Home Bývajme zdravo! Zariaďte si kuchyňu a jedáleň podľa zásad feng shui :)

Zariaďte si kuchyňu a jedáleň podľa zásad feng shui :)

by blog.novynabytok.sk

Milé dámy, keďže vás téma feng shui, ktorou sme sa začali zaoberať už v predchádzajúcom článku „Základné princípy feng shui, ktoré si môžete otestovať už dnes! :)“ veľmi zaujala, rozhodli sme sa priniesť vám ďalšie rady, ohľadne zariadenia svojho interiéru podľa týchto princípov.

obývačka zariadená v štýle feng shui

                                                           Zdroj: interierstudio168.cz

V článku sme vám predstavili pojem feng shui, pretože i keď ho mnohí poznajú, nevedia presne, čo si pod jeho zásadami predstaviť. Taktiež sme vám dali rady, ako si v tomto duchu zariadiť svoju spálňu, obývačku a pracovňu.

Veríme, že ste ich vyskúšali a teraz už žijete v súznení, rovnováhe a s prívalom pozitívnej energie, pretože to je cieľom feng shui. 🙂

bambus, sviečky, kamene a voda

                                                Foto: © inhabitat.com

Doma však máme i ďalšie dôležité miestnosti, v ktorých trávime veľa času. Konkrétne máme na mysli kuchyňu a jedáleň, kde sa stretáva pokope celá rodina, takže nemôžu zostať nepovšimnuté. 🙂

Ak nie ste znalcom v oblasti feng shui a chcete sa dozvedieť viac o jeho zásadách a princípoch, určite si pred prečítaním tohto článku, kliknite na vyššie spomínaný, starší článok, ktorý vás krásne uvedie do tejto témy.

Postupujte podľa týchto jednoduchých tipov na vytvorenie interiéru v duchu feng shui a vytvorte si domov, kde rodina spolu s priateľmi zdieľajú veľa krásnych spoločných chvíľ.

Feng shui v kuchyni

Vaša kuchyňa je feng shui časť domova, ktorá vás vyživuje a udržiava pri živote, pretože sú v nej skladované potraviny, ktoré tu následne pripravujete, aby ste nasýtili seba a svoju rodinu. Už od dávnych čias, v každej kultúre bolo ohnisko, táborák, kuchyňa, miestom, kde sa zhromažďovali ľudia – rodina. Preto práve kuchyňa predstavuje v súlade s princípmi feng shui bohatstvo a prosperitu rodiny a centrum spoločných aktivít. 

chvíle strávené s rodinou v kuchyni

                                                 Foto: © fengshui.about.com

Preto je prvým a základným pravidlom feng shui v kuchyni:

Vyhnúť sa umiestneniu kuchyne v blízkosti hlavného či zadného vchodu, pretože by vám feng shui energia mohla ľahko uniknúť. 

Ak to kvôli dispozícií priestoru nie je možné, môžete ch’i presmerovať pomocou určitého typu zásteny (plenta, záclonka…), zvonkohrou, či krištáľom.

Pre voľný tok feng shui je najlepšie, ak je kuchyňa priestranná. No nemajte obavy, ak pracujete s malým priestorom, môžete feng shui napraviť vymaľovaním miestnosti svetlou farbou, čím ju krásne prevzdušníte a zosvetlíte.

elegantná kuchyňa v krémovej farbe

                                                 WIP_VIZA_PLUS_kuchyna_wenge_krem

Ak staviate, či rekonštruujete dom alebo byt, vyhnite sa umiestneniu kuchyne do priestoru tak, že predstavuje priechodnú izbu. Prechádzaním z jednej izby do druhej cez kuchyňu sa odčerpáva ch’i. Taktiež sa snažte zakryť všetky potrubia či rúrky.

Tu je niekoľko ďalších základných pokynov pre dobré feng shui vo vašej kuchyni:

  • v kuchyni by malo byť niekoľko úrovní správneho osvetlenia, aby bol priestor vzdušný, priestranný, čistý, svetlý a príjemný
  • do kuchyne si vyberte farby, ktoré spolu ladia a vytvárajú príjemný dojem. Výbornou voľbou od kuchyne je žltá farba, pretože prospieva k dobrému tráveniu. Je na vás, či si zvolíte jemnú maslovo žltú alebo výraznejší odtieň.
dizajn kuchyne podľa princípov feng shui v krásnej žltej farbe

                                                               Foto: © fengshuidana.com

  • pre dobré feng shui sa snažte ponechať kuchyňu jednoduchú a nezaťažujte priestor zbytočnými mechanickými zariadeniami
  • udržujte v kuchyni poriadok a čistotu
  • umiestnite na vašu kuchynskú linku, okenný parapet alebo kamkoľvek vám dispozícia kuchyne dovolí, vázu čerstvých kvetov, či misu s ovocím. Čerstvé kvety či ovocie prinášajú do kuchyne povznášajúcu energiu.
kuchyňa podľa princípov feng shui s ovocím a čerstvými kvetmi

                                                    Foto: © kenlauher.com

A čo so spotrebičmi?

Sporák s rúrou sú vo väčšine domov centrom kuchyne. Najlepším umiestnením je  nasmerovať ich k stredu kuchyne, na miesto, kde bude za sporákom pevná stena (teda nie v strede miestnosti). Stena totiž predstavuje stálu podporu k blahu a prosperite rodiny.  Ideálne je, ak ste pri varení nasmerovaní tak, že vidíte dvere do kuchyne. Ak to dispozične nie je možné, skúste si pomôcť zrkadlami. 🙂

krásna čistá, biela kuchyňa v súlade so zásadami feng shui

                                   Foto: © homeadore.com

Vzhľadom k tomu, že sporák predstavuje bohatstvo rodiny, mal by byť vždy čistý a používané by mali byť všetky horáky. Ich striedanie je dôležité, pretože čím viac budete všetky používať, tým väčšie blaho k vám prúdi. 🙂

Chladnička, potravinové skrine i špajza by mali byť vždy dobre zásobené. Kvalita a množstvo potravín totiž odrážajú hojnosť, bohatstvo, spokojnosť a šťastie rodiny.

krásna drevená kuchyňa so zelenými doplnkami

                                                              CASA_MORENO_II_240_SONOMA

Aj keď je náhodou vaša kuchyňa dispozične v náročnom mieste pre vybudovanie priaznivého feng shui, nezúfajte, s našimi základnými radami dokážete vytvoriť pozitívne, čerstvé a vibrujúce energie plné lásky a starostlivosti. 🙂

Feng shui v jedálni

Jedáleň by mala byť umiestnená na juhu, a ak existujú dva vchody do jedálne, výhodou je, ak sú tieto dvere umiestnené oproti sebe. Zvyšuje to vplyv správneho ch’i, a teda i prosperity pre vás. Pri zariaďovaní jedálne podľa princípov feng shui je taktiež dôležité umožniť sebe i svojim hosťom pohľad od jedálenského stola na dvere.

vítanie hostí vo feng shui jedálni

                                               BRW_MIESTNOSTI_AUGUST_JEDALEN_01

Jedáleň by mala obsahovať stôl minimálne s tromi stoličkami. Dokonca aj keď žijete sami, tri stoličky zvyšujú ch’i miestnosti a sú o mnoho prívetivejšie k vášmu blahu, i blahu vašich hostí. Ak žijete v „single“ domácnosti je výhodné ak si k jedálenskému stolu zvolíte rôzne stoličky.

Pokiaľ nie ste priveľmi experimentátorský typ a nemáte radi kombinovanie rôznych druhov nábytku, môžete napríklad vyskúšať aspoň rozdielne farby stoličiek alebo rôzne farebné podsedáky.

Hlavným prvkom jedálne je jedálenský stôl. Čím menej ďalších kusov nábytku, tým lepšie. K zvýšeniu prosperity feng shui použite v miestnosti i zrkadlá, ktoré okrem iného i opticky zväčšia priestor.

kuchyňa s jedálňou s použitím zrkadla na stene

                                   Foto: © homeadore.com

Ak máte vytvorený jedálenský kút v obývacej izbe, použite určitý druh zásteny pre vytvorenie ilúzie samostatného jedálenského priestoru.

Dekorácie a obrazy s motívom tečúcej rieky, hôr, či potravín sú dobré ako do priestoru kuchyne, tak aj do jedálne.

Keď sa pomaly blíži teplejšie obdobia jari a leta nemôžete urobiť lepšie, než preniesť prípravu jedla a stolovanie von, do záhrady, či na terasu. Uistite sa však, neusádzate rodinu či hostí v blízkosti nepríjemných vecí alebo s výhľadom na ne. Máme na mysli napríklad odpadkové koše, zápach výfukových či iných plynov alebo odpadkov, sedenie v nebezpečnom prostredí ôs, včiel či komárov.

farmhouse-patio

                                                                 Foto: © houzz.com

Nezabudnite! 

Spôsob, akým hostíte seba, svoju rodinu a blízkych je kľúčovým aspektom k vytváraniu pozitívneho ch’i. A vy si predsa prítok dobrej energie nechcete zablokovať. 🙂

Vytvorte si prívetivú kuchyňu i jedáleň, a to bez ohľadu na to, kde žijete alebo aký veľký je váš obytný priestor. Správne dodržiavanie zásad feng shui vás povzbudzuje stať sa súčasťou toku úprimného a otvoreného vítania hostí, blahobytu, príležitostí a dobrej energie do vašich domovov, životov i sŕdc.

elegantná jedáleň s čistými líniami v bielej farbe, kombinovaná s výraznými stoličkami

                                                           BRW_MIESTNOSTI_FINI_JEDALEN_01

Dobrá energia, ktorú si vo vašom interiéri vďaka zásadám feng shui vytvoríte, sa vám vráti 10-násobne. Preto zahoďte predsudky, zábrany a možno i trochu lenivosti na premiestňovanie nábytku a pustite sa do toho!

Feng shui je vynikajúcou investíciou do vášho zdravia a životnej pohody! 🙂

 

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť