte do koša zapátrajte na webe a možno prídete na niečo kreatívne.

Foto: © pixabay.com

Je vaša domácnosť ekologická? Akým spôsobom sa snažíte šetriť prírodné zdroje?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť