Home Ako sa starať o nábytok Postele s úložným priestorom – 4 typy otvárania úložného priestoru

Postele s úložným priestorom – 4 typy otvárania úložného priestoru

by blog.novynabytok.sk
Manželská posteľ 160 cm - Tempo Kondela - Flamengo

Ak uvažujete o kúpe novej postele, určite ste už zistili, že možností je neúrekom. Pokiaľ máte malý byt a bojujete s nedostatkom miesta, pravdepodobne sa rozhodnete pre posteľ s úložným priestorom. Je to totiž jednoduchý a elegantný spôsob, ako ušetriť priestor v byte.

Existuje ale niekoľko typov úložných priestorov, ktoré vám predstavíme, aby bolo rozhodovanie jednoduchšie. Úložný priestor pod posteľou môžete využiť nielen na deky a vankúše, ale poslúži aj ako úložný priestor napríklad na sezónne veci.

Manželská posteľ 160 cm - Tempo Kondela - Flamengo

Manželská posteľ 160 cm – Tempo Kondela – Flamengo

1. typ – otváranie spredu – samostatné rošty

Manželské postele s úložným priestorom môžu mať samostatné rošty a otváranie spredu. Tento spôsob otvárania je veľmi jednoduchý. Rošt s matracom stačí potiahnuť smerom nahor a otvorí sa vám úložný priestor. Samostatné rošty majú často aj drevené postele s úložným priestorom, ktoré patria k najkvalitnejším.

Výhodou je, že úložný priestor je oddelený, takže každý si môže svoje veci odložiť pod svoju polovicu postele. Otvoriť potom môžete iba tú časť, z ktorej si chcete vybrať veci. Každej žene sa určite hodí veľkorysý úložný priestor na kabelky alebo sezónne oblečenie.

Manželská posteľ 180 cm - Blanár - Evita

Manželská posteľ 180 cm – Blanár – Evita

Samozrejme, musíte rátať s tým, že potrebujete dostatočný priestor pred posteľou alebo vedľa nej. Platí to hlavne v prípade, že budete pod posteľ odkladať väčšie veci. Keďže úložný priestor má rozmery jednolôžkovej postele, príliš veľké veci sa vám pod posteľ nezmestia.

Ak plánujete otvárať úložný priestor často, je lepšie použiť penový matrac. Taštičkový matrac by ste pri častom používaní mohli poškodiť.

Výhody

  • oddelený úložný priestor
  • možnosť otvoriť iba jednu časť
  • každý si môže odkladať veci pod svoju časť postele

Nevýhody

  • potrebný dostatočný priestor pred aj nad posteľou

2. typ – otváranie spredu – rošt vcelku

Tento typ úložného priestoru je veľmi podobný tomu prvému. Manželská posteľ s úložným priestorom a roštom vcelku sa otvára rovnakým spôsobom – stačí rošt s matracom potiahnuť nahor.

Ukladací priestor môže byť predelený jednou alebo viacerými priečkami, aby ste mali veci prehľadne uložené. Pri vyberaní alebo odkladaní vecí musíte otvoriť celé dvojlôžko a nedá sa otvoriť len tá časť, ktorú potrebujete.

Manželská posteľ 140 cm - Benab - Elsona komfort

Manželská posteľ 140 cm – Benab – Elsona komfort

Aj tu musíte počítať  tým, že potrebujte dosť priestoru pred posteľou. Na druhej strane ale budete mať vždy prehľad o tom, čo máte pod posteľou schované a koľko miesta vám ešte v úložnom priestore ostáva.

akciové postele

Výhody

  • ak nie je predelený priečkami, možnosť odkladať aj väčšie veci
  • v prípade predelenia viacerými priečkami – lepší prehľad vo veciach

Nevýhody

  • potrebný dostatočný priestor pred aj nad posteľou
  • musíte vždy otvoriť celé dvojlôžko

3. typ – otváranie spredu – s polohovaním hlavy a nôh

Takýto typ otvárania môžu mať váľandy s úložným priestorom, ako aj manželské postele.  Otváranie spredu a možnosť polohovania hlavy a nôh majú najmä čalúnené postele s úložným priestorom. Pokiaľ ide o dvojlôžka, tie majú samostatné rošty a otvárajú sa rovnakým spôsobom ako postele, ktoré nie sú polohovateľné.

Manželská posteľ 180 cm - Blanár - Nice

Manželská posteľ 180 cm – Blanár – Nice

Oproti posteliam bez možnosti polohovania je rozdiel v tom, že matrac alebo rošt je rozdelený na dve časti.  Jedna časť slúži na polohovanie nôh a druhá na polohovanie hlavy. Ak chcete mať vyššie nohy, zodvihnite matrac a rohy podložte „nožičkami“. Pokiaľ chcete mať vyššie hlavu, stačí potiahnuť matrac smerom hore kým „neklikne“. Polohovateľná posteľ s úložným priestorom je vhodná pre každého, kto si v posteli rád číta alebo pozerá televízor.

Jednolôžková posteľ (váľanda) 80 cm - Decodom - Rafael Vento

Jednolôžková posteľ (váľanda) 80 cm – Decodom – Rafael Vento

Úložný priestor pod takýmito posteľami je vlastne rovnaký ako pri 1.type – otváranie spredu – samostatné rošty a aj sa s nimi rovnako manipuluje.

Pri polohovateľnej hlave a nohách určite kúpte penový matrac. Taštičkový matrac by ste polohovaním poškodili.

Mrknúť postele s úložným priestorom

 

Výhody

  • oddelený úložný priestor
  • možnosť otvoriť iba jednu časť
  • každý si môže odkladať veci pod svoju časť postele
  • dostupné manželské postele aj jednolôžka
  • možnosť polohovať výšku hlavy aj nôh pre väčšie pohodlie

Nevýhody

  • potrebný dostatočný priestor pred aj nad posteľou

4. typ – otváranie zboku

Typ otvárania zboku sa objavuje pri manželských, ale aj jednolôžkových posteliach s úložným priestorom. Otváranie je veľmi jednoduché – stačí zboku chytiť rošt alebo matrac a potiahnuť hore.

Otvoriť si môžete iba tú polovicu, ktorú potrebujete, nie je teda nutné otvárať „celú posteľ“. Úložný priestor býva oddelený priečkou, a tak si môže každý odložiť veci pod svoju polovicu postele.

Manželská posteľ 160 cm - Mitru - Etile

Manželská posteľ 160 cm – Mitru – Etile

Za nevýhodu možno považovať fakt, že potrebujete prístup k obom stranám postele a dostatok priestoru okolo, aby ste úložný priestor mohli otvoriť a manipulovať s vecami.

Otváranie zboku môžu mať aj detské postele s úložným priestorom. Takéto postele sa hodia keď máte malo miesta v byte a potrebujte úložný priestor na hračky.

Jednolôžková posteľ (váľanda) 90 cm - Mitru - Etile 2

Jednolôžková posteľ (váľanda) 90 cm – Mitru – Etile 2

Výhody

  • oddelený úložný priestor
  • každá časť sa otvára samostatne
  • dostupné manželské postele aj jednolôžka

Nevýhody

  • potrebný dostatočný priestor okolo postele a oboch strán

Vetranie úložného priestoru

Posteľ s úložným priestorom odporúčame vyberať takú, kde je úložný priestor nejakým spôsobom odvetraný. Inak vám tam periny zatuchnú. Jednoduchší variant sú vetracie otvory v dne úložného priestoru. Lepší variant je, že úložný priestor je o niečo menší ako rám postele a vzduch tak cirkuluje zo všetkých strán úložného priestoru.

Inšpirácia zo zahraničia

Nedostatok miesta v byte sa dá riešiť aj rozkladacou posteľou s úložným priestorom, ktorá ušetrí ešte o niečo viac miesta. Skvelým nápadom, ako využiť priestor na maximum, sú aj tieto postele, ktoré ale zatiaľ na Slovenku nezoženiete.

šatník ukrytý pod posteľou

Foto: © contemporist.com

naplno využitý priestor pod posteľou

Foto: © theownerbuildernetwork.co

Veríme, že vám tento článok pomohol pri výbere vhodnej postele s úložným priestorom. Ak sa vám páčil, neváhajte sa oň podeliť!

Čítajte tiež: Posteľ do detskej izby: ako vybrať tú správnu?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť