Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Osvetlenie na jeseň: Vyberte si správne lampy a svietidlá

Osvetlenie na jeseň: Vyberte si správne lampy a svietidlá

by Martin

Jeseň je ročné obdobie, keď si stále viac vážime pohodlie a teplo nášho domova. Krátke dni a dlhé večery sú ideálnym časom na to, aby sme premysleli, ako osvetliť naše obydlie tak, aby vytváralo útulnú atmosféru. Správne osvetlenie môže zmeniť atmosféru celého interiéru. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako vybrať správne lampy a svietidlá pre jeseň.

Teplé odtiene svetla

Jeseň je charakteristická svojou paletou teplých, zemitých odtieňov. Listy menia svoju farbu z jasne zelenej na odtiene oranžovej, červenej a zlatej. Keď si predstavíte tieto jemné zmeny, často vás to môže inšpirovať pri výbere svietidiel pre váš domov.

Pre jesenné mesiace je ideálne sústrediť sa na svietidlá, ktoré vyžarujú teplejšie tóny. Predstavte si, ako sa tieto teplé odtiene “zlievajú” so sedačkou v tmavej farbe alebo s obývacou stenou v drevenom dekóre vo vašej obývačke.

Amber vintage žiarovky môžu poskytnúť jemné a zamatové osvetlenie, ktoré je ideálne pre večerné chvíle pri knihe alebo filmoch. Na druhej strane, svietidlá so zlatými prvkami môžu oživiť priestor a dodať mu štipku luxusu. Pri výbere svietidiel zvážte aj ich tvar a materiál, aby ste dosiahli dokonalý harmonický vzhľad.

Stojanové lampy pre každú izbu

Stojanové svietidlá sú nielen praktickým osvetlením, ale aj významným doplnkom interiéru. Ich výhodou je flexibilita a možnosť presunutia na rôzne miesta podľa potreby. V obývacej izbe dokážu vytvárať pohodlné a príjemné zóny, kde môžete čítať knihu na pohodlnom kresle, relaxovať alebo stráviť čas s rodinou. 

Pri výbere stojanovej lampy dbajte na to, aby jej dizajn a farba ladiili s celkovým vzhľadom izby. Modely s nastaviteľnými svetelnými zdrojmi alebo stmievačmi sú ideálne. Umožňujú regulovať svetelný tok a vytvárať rôzne atmosféry – od jemne osvetleného večera pri filmoch po jasnejšie osvetlenie pre čitateľské maratóny.

Stolové lampy pre intímnu atmosféru

Keď si vyberáte stolové lampy pre spálňu, hľadajte také, ktoré ponúkajú tlmené a pokojné svetlo. To môže vytvoriť dokonalú atmosféru pre relaxáciu pred spaním alebo pre čítanie knihy.

V pracovni sa stolová lampa stáva esenciálnym prvkom. Kým silné stropné svietidlá sú skvelé pre aktívne pracovné dni, stolová lampa môže ponúknuť presne to správne množstvo svetla pre večerné hodiny, keď sa potrebujete koncentrovať alebo relaxovať.

Materiály ako zamat, hodváb alebo ľan môžu ešte viac prispieť k tej správnej jesennej atmosfére. Experimentujte tiež s farebnými odtieňmi tienidiel – teplé oranžové, zlaté alebo červené tóny môžu dokonale dopĺňať jesennú farebnú paletu, umiestnené napr. na nočnom stolíku.

Závesné lampy nad jedálenským stolom

Závesné svietidlá, umiestnené priamo nad jedálenským stolom, sú funkčným nástrojom na dosiahnutie správnej nálady. Sú obzvlášť populárne v súčasných interiéroch vďaka ich schopnosti byť stredobodom pozornosti, a zároveň hlavným zdrojom svetla. 

Pri výbere závesných lámp pre jedáleň môžete experimentovať s rôznymi materiálmi a tvarmi. Sklenené alebo kovové kovové kúsky sú elegantné a moderné, zatiaľ čo tkané alebo drevené dizajny pripomínajú prírodu.

LED pásy pre kreatívne osvetlenie

Okrem tradičných miest, ako je podsvietenie kuchynskej linky, môžete LED pásy umiestniť nad tv stolíkom za televízorom, čo vytvára ambientné osvetlenie. Znižuje záťaž očí pri sledovaní a pridáva estetický rozmer celému priestoru. V obývacej izbe môžu LED pásy osvetliť knižnice alebo vitríny, čím zdôraznia vystavené kúsky. V kúpeľni môžete vytvoriť relaxačnú atmosféru umiestnením LED pásikov okolo vane, sprchy alebo zrkadla.

Pri výbere LED pásikov je dobré sústrediť sa na teplejšie odtiene, ktoré dopĺňajú jesennú paletu a vytvárajú pohodlné a útulné prostredie.

zdroj: foyr.com

Vonkajšie osvetlenie pre príjemné večery

Aj keď sa dni skracujú a teploty klesajú, nič nebráni tomu, aby sme si aj na jeseň užívali čas strávený vonku. Vonkajšie osvetlenie hrá kľúčovú úlohu v tom, aby boli tieto chvíle pohodlné a atmosferické. Nemali by sme zabúdať ani na lampáše alebo svetelné reťaze.

Vonkajšie lampy môžu byť zavesené nad terasou alebo balkónom, aby vytvorili jemné, rozptýlené svetlo. Solárne lampy zase môžete rozmiestniť po záhrade alebo chodníkoch, čo vytvorí malebné svetelné body v exteriéri. Tieto lampy sú ekologické, nenáročné na údržbu a v noci sa automaticky zapnú.

A čo tak pridať vonkajšie svietidlá so senzorom? Okrem bezpečnostných aspektov sú aj praktické – svetlo sa zapne iba vtedy, keď je to potrebné, čím zasa šetríte energiu.

Vytvorte si vonku útočisko, kde budete môcť relaxovať a užívať si jeseň vo všetkej jej kráse, nech už sú dni krátke alebo chladné. Vonkajšie osvetlenie vám v tom pomôže.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť