Home Nápady do záhrady Rozhovor: Vytváranie trendov zajtrajška so záhradným architektom

Rozhovor: Vytváranie trendov zajtrajška so záhradným architektom

by Martin

Rozkvitnutý sprievodca trendami roku 2023

Vitajte vo svete záhrad, kde preskúmame najzaujímavejšie a najinovatívnejšie trendy na rok 2023! Nedávno sme mali to potešenie porozprávať sa s renomovaným záhradníkom MSc. Dominikom Lukáčom, ktorý nás zasvätil do tajov vytvárania úžasného a moderného zeleného exteriéru. Svoje dlhoročné skúsenosti – od postupov zameraných na udržateľnosť až po odvážne moderné návrhy – pretavuje na skutočnosť vo svojej firme Gardenz. Poďme sa “zahrabať” do tajov záhradných trendov!Ako by ste opísali aktuálne trendy v záhradnej architektúre a dizajne?

Dnes sú postavené hlavne na ekológii a udržateľnosti. Veľa klientov preferuje bezúdržbový typ záhrad. Čím menej sa jej venovať a čím viac času v nej tráviť – vyťažiť z nej maximum. Stále sa však snažia dopestovať si niektoré druhy ovocia a zeleniny ako brusnice, ríbezľa, černica, ale aj bylinky a listová, či koreňová zelenina. Viac pozornosti sa venuje prírodným materiálom ako kameň, drevo a kôra.

Aké sú hlavné zmeny v záhradných trendoch, ktoré ste zaznamenali v poslednej dobe?

Z ekologického riešenia možno spomenúť netkané čierne textílie, ktoré sa v minulosti húfne dávali všade proti prerastaniu burín. Dnes je trendom minimum plastu. Šetrenie pitnej vody na polievanie záhrad, či už zachytávaním dažďovej vody alebo vlastnou studňou. Mení sa aj skladba rastlín, do popredia posúvame odolné, pomaly rastúce, rezistentné odrody a druhy. Príkladom je tuja západná či východná, nahrádzaná červienkou a vavrínovcom. A rozhodne kompostovanie, ktoré umožňuje recykláciu organického odpadu na výživný kompost pre rastliny. 

Ako sa prejavuje trend urban gardening (mestské záhradníctvo) v súčasných záhradných projektoch?

Dnes je obľúbený satelitný trend bývania na vidieku, vidíme to podľa masívnych stavieb v okolí veľkých miest. Tam sa tento trend láme s vidieckym štýlom. Podľa môjho názoru je dnes ťažké nájsť “čistý” štýl, skôr ide o mix rôznych štýlov. Ak sa chceme pozrieť do miest, určite prerastá trend – mať čo najviac zelene a tiež vyťažiť z nej maximum. Preto si ľudia v mestách začínajú pestovať na balkónoch bylinky, papričky a kvetinky, ktoré im zutulnia priestor.

Môžete nám priblížiť aké rastliny a materiály sú momentálne obľúbené v záhradných návrhoch?

Rastúcim trendom sú najmä exotické prípadne prímorské rastliny. Netreba tiež zabúdať aj na návrat k pôvodným druhom, ktoré na našom území rástli od nepamäti. Nedá mi znova nespomenúť vavrínovec, červienku, ale aj cyprusovce. Z ovocných menej známe ako arónia, zemolez či rakytník najmä kvôli vysokému obsahu vitamínov. Tiež netreba zabúdať na lipu, čerešňu či javor. Z trvaliek hlavne bylinky, jahody, ale aj levanduľa. Tieto kríky, stromy a trvalky sú obľúbené hlavne kvôli nenáročnosti, rezistencii na choroby a škodcov a možno aj kvôli dobrému vzhľadu, či farbe.

Aké sú vhodné nábytkové a dekoračné prvky pre zariadenie terasy a záhrady, ktoré sú nielen funkčné, ale aj esteticky príťažlivé a zohľadňujú lokálnu klímu a ekológiu?

Je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov, ako sú kvalita materiálov, odolnosť voči poveternostným vplyvom, udržateľnosť a estetická hodnota. Všetko však závisí na preferenciách jednotlivca. 

Rozhodne sa k veľkej terase hodí drevený záhradný nábytok. Drevo je prírodný a tradičný materiál, ktorý dodáva teplý a príjemný vzhľad terase či celej záhrade. Má však svoje výhody aj nevýhody. Je síce ťažký a robustný plus je potrebná pravidelná starostlivosť, avšak je EKO a trvácny. Tvrdé drevo ako teak, eukalyptus či akácia sú odolné voči poveternostným vplyvom a škodcom. 

Často sa stretávam s použitím ratanového nábytku. Je ľahký a flexibilný, čo ho robí ideálnym pre manipuláciu v exteriéri. Kovový záhradný nábytok, ako sú železné alebo hliníkové stoličky a stoly, môže byť esteticky príťažlivý a odolný voči poveternostným vplyvom. Pri výbere by sme však mali zohľadniť kvalitu materiálu, jeho údržbu a možnosť recyklácie. Plastový záhradný nábytok volia ľudia hlavne kvôli jeho nízkej obstarávacej cene a hmotnosti. Hlavným problémom je jeho environmentálny dopad, keďže plastové výrobky zvyčajne zahŕňajú neobnoviteľné zdroje. Ak hľadáte udržateľnejšiu alternatívu, odporúčam recyklovaný plast. 

Čo by podľa vás mala mať každá funkčná záhrada, čo sa týka záhradného nábytku?

“Musthave” prvkami, čiže to, čo by ste rozhodne mali mať je solárne osvetlenie, pergola a miesto na relax. Pri vonkajšom osvetlení odporúčam zakomponovať aj svietidlá, ktoré sú poháňané solárnymi panelmi, čo znižuje vašu energetickú spotrebu. Pergoly, záhradné altánky či slnečníky nielen dotvoria atmosféru, ale chránia vaše záhradné sedenie. Každá záhrada by mala mať relaxačnú zónu, či už so závesným kreslom, lehátkom alebo hojdacou sieťou.

Zhrnutie na záver: Pri výbere nábytku a dekoračných prvkov pre terasu a záhradu nezabudnite brať do úvahy lokálnu klímu, udržateľnosť a osobitý štýl vášho domova. Vytvorte si príjemný a funkčný vonkajší priestor, ktorý vám umožní relaxovať a tráviť čas s rodinou a priateľmi. 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť