Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Starožitný holandský nábytok v kombinácii s moderným tvorí dokonalú harmóniu

Starožitný holandský nábytok v kombinácii s moderným tvorí dokonalú harmóniu

by blog.novynabytok.sk

Túžite po jedinečnom interiéri, ktorý bude v sebe mať nádych minulosti, bude mať svoju osobnosť, no zároveň bude vkusne upozorňovať na to najlepšie z dizajnu súčasnosti? Kombinácia starožitného holandského nábytku s modernými kúskami je tým pravým spôsobom, ako to docieliť. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako na to.

Holandské rustikálnoPyka Parys

Ak by sme zalovili v histórii holandského dizajnu, určite by sme sa pristavili v období medzi rokmi 1885 až 1935. Toto obdobie sa totiž v holandskom dekoratívnom umení považuje za zlatý vek, v ktorom dominuje najmä secesia a art deco. Kým pre secesný štýl bola typická predovšetkým remeselná výroba a s ňou spätá ozdobnosť a ornamentálnosť, pre art deco bola príznačná strojová výroba a geometrická ornamentika.

Secesia pritom vznikla ako reakcia proti veľkému prenikaniu priemyselnej civilizácie do všetkých sfér spoločnosti, dizajnu a umenia nevynímajúc. Hlásala návrat k tradičnej remeselnej výrobe, vďaka čomu sa označovala aj za liek proti škaredosti. Arc deco je špecifický štýl najmä pre svoj luxus, dramatickosť a eleganciu. Prevládajú v ňom exotické motívy, obnažené ženské figúry či slnečné lúče.

Signal PR SCČo by sme si však mali predstaviť pod slovným spojením holandský nábytok? V prvom rade ide o nábytok s nádychom starožitnosti, teda rustikálny nábytok. Vyznačuje sa najmä použitím kvalitných materiálov ako je napríklad masívne drevo, či už bukové alebo dubové. Ide teda o večne krásnu a odolnú klasiku. Nájsť ju môžete v obchodíkoch so starožitnosťami, ale zadovážiť si môžete aj úplne novučičké kúsky rustikálneho nábytku, napríklad v podobe mimoriadne obľúbených sedacích súprav, stoličiek či stolov.

Všetko s mierou, obzvlášť v zariaďovaní

Ak obľubujete starožitný štýl a radi by ste ho „prepašovali“ aj do svojho interiéru, nič vám v tom nebráni. Tu však obzvlášť treba prihliadať na staré známe „všetko s mierou“, najmä ak chcete zachovať vo svojom interiéri aj súčasnú čistotu a jednoduchosť. Rozmýšľate o vidieckom stole, veľmi obľúbenom konzolovom stolíku, starožitných stoličkách, rustikálnej sedačke alebo sekretári?

living-roomSvoju pozornosť by ste mali zamerať najmä na jeden až dva takéto kúsky, ktoré sa stanú ústredným prvkom vášho interiéru. Tie sa dajú ľahko kombinovať aj v moderných interiéroch a vaša izba tak nebude pôsobiť ako stála expozícia nejakého múzea. Ak k ústrednému rustikálnemu nábytku pridáte navyše vhodne zvolené doplnky v podobe lustru, zdobeného zrkadla, obrazu, keramiky či závesov, váš interiér dostane ten správny moderno-rustikálny vzhľad.

Nesmrteľná biela jednoduchosť

Aktuálnym trendom sú jednoduché a čisté biele interiéry s veľkými oknami, ktoré pôsobia mimoriadne priestranne a vzdušne. Ak do takejto presvetlenej vzdušnej miestnosti zakomponujete niekoľko starožitných kúskov v podobe nábytku a doplnkov, získate veľmi moderný interiér, taký, aký môžete vidieť v rôznych katalógoch o bývaní. Zapojte svoju kreativitu a doplňte bielu jednoduchosť o zaujímavé rustikálne prvky a pestré látky.

BRW_BAWARIA_DSTO_150Rustikálny stôl a moderné stoličky sú aktuálnym trendom

Veľmi modernou záležitosťou je kombinácia veľkého tradičného masívneho stolíka s modernými stoličkami, ktoré môžu byť pokojne aj v plastovom prevedení. Takýto mix štýlov pôsobí veľmi efektne a oroginálne. Funguje to, samozrejme, aj opačne. Ak umiestnite starožitné stoličky k jednoduchému bielemu lakovanému stolíku, vytvoríte taktiež veľmi pekný a vkusný kontrast, ktorým ozvláštnite svoj interiér.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť