Home Ako sa starať o nábytok Všetko, čo potrebujete vedieť o ratanovom nábytku

Všetko, čo potrebujete vedieť o ratanovom nábytku

by blog.novynabytok.sk

O ratanovom nábytku ste už nepochybne počuli veľa ráz. Je in, vyrába sa z neho najmä záhradný nábytok, ale hodí sa tak do exteriérov, ako aj interiérov. Avšak čo o tomto materiáli naozaj viete? Poznáte rozdiel medzi lúpaným a neolúpaným ratanom? O tom, ale aj o ďalších zaujímavostiach „zo sveta ratanu“ sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

ratanový nábytok stoličkyPopínavá drevina z Indonézie

Aj keď ratanový nábytok je už roky bežnou súčasťou slovenského nábytkárskeho priemyslu, materiál, z ktorého je vyrobený, u nás bežne rásť neuvidíte. Ratan totiž pochádza až z ďalekej Indonézie. Liany ratanu rastú v tropických pralesoch juhovýchodnej Ázie. Táto drevina sa na rozdiel od dreva z listnatých či ihličnatých stromov vyznačuje veľkou ľahkosťou a ohybnosťou, vďaka čomu si našla široké uplatnenie v procese výroby nábytku. Liany ratanu pritom môžu dorásť až do dĺžky dvesto metrov a do hrúbky siedmich centimetrov, a to všetko za veľmi krátky čas.

Pri spracovaní lian sa využíva postup, v rámci ktorého sa drevo lián najskôr naparuje a impregnuje v oleji, vďaka čomu nadobudne svoju typickú ohybnosť. Keď totiž liany ratanu ohrejeme, môžeme ich formovať do ľubovoľných tvarov, vďaka čomu z nich možno vytvárať tie najrôznejšie a najmä origiálne tvary nábytku. Ak teda túžite mať v domácnosti niečo neobvyklé, ratanový nábytok môže byť pre vás veľmi zaujímavou voľbou.

Lúpaný alebo neolúpaný ratan?ratanový nábytok

Nábytok vyrobený z prírodného ratanu je vďaka svojej ľahkosti, jednoduchej manipulácii a dlhej životnosti mimoriadne obľúbený. Avšak, najmä čo sa prírodného ratanu týka, treba vedieť rozlišovať medzi lúpaným ratanom a neolúpaným ratanom. Aj od toho totiž závisí, či nábytok budete môcť využívať aj v exteriéroch, alebo len v zimných záhradách a interiéroch. Lúpaný ratan, čiže ratanové prútie alebo kôra, sa využíva najmä v interiéroch, keďže menej odoláva poveternostným vplyvom.

Naopak, neolúpaný ratan, z ktorého nie je odstránená šupka, je oveľa odolnejší, preto ho možno vystaviť aj vplyvom počasia. V každom prípade stále platí, že ide o prírodný materiál, ktorý má podobné vlastnosti ako drevo. Na zimu by sa teda mal uskladňovať, pretože vplyvom meniaceho sa počasia, výkyv teplôt, dažďov a mrazov sa môže rýchlo začať lámať, leptať či vysúšať. Hoci teda neolúpaný ratan vydrží o čosi viac ako lúpaný, v exteriéroch sa odporúča využiť populárnu alternatívu v podobe umelého ratanu.

Deokork_CaliforniaUmelý ratanový nábytok vydrží večnosť

Zimu či dážď, opaľovacie krémy a chlórovú vodu z bazéna, to všetko bez problémov zvládne nábytok vyrobený z umelého ratanu. Táto odolná, veľmi vkusná a takmer nerozoznateľná napodobenina prírodného ratanu je vyrobená z odolného polyetylénového materiálu. Umelý ratanový nábytok dostať najčastejšie v čiernej, hnedej či sivej farebnej variácii. Veľkou výhodou tohto nábytku je to, že je prakticky bezúdržbový, veľmi odolný a pružný, no najmä mimoriadne odolný voči výkyvom počasia.

Starostlivosť o ratandeokork_zostavy_arizona_antracit

Pokiaľ ide o umelý ratan, očistíte ho bez problémov mokrou handrou, no neuškodí mu ani silnejší prúd vody. V prípade prírodného ratanu treba byť o niečo opatrnejší. Najlepšie je, ak ho budete čistiť bežnou prachovkou, prípadne vlhkou, nie mokrou handrou. Netreba zabúdať ani na to, že prírodný ratan je dobré po istom čase prelakovať, aby si po dlhšiu dobu udržal svoju prirodzenú krásu.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť