Home Ako sa starať o nábytok Ako odstrániť plesne zo záhradného nábytku

Ako odstrániť plesne zo záhradného nábytku

by Martin

Plesne na záhradnom nábytku môžu byť nielen neestetické, ale aj škodlivé. Našťastie, existujú osvedčené spôsoby, ako sa týchto nepríjemností zbaviť a vrátiť záhradnému nábytku jeho pôvodnú krásu. Ponúkame účinné rady a tipy, ako na to.:)

Identifikácia a prevencia

Predtým, ako sa pustíte do odstraňovania plesní, je dôležité vedieť, s čím presne máte do činenia. Plesne sa najčastejšie objavujú na miestach, kde je vysoká vlhkosť a nedostatok slnečného svetla. Preto je prvým krokom prevencia – uistite sa, že váš záhradný nábytok je umiestnený na slnečnom mieste a po daždi ho nechajte poriadne preschnúť.

Čistenie dreveného nábytku

Drevené záhradné sedenie je obzvlášť náchylné na tvorbu plesní. Či už ide o záhradné stoly, stoličky alebo lavičky, na ich čistenie môžete použiť roztok z octu a vody v pomere 1:1. Naneste roztok na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom použite kefu na odstránenie plesní. Nakoniec nábytok vystriekajte vodou a nechajte dôkladne vyschnúť.

Ošetrenie kovového a plastového nábytku

Kovový a plastový záhradný nábytok môžete čistiť pomocou roztoku z jedlej sódy a vody. Aplikujte roztok na postihnuté miesta, nechajte pôsobiť a kefou odstráňte plesne. Pre extra lesk, či už ide o lehátka alebo závesné kreslá, môžete nábytok opláchnuť roztokom z vody a bieleho octu.

Prírodné a ekologické riešenia

Ak sa snažíte žiť ekologicky a dbáte na používanie prírodných produktov, nebojte sa využiť silu prírodných čističov. Citrónová šťava a čajovníkový olej sú vynikajúce možnosti pre boj proti plesniam, a zároveň sú šetrné k životnému prostrediu.

Citrónová šťava nielenže účinne odstráni plesne, ale aj zanechá nábytok voňavý. Stačí naniesť šťavu priamo na postihnuté miesto a nechať ju pôsobiť približne 10 minút. Následne použiť kefu alebo špongiu na odstránenie plesní. Táto metóda je obzvlášť účinná pri menších plochách a miestach, kde je potrebné dôkladnejšie čistenie.

Čajovníkový olej je známy svojimi antiseptickými a antifungálnymi vlastnosťami, a preto je ideálnym riešením na odstránenie plesní. Jednoducho zmiešajte niekoľko kvapiek čajovníkového oleja s vodou a naneste roztok na postihnuté miesto. Nechajte pôsobiť približne 15 minút a potom odstráňte plesne.

Ochrana na budúcnosť

Aby ste predišli ďalšiemu množeniu plesní, ošetrite nábytok prípravkom proti plesniam, ktorý vytvorí ochrannú vrstvu na povrchu nábytku. Môžete tiež investovať do kvalitných obalov na nábytok, ktoré ho ochránia pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Vďaka týmto tipom a trikom môžete efektívne odstrániť plesne zo svojho záhradného nábytku a vychutnať si jeho krásu a funkčnosť na plno. Nezabudnite na pravidelnú údržbu a ochranu, aby váš nábytok zostal čistý a bez plesní dlhé roky.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť