Home Bývajme zdravo! 5 vecí, ktorými nechtiac ničíte svoje uteráky – s nami je s tým koniec! ;)

5 vecí, ktorými nechtiac ničíte svoje uteráky – s nami je s tým koniec! ;)

by blog.novynabytok.sk

Aj vy doma uteráky po každom použití iba zavesíte a operiete ich až na konci týždňa?

Ste nešťastní, pretože vaše uteráky majú i po vypratí nepríjemný zápach?

Zostávajú vám na nich biele škvrny, sú drsné, či nedostatočne sajú?  S tým je koniec!

Máme pre vás overené rady, s ktorými  budú vaše uteráky po dlhú dobu príjemne mäkké, voňavé, jemné k vašej pokožke a zachovajú si svoju farbu a saciu schopnosť.

malý psík v bielych uterákoch

                                                                 Foto: © dailymail.co.uk

Prečítajte si týchto  5 spôsobov, ktorými svoje utierky ničíte, bez toho, aby ste o tom vedeli. Je na čase to zmeniť a my vám poradíme, ako! 🙂

1. Nedávate si pozor na produkty, s ktorými vaše uteráky prichádzajú do kontaktu

Pri ich praní v práčke, nepoužívate bielidlo a napriek tomu sú po celom uteráku biele škvrny?

Podľa amerických chemikov by mohli byť na vine bežne používané prípravky, ako sú bieliaca zubná pasta alebo čistiace prípravky na pleť proti akné.

Pýtate sa, ako je to možné?

Biele škvrny na vašich uterákoch môžu spôsobovať výrobky obsahujúce benzoylperoxid (nájdený v mnohých liekoch a kozmetických prípravkoch proti akné). Ďalším vinníkom by mohli byť aj domáce čistiace prostriedky, v ktorých zložení nájdete Clorox alebo bielidlo na báze chlóru. Napríklad nejaký zatúlaný sprej. Taktiež niektoré pracie prášky alebo bazénové dezinfekčné prostriedky môžu obsahovať bielidlo, ktoré môže poškodiť vaše uteráky.

uteráky a ďalšie kozmetické prípravky v kúpelni

             Foto: © decorology.blogspot.sk

Príčinou bielych škvŕn na uterákoch môže byť i bieliaca zubá pasta alebo ústna voda, ktorú si ľahko utriete z tváre rovno na uterák. Všetko to však záleží na farbive použitom na uterákoch. Niektoré farbivá (vrátane tých prírodných) sú viac náchylné k vybieleniu látkami ako je peroxid vodíka, peroxouhličtan sodný alebo perboritan sodný, a to i napriek tomu, že tieto chemické látky sú na produktoch uvádzané ako „farebne bezpečné bielidlá“ pre oblečenie.

čisté farebné uteráky s kvetovou potlačou

                             Foto: © ana-rosa.tumblr.com

Naše rady?

  • Kupujte si uteráky a bielizeň odolnú voči bielidlu. Ak ich nezoženiete v kamenných predajniach, pohľadajte na internete
  • Skontrolujte všetky podozrivé produkty – pravdepodobne jeden z tých, ktoré ste už na čistenie svojich uterákov použili, bude vinníkom
  • Pridajte vodu, prací prostriedok a iné prísady do práčky pred vložením oblečenia, aby sa chemické látky zriedili predtým, než sa dotknú prádla
  • Neperte svoje uteráky spolu so žiadnym iný prádlom. Vyčleňte si 1 várku prania vždy samostatne
  • Alebo si kupujte namiesto farebných, iba čisto biele uteráky 🙂

„Babský trik“ na to, aby si vaše uteráky zachovali svoju farbu:

Ak chcete, aby vaše uteráky zostali stále rovnako farebné, pridajte do prvého prania spoločne s pracím prostriedkom aj 1 až 2 hrnčeky octu. Potom ich vysušte podľa pokynov výrobcu.

farebné uteráky

                                             Foto: © macys.com

2. Vešiate viacero uterákov na jeden vešiak

Tým, že zavesíte na jeden vešiak 2 alebo viac mokrých uterákov, zdvojnásobíte tým množstvo mikroorganizmov, plesní a baktérií, pre ktoré sú mokré textílie výborným miestom na rozmnožovanie. Každý uterák vešajte na samostatný háčik alebo ešte lepšie na samostatnú tyč.

separátne zavesené uteráky, každý na jednom vešiaku

                Foto: © the36thavenue.com

3. Uteráky neperiete dostatočne často

Ako často by ste mali prať uteráky, ktoré používate po každej sprche (1 x denne)?

Každé 3 dni! 

utieranie do osušiek a uterákov po kúpeli

                       Foto: © thelisaportercollection.blogspot.sk

So suchým čistým uterákom sa teda môžete po sprche utrieť 3 krát, než ho znova operiete. Ak ste doteraz zvykli prať uteráky iba raz za týždeň, skúste ich prať častejšie, uvidíte, že tak zabezpečíte ich dlhšiu životnosť.

Uteráky na ruky by ste mali dokonca prať každý druhý deň, nakoľko ich používame častejšie. Keď si umyjeme ruky, chceme predsa, aby zostali čisté, bez baktérií a nie ich utreli so špinavým uterákom.

uterák na ruky

                                                            Foto: © huffingtonpost.co.uk

Uteráky odporúčame prať v teplej vode v práčke, a ak používate sušičku, nadstavte ju na miernu teplotu. Úplne najideálnejšie je prať ich separátne alebo minimálne v menšom množstve, aby ste nepreťažili svoju práčku.

Náš tip? 

Prečítajte si starostlivo štítok na uteráku predtým, než ho budete prať. V práčke perte uteráky vždy pri odporúčanej teplote a len s podobnými farbami.                                            

4. Pri praní uterákov používate príliš veľa pracieho prostriedku

Príliš veľa pracieho prostriedku spôsobuje, že vaše uteráky zostanú hrubé a drsné a môžu vám podráždiť pokožku. Ak nemáte práčku so špeciálnym programom, ktorý vyhodnocuje množstvo zvyšného pracieho prostriedku po praní, prášok alebo gél môžu zostať v oblečení a potom dráždiť pokožku.

Správna starostlivosť však začína ešte pred prvým použitím, kedy je potrebné uterák „sprať“ spoločne s inou rovnako farebnou bielizňou, a to najlepšie na 40 stupňov, aby sa vlákna zatiahli.

kúpeľna s čistými mäkkými uterákmi

                                        Foto: © thewhitecompany.com

Naša rada?

Vždy postupujte podľa odporúčaného dávkovania. Keď to neurobíte, bielizeň tak nielen lepšie nevyperiete, ale bude vás to stáť aj viac peňazí. Radíme vám tiež používať radšej prášok, než gél.

5. Pri praní uterákov používate i príliš veľa aviváže

Príliš veľa aviváž spôsobí, že vaše uteráky stratia svoju saciu schopnosť, teda nedokážu už natoľko absorbovať vlhkosť, a taktiež zanechávajú uteráky drsné.  Dávajte si preto pozor na množstvo použitej aviváže alebo ju pri praní uterákov úplne vynechajte. Vlákna sa tým totiž doslova prilepia k sebe a uterák už nebude nikdy nadýchaný ako predtým.

Náš tip, aby boli vaše uteráky príjemne mäkkučké: 

Ideálne je vysušiť ich v sušičke, pokiaľ ju nemáte, vyberte šnúru. Nikdy ich nesušte na horúcich radiátoroch, vlákna sa polámu a uterák sa poškodí.

sušenie čistých uterákov vonku na šnúre

                                    Foto: © helennorman.com

Pri starostlivosti o uteráky a osušky sa často stretávame i s ďalšími problémami, ktoré sme sami ani nemuseli zapríčiniť.

Čítajte ďalej a poradíme vám, ako ich jednoducho vyriešiť! 🙂

A: Zistili ste, že vaše nové uteráky takmer vôbec nesajú?

Verte tomu alebo nie, toto je bežný problém novších uterákov. Ak ich vyperiete a vysušíte päťkrát alebo viackrát, pomôžete tým zvýšiť ich savosť. Opakované pranie odstráni chemické látky, ktoré výrobcovia používajú, aby boli uteráky v obchode na dotyk mäkké, a tiež niektoré farbivá, ktoré zapríčiňujú, že uterák nesaje vlhkosť.

batoľa v čistom uteráku

                                                            Foto: © adorableimages.com.au

B: Cítite z vašich uterákov i po vypratí nepríjemný zápach? 

Nikto nemá rád páchnuce uteráky, a to hlavne po tom, čo sa práve osprchoval. Ak teda vaše vypraté uteráky stále nepríjemne „smrdia“, skúste ich vyprať v naozaj horúcej vode spolu s 1 až 2 šálkami octu. Potom ich vyperte ešte raz s obvyklým pracím prostriedkom. A po utretí sa vždy uistite, že ste svoj uterák dobre zavesili, aby mohol úplne vyschnúť.

voňavé čisté uteráky

                                Foto: © revesilk.com

Držte sa našich rád a tipov a zaručujeme vám, že vaše uteráky budú odteraz ako voňavý mäkkučký obláčik, do ktorého sa po sprche s radosťou zabalíte. 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť