Home Ako sa starať o nábytok Ako sa starať o nábytok z masívneho dreva?

Ako sa starať o nábytok z masívneho dreva?

by blog.novynabytok.sk
Manželská posteľ 180 cm - Styler - Salma (masív)

Nábytok vyrobený z čistého dreva je krásny originál, príjemne vonia a nespornou výhodou je aj jeho trvácnosť. Napríklad postele vyrobené z buku majú životnosť približne 15 až 20 rokov, kým pri posteliach z dubu môžeme hovoriť o ešte vyššom čísle – asi 25 až 35 rokov.

Manželská posteľ 180 cm - Styler - Salma (masív)

Manželská posteľ 180 cm – Styler – Salma (masív)

Hoci sa prvotné náklady na kúpu takéhoto nábytku môžu zdať vyššie, kvalita a dlhoročná trvácnosť tohto nábytku vám to niekoľkonásobne oplatia.

Aby si takýto nábytok zachoval svoje vlastnosti a kvality, ale aj krásny vzhľad, je potrebné vedieť, ako sa oň starať. Prečítajte si nasledujúce riadky a uvidíte, že dodržiavanie týchto rád nakoniec nebude až také zložité a časovo náročné. 🙂

Manželská posteľ 180 cm - Styler - Salma (masív)

Manželská posteľ 180 cm – Styler – Salma (masív)

Ideálna vlhkosť vzduchu

Nábytok z dreva potrebuje určitú vlhkosť vzduchu, pretože má vlastnosť nasávať do seba vlhkosť a pri suchom prostredí sa naopak scvrkávať. Ideálna vlhkosť vzduchu je v rozmedzí 40 – 60 % a teplota vzduchu približne 20°C.

Pozor aj na pokladanie mokrých a vlhkých predmetov, môžu zanechávať na povrchu stopy.

pozor na pokladanie mokrých pohárov

Zdroj: © pinimg.com

Konferenčný stolík - Pyka - Oskar a Kožená sedacia súprava - Pyka - Oskar 3R+2+K

Konferenčný stolík – Pyka – Oskar a Kožená sedacia súprava – Pyka – Oskar 3R+2+K

Utieranie a leštenie

Na bežnú starostlivosť o drevený nábytok stačí obyčajná mäkká handrička, ktorú používame suchú, prípadne mierne vlhkú. Pre vyšší lesk a a ošetrenie môžeme použiť prípravok určený na drevené povrchy, ktorý môže mať aj antistatické vlastnosti.

vždy používajte mäkkú handričku

Zdroj: © pinimg.com

Vždy sa však informujte v predajni u odborného personálu, ktorý vám poradí tie správne prípravky pre ošetrovanie daného typu dreva. Pred samotnou aplikáciou skúste na malom a menej viditeľnom mieste, ako drevený nábytok prípravok toleruje.

nábytok z dreva ošetrujte pravidelne, ale šetrne

Zdroj: © pinimg.com

Druhy povrchových úprav

Čistenie a ošetrovanie masívneho nábytku záleží aj od jeho konečnej povrchovej úpravy.

Úprava lakovým moridlom alebo krycím náterom je najbežnejšou spomedzi všetkých foriem. Takýto nábytok čistite vlhkou handričkou a rozriedeným šetrným prostriedkom na umývanie riadu alebo špeciálnym prípravkom na lakovaný nábytok.

netradičná kuchyňa s pracovnou doskou z čistého dreva

Zdroj: © pinimg.com

Nábytok pokrytý vrstvou vosku je na údržbu o niečo zložitejší. Pomôcť vám však môže mlieko, pretože obsahuje aj vosk. Agresívne chemické čistiace prostriedky nie sú vhodné, pretože by mohli nábytok odfarbiť alebo poškodiť. Dobré je pravidelne aplikovať bavlnenou handričkou na suchý a čistý nábytok tenkú vrstvu vosku a po zaschnutí povrch ešte preleštiť.

nábytok z masívu nie je prežitkom

Zdroj: © pinimg.com

Olejovaný nábytok ošetrujte každé dva až tri mesiace čistou handričkou, ktorú ste predtým namočili do oleja. Okrem starostlivosti tým doprajete nábytku aj dôkladné očistenie a krajší, zdravší vzhľad bez škrabancov.

masívne drevo je opäť móde

Zdroj: © pinimg.com

Ups, škrabanec…!

Ak sa vám „podarilo“ na povrchu dreveného nábytku urobiť menšie škrabance, zvládnete ich zamaskovať veľmi jednoducho. Poslúži vám dužina orecha, buď vlašského, pekanového alebo para orecha, ktorým potriete škrabanec. Dôležitý je pritom olej, ktorý sa nachádza v orechu.

Šatníková skriňa - Drewmax - SF 121

Šatníková skriňa – Drewmax – SF 121

Pri väčšom množstve škrabancov, alebo ak sú hlbšie, skúste siahnuť po vosku určenom na opravu nábytku. Vyrábajú sa v rôznych farbách a odtieňoch, takže pokúste sa vybrať tú najvhodnejšiu. Škrabance vyplňte voskom, následne ich nechajte zaschnúť a pretrite mäkkou handričkou.

Manželská posteľ 180 cm - Styler - Salma (masív)

Manželská posteľ 140 cm – Styler – Nela (masív)

Záhradná hojdačka - Drewmax - MO174

Záhradná hojdačka – Drewmax – MO174

Prajeme vám veľa radosti s poctivým dreveným nábytkom!

 

Čítajte tiež: Zariaďte si kuchyňu a jedáleň podľa zásad feng shui 🙂
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť