Home Nápady do záhrady Mestská oáza: Vytvorte si dokonalé útočisko na balkóne

Mestská oáza: Vytvorte si dokonalé útočisko na balkóne

by Martin

Balkón sa môže stať vaším osobným útočiskom ďaleko od každodenného zhonu. Výberom vhodného nábytku ho môžete premeniť na príjemný priestor na relaxáciu, zábavu, a dokonca aj na záhradkárčenie. Využite jeho potenciál!


Pohodlie a štýl: aký materiál zvoliť?

Pri výbere nábytku na balkón je dôležité zohľadniť odolnosť a údržbu materiálov. Drevo, napríklad teakové a agátové, ponúka teplý a prirodzený vzhľad, ale vyžaduje pravidelnú údržbu, aby sa zabránilo poškodeniu vplyvom počasia. Kovový nábytok, ako napríklad hliník a kované železo pôsobí moderne a je trvácny. Môže vyžadovať len občasné premaľovanie. Ratan je ľahký a odolný voči poveternostným vplyvom, čo z neho robí obľúbenú voľbu pre balkónový nábytok.

Stolovanie na balkóne

Pri výbere stola na balkón zvážte veľkosť a účel priestoru. Na menšie balkóny sa výborne hodí malý bistro stôl, ktorý vám umožní štýlovo si vychutnať rannú kávu alebo večerné nápoje. Na väčších balkónoch môže jedálenský stôl slúžiť ako ústredný prvok na organizovanie večerí a stretnutí. Materiály ako drevo, kov a ratan poskytujú rôzne úrovne estetiky a odolnosti, preto si vyberte taký, ktorý sa hodí práve k vášmu štýlu.

Posaďte sa, leňošte a relaxujte

Stoličky sú nevyhnutné na vytvorenie príjemného a funkčného balkóna. Skladacie stoličky ponúkajú univerzálne a priestorovo úsporné riešenie pre malé balkóny, zatiaľ čo stohovateľné stoličky sú ideálne na jednoduché uskladnenie, keď sa nepoužívajú. Ak chcete dodať eleganciu, zvážte ratanové alebo prútené stoličky, ktoré na váš balkón prinesú tropickú atmosféru. 

Závesné kreslá a lehátka a hojdačky sú ideálne na to, aby vášmu balkónu dodali pocit pokoja a oddychu. Tieto možnosti sedenia okamžite vytvoria útulnú a príjemnú atmosféru, ktorá vás povzbudí k odpočinku po dlhom dni. 

Zeleň, ktorá doplní vašu balkónovú oázu

Správne rastliny môžu zlepšiť atmosféru vášho balkóna a dodať vášmu vonkajšiemu priestoru nádych prírody. Nezabudnite zohľadniť faktory, ako je slnečné žiarenie, dostupný priestor a osobné preferencie. Napríklad sukulenty a kaktusy sú vynikajúcou voľbou pre oblasti náchylné na sucho, zatiaľ čo paprade a brečtany sú ideálne pre tienistejšie miesta. Popínavé rastliny, ako napríklad jazmín alebo zimolez, môžete použiť na vytvorenie prirodzenej zásteny súkromia alebo na prevoňanie balkóna. Medzi obľúbené kvitnúce rastliny vďaka svojim žiarivým farbám sú rozhodne levanduľa, petúnia, pažítka, paradajky, čili papričky alebo jahody. 

Maximalizujte priestor na balkóne a vytvorte ohromujúci vizuálny dojem pomocou vertikálneho záhradníctva. Tento trend zahŕňa použitie nástenných kvetináčov, mreží a závesných kvetináčov na vytvorenie sviežej zelenej kulisy pre váš balkón. Buďte kreatívni pri výbere rastlín, miešajte a kombinujte textúry, farby a výšky, aby ste vytvorili živé majstrovské dielo. Vertikálne záhradníctvo je nielen vizuálne pôsobivé, ale aj vynikajúce riešenie pre tých, ktorí majú obmedzený priestor.

zdroj: housebeautiful.com

Balkónové vychytávky vvylepšia estetiku a funkčnosť

Váš balkón je “predĺžením” vášho domova, preto nechajte vyniknúť svoju osobnosť pridaním jedinečných doplnkov a dekorácií. Top trendom v oblasti záhradného nábytku je dômyselná kombinácia materiálov a textúr. Predstavte si elegantné hliníkové rámy v kombinácii s prírodnými akcentmi z dreva alebo príjemné vankúše na minimalistických kovových stoličkách. Tieto kontrastné spojenia štýlov vytvárajú moderný vzhľad. 

Ak ste fanúšikom projektov typu „urob si sám“, zvážte opätovné použitie starých predmetov na funkčné umelecké diela, napríklad premenu historického rebríka na stojan na rastliny alebo vytvorenie nástenného organizéra z regenerovaného dreva.

Pridanie kreatívnych riešení osvetlenia na váš balkón môže okamžite zmeniť atmosféru a urobiť váš priestor príťažlivejším. Lampáše, svetelné reťaze a solárne LED svietidlá sú obľúbené možnosti, ktoré dodajú vašim večerom vonku kúzlo. Experimentujte s rôznymi zdrojmi svetla, aby ste vytvorili teplú, útulnú atmosféru, ktorá je ideálna na vychutnávanie pohára vína alebo relaxačnú konverzáciu.

zdroj: housedesignhub.com

Balkóny sa stali viac než len rozšírením vášho obytného priestoru. Teraz sú plátnom pre sebavyjadrenie a kreativitu. V dnešnom svete, kde sa dizajnérske trendy rýchlo vyvíjajú, je nevyhnutné mať prehľad o najnovších štýloch záhradného nábytku a doplnkoch, aby váš balkón vynikol.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť