Home Ako sa starať o nábytok Ako sa starať o záhradný nábytok?

Ako sa starať o záhradný nábytok?

by blog.novynabytok.sk
Záhradný stôl - Halmar - Master

Každý nábytok potrebuje starostlivosť, aby vydržal a slúžil čo najdlhšie. Dvojnásobne to platí pri záhradnom nábytku, ktorý musí odolávať rôznym poveternostným vplyvom. Najčastejšie sa nábytok do záhrady vyrába z dreva alebo ratanu.

Ako uchrániť nábytok pred vplyvom slnka a dažďa aby vám a vašim hosťom poskytoval v záhrade pohodlie aj niekoľko ďalších sezón?

Záhradný nábytok - Hecht - Weekend set 1+2+2

Záhradný nábytok – Hecht – Weekend set 1+2+2

Záhradný nábytok z umelého ratanu

Umelý ratan je obľúbený vďaka svojej odolnosti, stálosti a nenáročnej údržbe. Polyetylové vlákna, z ktorých sa ratanový nábytok vyrába, sú málo pórovité a odolné voči nečistotám aj vplyvom počasia. Ide teda o ideálny materiál na výrobu záhradných stoličiek, stolov či lehátok.

Záhradné kreslo - Doppler - Soil

Záhradné kreslo – Doppler – Soil

Údržba takéhoto záhradného sedenia je veľmi jednoduchá a nevyžaduje si špeciálnu pozornosť ani ošetrenie. Záhradný nábytok ratanu stačí očistiť vlhkou handričkou, ale znesie aj čistenie vysokotlakovými prístrojmi.

Záhradný stôl - Halmar - Master

Záhradný stôl – Halmar – Master

Umelý ratan odoláva teplotám od -40°C po +60°C a nevadí mu ani chlórovaná voda. Ak teda hľadáte záhradné lehátko k bazénu, umelý ratan je rozhodne dobrou voľbou. Trápiť sa nemusíte ani s uskladnením na zimu. Záhradné sedenie stačí prekryť igelitom.

Drevený záhradný nábytok

Drevo je síce krásny ale na údržbu náročnejší materiál.  Záhradný stôl, stoličky alebo lavice z dreva je potrebné náležite ošetrovať, inak drevo začne vysychať a praskať. Najčastejšie sa záhradný nábytok vyrába z odolných cudzokrajných drevín, medzi ktoré patria akácie a teak.

Záhradný nábytok - Hecht - Leader set 1+6

Záhradný nábytok – Hecht – Leader set 1+6

Akácie zastupuje hlavne agát, ktorý je trvanlivý, tvrdý, pružný a pri správnom ošetrovaní má vysokú odolnosť voči biologickému starnutiu.

K najžiadanejším druhom patrí teak, a to vďaka svojej mimoriadnej pevnosti, stabilite a pružnosti. Je odolný aj voči útokom hmyzu, plesni, hubám a poveternostným vplyvom. Terasový nábytok z teaku netreba nijako špeciálne ošetrovať a preto patrí k najdrahším.

novynabytok_blog_banner_600x140_2016-04-27_5

Nevyhnutná starostlivosť o drevo

Drevený nábytok umývajte čistiacim prostriedkom na drevo za pomoci kefky alebo vysokotlakového prístroja. Takéto dôkladné vyčistenie zabráni vzniku plesní, ktoré sú často príčinou poškodenia alebo neželaného sfarbenia nábytku.

Záhradné lehátko - Hecht - Era

Záhradné lehátko – Hecht – Era

Ak chcete predísť popraskaniu záhradného nábytku, je potrebné ošetrovať ho olejom na drevo. V priebehu jari a leta by malo takéto ošetrenie prebehnúť 2-3 krát. Opakovať by sa malo opäť pred zimou, keď budete nábytok uskladňovať. Olej treba nanášať na úplne suchý a čistý nábytok. Ďalšiu sezónu tak vyberiete nábytok na terasu nepopraskaný.

Záhradný nábytok - Hecht - Basic set 6

Záhradný nábytok – Hecht – Basic set 6

Ako zbaviť drevený nábytok plesní?

Aj pri pravidelnom ošetrovaní záhradnej lavice, stola alebo lehátka sa môže stať, že nábytok napadne pleseň. Spoznáte to podľa tmavých až čiernych škvŕn. Pleseň a huby sa dajú odstrániť čistiacim prostriedkom na drevo a dôkladným, prípadne aj opakovaným čistením.

Ak čistenie nezaberie, pomôže roztok chlóru, ktorým postihnuté miesta umyjete a následne opláchnete vodou. V krajnom prípade siahnite po jemnom šmirgľovom papieri. Napadnutú časť obrusujte, až kým nenarazíte na zdravé drevo. Po každom čistení nezabudnite nábytok ošetriť olejom.

Záhradná lavička - Hecht - Country

Záhradná lavička – Hecht – Country

Častým problémom býva aj múčnatka, ktorá sa prejavuje ako biely prach, ale ide o neškodnú hubu. Zbaviť sa dá jej dá handričkou alebo kefkou a obvykle nie sú potrebné čistiace prostriedky. Ako prevencia funguje napúšťanie nábytku olejom.

Prezimovanie záhradného nábytku

Ako sme už spomínali, nábytok z umelého ratanu stačí na zimu prekryť igelitom, prípadne iným nepremokavým materiálom.

Pozrieť obaly na nábytok!

Drevený nábytok je na rozdiel od od toho z umelého ratanu potrebné na zimu uskladniť na miesto, ktoré nie je príliš teplé a suché. Ideálnym miestom je garáž, prístrešok alebo môžete odložiť nábytok do záhradného domčeka, kde bude chránený, ale nie vysušovaný. Drevený nábytok  nezakrývajte žiadnymi plastovými a igelitovými fóliami, pretože by nábytok mohol začať hniť alebo plesnivieť.

Záhradný nábytok - Allibert - Corfu Set Elegance 1+2+1

Záhradný nábytok – Allibert – Corfu Set Elegance 1+2+1

Čítajte tiež: Vyrobte si štýlový nábytok z paliet!

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť