Home Bývajme zdravo! Majte zdravý spánok: 10 krokov pre čistý matrac

Majte zdravý spánok: 10 krokov pre čistý matrac

by blog.novynabytok.sk
pes v posteli

Všetci vieme, že spánok nám zaberie až tretinu nášho života. Je to naozaj dlhá doba, ktorá navyše ovplyvňuje zvyšok nášho života – veď kto by mal energiu a dobrú náladu, keď sa v noci nedokáže dobre vyspať? Potrebujeme teda kvalitný a správne zvolený matrac, aby sme sa ráno zobudili svieži a oddýchnutí.

Ako matrac udržím čistý, bez roztočov, prachu, nečistôt a nepekných fľakov? Čítajte ďalej a dozviete sa.

nový matrac

Foto: © pinimg.com

Prečo musím čistiť matrac?

V noci počas spánku vypotíme približne trištvrte litra až liter tekutiny. Čítate dobre – aj vám sa to zdá neuveriteľné? Táto vlhkosť navyše ostáva v matraci a do nasledujúcej noci sa musí dostať von. Preto je dôležité mať kvalitný matrac, ktorý by mal byť zároveň aj antibakteriálny a hypoalergénny. Dnes sa už vyrábajú aj matrace so špeciálnymi vlastnosťami, pri ktorých nemajú šancu ani toľko spomínané roztoče, baktérie či plesne.

biely matrac

Foto: © pinimg.com

vyberte si nový matrac u nás

Ako môžem ochrániť svoj matrac pred mikroorganizmami a nečistotami? Ako ho šetrne vyčistím? Ako predĺžim jeho životnosť? Čítajte ďalej!

matrac na posteli

Foto: © pinimg.com

Používajte ochranný poťah

Veľmi vhodné je používať ochranu matraca, ktorá je dnes už väčšinou dodávaná spolu s matracom. Je to akýsi obal na matrac, ktorý má za úlohu chrániť jadro matraca. Dá sa však aj dokúpiť v rôznych veľkostiach a materiáloch. Vďaka nemu je údržba a čistenie jednoduchšie. Nezabudnite, že iba čistý a suchý matrac nám vytvorí podmienky pre kvalitný, zdravý a ničím nerušený spánok.

ochrana matraca

Foto: © pinimg.com

Perte a sušte

Ochranný poťah je veľmi praktický a pokiaľ nie je príliš veľký a hrubý, mal by sa nám zmestiť aj do práčky. Operte ho podľa návodu na štítku, alebo iba vo vani či na dvore. Nechajte ho usušiť podľa možnosti vonku na slnku.

pranie

Foto: © pinimg.com

Často meňte plachtu

Prvotný pocit čistoty a sviežosti vám dodá posteľné prestieradlo či plachta. Mala by byť vždy opratá a čistá, preto je potrebné často ju vymieňať. Počas horúcich letných mesiacov ju meňte ešte častejšie. Voľte prírodné materiály, sú príjemné na dotyk a lepšie ako rôzne druhy syntetických látok odvádzajú z tela pot.

posteľná plachta

Foto: © pinimg.com

Často vysávajte

Vždy, keď meníte plachtu, povysávajte matrac, resp. jeho ochranný poťah. Všetok nahromadený prach, ale aj bunky kože či vlasy tým hneď odstránite. Tým pádom budete prať ochranný poťah v dlhších intervaloch. Moderné vysávače majú dnes už aj nástavce na vysávanie matracov alebo čalúneného nábytku.

vysávanie matraca

Foto: © pinimg.com

Občas aj dezinfikujte

Jeden až dvakrát ročne je vhodné matrac vydezinfikovať. Existuje množstvo špeciálnych prípravkov určených na dezinfekciu matraca, vďaka ktorým to poľahky zvládnete. Rovnako sú dostupné aj prípravky proti roztočom alebo proti zápachu matracov.
čistenie matraca

Foto: © pinimg.com

Odstraňujte škvrny

Náš matrac toho musí vydržať veľa, a preto je normálne, že občas sa na ňom vytvoria aj nepekné fľaky. Je to úplne normálne a keďže už vieme, že treba používať ochranný poťah, škvrny by mali byť len na ňom. Pomôžu nám špeciálne čistiace prostriedky určené na čalúnený nábytok alebo na matrace. Môžete tiež skúsiť niektorý z domácich osvedčených trikov na škvrny, prípadne čistiareň.

čistenie matraca pomocou kefky

Foto: © pinimg.com

Otáčajte matrac

Pravidelne otáčajte rôznymi spôsobmi svoj matrac. Tým zabezpečíte nielen rovnomernejšie zaťaženie matraca, ale zároveň nečistoty sa nebudú hromadiť len na jednom mieste.

matrac

Foto: © pinimg.com

Vetrajte dokorán

O tom neuveriteľnom množstve tekutiny, ktorú v noci vypotíme, sme si už povedali vyššie. Ale čo s ňou? Najlepšie, čo môžete urobiť ráno, keď vstanete z postele, je otvoriť okno dokorán. Odložte na chvíľu z matraca aj periny a nechajte ich vyvetrať. Čerstvý svieži vzduch je dôležitý proti tvorbe plesní a po celej noci ho uvíta nielen váš matrac, ale určite aj vy. Počas teplejších mesiacov za slnečného počasia vetrajte matrac vonku – aspoň raz za čas a pokojne aj celý deň.

spálňa

Foto: © pinimg.com

Zbytočne neprekurujte

Mikroorganizmom sa najlepšie darí v teplom a vlhkom prostredí, preto v zime spálňu zbytočne neprekurujte a často nárazovo vetrajte. V chladnejšej a vyvetranej miestnosti sa vám zároveň bude lepšie spať.
príjemný spánok

Foto: © pinimg.com

Vyžeňte chlpáčov

Vaši domáci miláčikovia by mali mať svoj pelech. Spať s nimi v jednej posteli je nielen nehygienické, ale aj zdraviu škodlivé. Ich srsť je totiž silný alergén, navyše matrac by bol oveľa viac znečistený. Neplatí to len pre psov, ale samozrejme pre všetky zvieratá.
pes v posteli

Foto: © pinimg.com

vyberte si nový matrac u nás

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak si kúpite nový matrac? 5 tipov, za ktoré vám vaša chrbtica poďakuje
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť

1 comment

ivan4460 23. februára 2016 - 8:49

skvelý článok,veľa múdreho som sa v ňom dočítal,ďakujem.

Comments are closed.