Home Ako sa starať o nábytok Aj jarné upratovanie môže byť hračkou!

Aj jarné upratovanie môže byť hračkou!

by Martin

Jarné upratovanie obvykle zahŕňa aj umývanie okien a to je činnosť na ktorú sa teší len málokto. Umyť okná a vyleštiť ich tak, aby zostali bez šmúh nie je iba tak. Poradíme vám ako jednoduchšie a efektívnejšie umyť okná a ako si vyrobiť domáci čistiaci prostriedok.

Foto: © flickr.com

Najprv okná, potom byt

Niekto si umývanie okien necháva až na samý záver veľkého upratovania. Malo by to ale byť presne naopak. Cez otvorené okno sa vám do bytu dostane prach a nečistoty z vonku, takže námaha s utieraním prachu a umývaním podlahy by bola zbytočná. Pred umývaním okien môžete povysávať, aby sa vám prach nelepil na mokré sklo. Je lepšie umývať okná keď je zamračené, pretože vďaka slnku okno rýchlo uschne a vy ho nestihnete vyleštiť tak, aby zostalo bez šmúh.

Foto: © pixabay.com

Zvoľte správny postup a prípravky

Keďže najviac nečistôt sa zachytáva na okenných rámoch a prípadne aj na parapetných doskách mali by ste umyť najprv tie, aby ste si zbytočne znova nešpinili vyleštené sklá.  Ak máte biele okenné rámy, ktoré už nie sú až tak biele použite krémový čistič, ktorý im čiastočne prinavráti farbu. Inak stačí na rámy použiť teplú vodu a univerzálny čistič. Samotné sklo si až ale vyžaduje viac pozornosti.

Foto: © pixabay.com

Voda na umývanie by nemala byť horúca ale iba teplá. V príliš horúcej voda totiž prípravky na čistenie strácajú svoju účinnosť. Ak sa rozhodnete prípravok na umývanie kúpiť, určite si vyberte ten, ktorý je určený na okná alebo sklo. Neoceniteľným pomocníkom bude aj gumená stierka na sklo, utierky z mikrovlákna a obyčajné noviny. Papierové utierky, utierky z mikrovlákna alebo novinu majú výhodu v tom, že sajú vodu a nepúšťajú chlpy, takže nimi sklo výborne vyleštíte. Rovnaký efekt môžete dosiahnuť aj s kvalitnou stierkou s gumovým lemom. Okná budú čisté a lesklé bez zbytočnej námahy a drhnutia.

Foto: © pixabay.com

Domáce prípravky na čistenie okien

Možno vás to prekvapí, ale voda s prípravkom na umývanie riadu nie je najlepšou voľbou pri umývanie okien. Okná síce budú čisté a lesklé, ale bude vás to stáť veľa námahy, pretože ich neodmastíte tak dobre ako napríklad octom. Ocot patrí ku klasike pokiaľ ide o domáce čistiace prostriedky, pretože sklo perfektne odmastí a bude sa ľahšie leštiť.  Môžete ho pridať do vody na umývanie alebo použiť rozprašovač. Riediť by ste ho mali v pomere 1:25, teda na 2,5 l vody použite 1 dcl octu. Určite oceníte aj obyčajnú kuchynskú soľ. Zamiešajte 5 lyžíc do teplej vody máte domáci ekologický  čistič za pár centov.

Foto: © pixabay.com

Skvelým pomocníkom je aj citrón, ktorého šťavu pridáte do teplej vody. K tomu môžete pridať aj sódu bikarbónu a okná sa budú len tak blýskať. K menej tradičným receptom určite patrí použitie vanilkového pudingu, teda prášku na prípravu pudingu. Jeden balíček zamiešate do 5 l vody a môžete sa pustiť do umývania. Nemusíte sa obávať žiadneho zdĺhavého leštenia ani šmúh, pôjde to prekvapivo ľahko.

Foto: © pixabay.com

Chystáte sa aj vy na veľké upratovanie? Používate kupované čistiace prípravky alebo si ich samy vyrábate?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť