Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Dekorácie s prírodnými prvkami: ako použiť jesenné listy v interiéri

Dekorácie s prírodnými prvkami: ako použiť jesenné listy v interiéri

by Martin

Jeseň je ročným obdobím, ktoré ponúka nekonečnú paletu farebných odtieňov, ako aj tvarov, ktoré môžeme využiť v interiérovom dizajne. Jedným z najkrajších darov jesene sú určite padajúce listy. No ako ich môžete efektívne a štýlovo zakomponovať do vášho domova? Ponúkam vám niekoľko kreatívnych tipov a nápadov, ktoré osviežia váš interiér a dodajú mu jesenný šarm.

Stolové dekorácie na jedálenskom stole

Jedáleň a kuchyňa sú pre mnohé domácnosti miestom, kde sa rodina a priatelia stretávajú pri spoločných chvíľach. Ako teda využiť jeseň pri dekorácii tohto priestoru? Odpoveď je jednoduchá: jesenné listy!

Umiestnením suchých alebo umelých jesenných listov pod priesvitný obrus alebo pod sklenenú dosku jedálenského stola vytvorí prírodnú krásu tejto sezóny. Môžete dokonca zvoliť rôzne druhy listov s rôznymi odtieňmi – od červenej až po zlatú, aby ste vytvorili skutočne farebný stolový aranžmán. Efektne pôsobí aj “náhodne” rozhodenie listov po stole okolo hlavnej jesennej dekorácie, napríklad prírodného svietnika.

No stôl nie je jediným miestom, kde môžete využiť jesenné listy. Predstavte si drevený servírovací stolík alebo konzolový stolík, na ktorom je pár drevených misiek naplnených suchými listami. Alebo možno niekoľko elegantných sviečok obklopených vencami z jesenných listov.

A čo tak skombinovať listy s inými prírodnými prvkami? Skúste napríklad pridať ku listom nejaké šišky alebo orechy, ktoré môžete nájsť v okolí vášho domu. Toto vytvorí ešte komplexnejší a prirodzenejší vzhľad vašej dekorácie. Samozrejme netreba zabúdať na symbol jesene – tekvice a ozdobné svetielka.

Obrazy v obývacej izbe

Obývačka je miesto, kde máme príležitosť prejaviť svoj osobný vkus prostredníctvom dekorácie. Jesenné listy ponúkajú jedinečnú príležitosť pridať do tohto priestoru kúsok prírody.

Jedným z originálnych spôsobov, ako to dosiahnuť, je vytvorenie vlastného obrazu zo suchých listov. Listy môžete zbierať počas prechádzok v parku alebo v lese a následne ich použiť na vytvorenie pestrofarebnej koláže. Rôzne druhy listov umožnia vytvoriť fascinujúci vizuálny efekt. Zarámované listy môžete zavesiť ideálne nad sedačku. Nielenže takýto dekor upúta pozornosť, ale zároveň pridáva prirodzený a sezónny nádych do interiéru.

Jeseň v spálni

Spálňa je miesto, kde sa mnohí z nás cítime najkľudnejší. Práve preto by sme mali vytvoriť atmosféru, ktorá odráža túto pohodu a prináša kúsok prírody. Vyskúšajte nasledujúce tipy:

Vankúše s listovým motívom: Vytvorte alebo kúpte vankúše s potlačou jesenných listov a umiestnite ich na posteľ alebo kreslo. Môžete si zaobstarať farbu na textílie naniesť ju na listy a otlačiť o posteľné obliečky.

Girlandy z listov: Skombinujte niekoľko suchých listov so špagátom alebo silónom a vytvorte tak girlandu. Zaveste ju nad posteľ alebo popri okennom ráme.

Aromatizovaný sprej s vôňou jesene: Naplňte fľaštičku destilovanou vodou a pridajte pár kvapiek esenciálnych olejov s vôňou jesene, ako je napríklad škorica alebo pomaranč. Postriekajte týmto sprejom posteľnú bielizeň alebo záclony a užívajte si prijemnú atmosféru, ktorú vytvára.

Prírodné prvky na policiach a vitrínach v pracovni

Ak nazbierate dlhšie vetvičky s jeseňou sfarbenými listami, vložte ich do váz alebo pozdĺžných nádob a položte na police, regály alebo do knižníc medzi knihy. Toto jednoduché riešenie dodá nábytku dynamiku a zaujímavý vizuálny efekt.

Funkčný a zároveň dekoratívny prvok sú listy ako záložka do kníh. Ideálom je zvoliť si umelé listy, ktoré budú nielen praktické, ale aj esteticky zaujímavé. Tým, že budú vytŕčať z kníh dodajú pracovni jesenný nádych.


Pri dekorácii polic a vitrín v pracovni dbajte na to, aby ste nezabudli na funkčnosť. Dekoračné prvky by nemali prekážať pri práci ani zbytočne zaberať miesto potrebné pre knihy a kancelárske potreby. Dekorujte s citom a uvidíte, ako sa atmosféra vášho domova zmení!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť