Home Obývačka inšpirácie Jesenná farebná paleta: kombinácia teplých odtieňov v obývacej izbe

Jesenná farebná paleta: kombinácia teplých odtieňov v obývacej izbe

by Martin

Jeseň je ročným obdobím, ktoré sa vyznačuje svojimi teplými farbami. Keď sa lístie mení zo zelenej na oranžovú, červenú a hnedú, môžeme sa inšpirovať týmto farebným prechodom a vniesť ho do nášho interiéru. Obzvlášť obývacia izba – srdce domu, môže profitovať z tejto farebnej škály. Ako teda preniesť jesennú paletu farieb do obývacej izby?

Základné jesenné farby

  • Oranžová: Oranžová je vskutku rozmanitá – od jemných, takmer ružových odtieňov, ktoré pripomínajú neskoré popoludnia, až po hlboké, horúce odtiene, ktoré ohrievajú v chladných dňoch.
  • Hnedá: Hnedá farba je základom každej jesennej palety. Pripomína zem a prírodu, ktorá sa pripravuje na zimu. Máme tu čokoládové odtiene, ktoré sú bohaté a luxusné; orechové tóny, ktoré sú ideálne pre drevený nábytok ako obývacie steny; a zemité béžové tóny, ktoré môžu poslúžiť ako neutrálne pozadie pre živšie jesenné farby.

  • Zlatá a medená: Tieto dva metalické odtiene pridávajú trochu luxusu do jesenného interiéru. Zlatá pripomína teplé svetlo sviečok, zatiaľ čo medená s jej hlbokým a zemitým tónom kúzlo tradície.
  • Červená: Červená je farba vášne a v jeseni je táto vášeň zastúpená v tónoch, ktoré sú hlboké a nasýtené. Tehlová červená pripomína staré tehlové múry, zatiaľ čo sýta vínová večery pri krbe na pohodlnom kresle s pohárom dobrého vína.
  • Zelená: Jesenná zelená je inšpirovaná hlbokými lesnými odtieňmi, ktoré nás obklopujú. Tmavé borovicové alebo smrekové zelené odtiene vytvárajú pohodlné a upokojujúce prostredie. Olivový odtieň prináša jemnejšiu, zemitejšiu alternatívu, ktorá skvele dopĺňa ostatné jesenné farby.

Kombinácia jesenných farieb

Pri kombinovaní farieb je užitočné držať sa jednoduchého pravidla: vždy začnite s jednou dominantnou farbou, ktorá definuje celkový tón a náladu miestnosti. Napríklad, môžete mať hlbokú oranžovú na veľkej stene obývacej izby.

K dominantnej farbe pridajte 2-3 dopĺňajúce tóny. Napríklad, ak je tmavo zelená použitá ako hlavná farba na sedačke v obývacej izbe, hlboká červená môže byť úžasným doplnkom v podobe vankúšov alebo závesov. Zlatá zase môže priniesť lesk v podobe detailných prvkov na konferenčnom stolíku alebo jedálenskom stole.

Najlepšie kombinácie často prichádzajú z experimentovania. Možno zistíte, že kombinácia béžovej, medenej a tehlovej červenej vytvára dokonale teplú atmosféru. Alebo, že kombinácia tmavo zelenej a čokoládovo hnedej vytvára pocit pokoja a pohodlia.

Pozor na materiály a textílie: Farby môžu byť vnímané inak v závislosti od materiálu, na ktorom sú prezentované. Hlboká oranžová môže vyzerať úplne inak na čalúnenej rohovej sedačke v porovnaní s plastovými jedálenskými stoličkami. Pri výbere farieb pre rôzne kusy nábytku a doplnky, vždy zohľadnite textúru a materiál, ktorý plánujete použiť.

Obývačkový nábytok a farebné odtiene

Sedačky, ako kľúčové kusy nábytku v obývacej izbe, často určujú celkový tón priestoru. Výber sedačky v neutralnejšom tóne, ako je hnedá alebo béžová, je ideálnym východiskom, ktoré poskytuje flexibilitu pre ďalšiu dekoráciu. Potom môžete pridať výraznejšie jesenné farby prostredníctvom doplnkov. Napríklad oranžové a vínové vankúše alebo zelený prehoz môžu rýchlo oživiť priestor.

Drevo je v interiéroch večným favoritom. Je to prirodzený materiál, ktorý dokonale ladí s jesennou paletou. Orechové alebo mahagónové odtiene sú ideálne na knižnice alebo TV stolíky, pretože pridávajú teplotu a eleganciu.

Nič nepridáva do obývačky viac pohodlia ako mäkký koberec pod nohami. Tmavšie odtiene zelenej, červenej alebo oranžovej v kobercoch vytvárajú pocit tepla a sú ideálne pre chladnejšie mesiace. Môžete sa rozhodnúť pre jednoduchý monochromatický koberec alebo nájdite vzorovaný koberec, ktorý kombinuje viac jesenných odtieňov.

Ak hľadáte subtilnejšie spôsoby ako zaviesť jesenné farby, taburetky, kreslá aj leňošky sú ideálnou voľbou. Môžete si vybrať modely v teplej sýtej červenej farbe, poprípade zvoliť zemité odtiene.

Aj keď sa mnoho ľudí v obývačke rozhodne pre drevený nábytok, nemalo by sa zabúdať ani na sklo. Sklenené vitríny a komody môžu v kombinácii s teplými jesennými dekoráciami, či už sú to sviečky, keramické misky alebo dokonca sklenené vázy v oranžových a červených odtieňoch, vykúzliť krásny kontrast.

Hoci môže byť lákavé preplniť priestor množstvom farieb, niekedy môže byť najefektívnejšie zamerať sa na niekoľko kľúčových prvkov a odtieňov, ktoré vytvoria harmonický a pohodlný priestor.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť