Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Vyrobte si štýlový nábytok z paliet!

Vyrobte si štýlový nábytok z paliet!

by blog.novynabytok.sk
posedenie na záhradke

Posteľ, gauč, konferenčný stolík či záhradný nábytok. To všetko a ešte viac si môžete vyrobiť sami z obyčajných drevených paliet.

v provensálskom štýle

Foto: © recycled-things.com

 

Určite ste už zaznamenali, že tento trend v súčasnosti naberá na obľube. Niet sa čo čudovať – takýto nábytok je lacný, má osobitý štýl a navyše veľká časť kreatívnej stránky je iba na vás.

palety sú populárnym materiálom na výrobu nábytku

Foto: © thebudgetdecorator.com

Čo to tie palety vlastne sú..?

Existuje niekoľko druhov paliet, pričom na tento účel sú určite najvyužívanejšie europalety. Vyrábajú sa z dreva v rozmeroch 120x80x14,4 cm a vážia približne 20-24 kg. Nosnosť jednej europalety je 1500 kg a jej pôvodným účelom samozrejme nebolo poskytnutie základu na podomácke vyrábanie nábytku.

paleta

Foto: © fabartdiy.com

Europalety sa využívajú na ľahšiu a efektívnejšiu manipuláciu a transport tovaru v cestnej, železničnej aj leteckej preprave. Tovar naložený na palete sa jednoducho presúva pomocou vysokozdvižného alebo nízkozdvižného vozíka, prípadne pomocou žeriavu.

palety majú všestranné využitie

Foto: © weddinggawker.com

Keď chcem vyrábať z paliet…

Neviete, kde by ste  mohli palety zakúpiť? Na internete určite nájdete kontakt na aspoň jednu firmu vo vašom okolí, ktorá sa predajom a výkupom paliet zaoberá. Možno sa vám vyplatí opýtať sa v sklade alebo v obchode alebo si pozrite na inzeráty, v ktorých tiež môžete nájsť ľudí predávajúcich palety. Cien sa nemusíte obávať – za jednu paletu zaplatíte iba pár eur.

k práci s paletami vám postačí základné náradie

Foto: © diyjoy.com

Palety môžete používať vcelku alebo ich rozobrať či odpíliť na požadovaný rozmer. Dajú sa tiež jednoducho namaľovať farbou na drevo alebo namoriť. Práca s nimi je teda veľmi jednoduchá!

Čítajte ďalej a nechajte sa inšpirovať, ako môžete vytvoriť jedinečný originálny nábytok z drevených paliet. Základné dve pravidlá sú: Buďte kreatívni a potom sa pustite do práce!

V paletách na záhrade

Záhradný nábytok je spomedzi paletových nápadov snáď najobľúbenejší. Skvostnú hojdačku alebo posedenie do altánku zvládnete vyrobiť aj z celých paliet. Nezabudnite ich doplniť sedákmi a vankúšmi, aby bolo sedenie a ležanie na nich naozaj pohodlné.

jednoducho božské

Foto: © bloglovin.com

Pre šikovnejších je tu vonkajšia hojdačka, ktorá sa dá vyrobiť z drevenej palety. Paletu rozoberte na malé kúsky (latky) a tie následne pospájajte pomocou odolného lana. S ďalším lanom zavesíte hojdačku na vysoký strom. Ak nechcete skončiť na zemi, použite bezpečné a odolné lano.

super záhradná hojdačka

Foto: © feedpuzzle.com

Najzákladnejším nábytkom z drevených paliet do záhrady je sedenie v podobe veľkej sedačky alebo lehátok pre jednotlivcov. Na výrobu dvoch lehátok budete potrebovať štyri palety rovnakej veľkosti, ktoré sú naukladané na seba po dvoch. Zvyšný materiál použite na výrobu chrbtového operadla, ktoré k základni jednoducho priskrutkujete. Oprite alebo zaveste si lehátko tam, kde chcete, dajte mu náter v žiarivých farbách a môžete si užívať príjemné chvíle v záhrade od jari až po teplú jeseň.

posedenie na záhradke

Foto: © brit.co

K sedeniu patrí aj záhradný konferenčný stolík napríklad aj na kolieskach. Ten si viete vyrobiť nasledovne. Budete potrebovať dve rovnako veľké palety, štyri kolieska, niekoľko L-konzol a skrutiek. Výsledkom tohto jednoduchého DIY projektu je veľmi praktický vonkajší pohyblivý stôl, ktorý môže slúžiť ako konferenčný stolík, keď ste vonku s priateľmi alebo rodinou, alebo ako mini jedálenský stôl, keď chcete vonkajšie občerstvenie.

Pozrieť ponuku záhradného nábytku

Dizajnová posteľ alebo aspoň čelo 🙂

O posteli z paliet sa už čo-to popísalo. Nebudeme sa teda opakovať, postupov na jej výrobu nájdete na webe neúrekom. Ak si na takúto posteľ netrúfate, skúste aspoň čelo postele.

Pozrite niekoľko inšpirácií, ktoré vám môžu pomôcť pri prvotnej predstave, ako by to mohlo vyzerať.

štýlovú posteľ si zvládnete vyrobiť sami

Foto: © bloglovin.com

P. S. Určite odporúčame použiť aj LED podsvietenie, ktoré umiestnite do priestoru v palete. Večer vytvorí v miestnosti krásnu atmosféru a navyše môže nahradiť aj nočnú lapmu.

Z paliet nemusíte vyrábať len posteľ, ale môžete skúsiť aj čítací kútik pre vaše ratolesti. Všetko, čo k tomu budete potrebovať sú len dve palety a nejaké elektrické náradie. Vyrežte palety do požadovaného tvaru, vystužte ich a pridajte nejakú chrbtovú opierku. Pridajte veľké vankúš a niekoľko pohodlných ozdobných vankúšov a máte hotovo.

manželská posteľ z drevených paliet

Foto: © architectureartdesigns.com

A keď už hovoríme o posteliach, palety vedia dobre poslúžiť  aj na výrobu pelieška pre vášho domáceho miláčika. Takéto pelechy pre domáce zvieratá sú veľmi jednoduché na výrobu a nestoja veľa. Stačí odrezať paletu spôsobom, ktorý vám umožní získať obdĺžnikový tvar. Ak chcete, pridajte pohodlný vankúš a nejaké dekorácie a váš ďalší DIY projekt je hotový.

takáto posteľ jednoducho má šmrc

Foto: © marieclairemaison.com

Paletové inšpirácie do obývačky

Z pár kusov paliet sa dá vyrobiť naozaj čokoľvek. Napríklad korpus gauča, ktorý už len doplníte matracom, sedákmi alebo vankúšmi. Pre veľkú sedaciu súpravu si prichystajte až 6 veľkých paliet. Základňu vytvorte dvojúrovňovým uložením paliet, ktoré vám následne poskytnú veľa veľmi užitočného úložného priestoru pre všetky druhy vecí, ako sú knihy, časopisy a ďalšie.

sedačku z paliet si zamilujete

Foto: © archzine.fr

Konferenčný stolík na obrázku má zvlášť primontované kovové nožičky. Ukrýva v sebe úložný priestor na knihy a časopisy.  Stolík môžete doplniť aj o vrchnú sklenenú dosku, ktorú si dáte jednoducho odrezať u miestneho sklára. 

podomácky vyrobený konferenčný stolík

Foto: © diyjoy.com

Palety môžete na konferenčný stolík využiť aj vcelku. Navrstvite na seba dve – tri palety alebo primontujte na paletu nožičky či kolieska  alebo do palety vsuňte malé zásuvky. Navrch položte sklo alebo peknú rovnú dosku. Aké rýchle!

Ak hľadáte počítačový stôl dokonalej veľkosti, ale nechcete utrácať za kus vyrobený na mieru, nebojte sa! Z drevených paliet si jednoducho vyrobíte vlastný pracovný stôl. Pre jednoduchý PC stolík do vašej pracovne potrebujete len jednu paletu, nejaké pevné nohy a preglejku. Je to jednoduchý, lacný projekt a na konci budete mať originálny (a dokonale padnúci) počítačový stôl.

akcie a výpredaje

Moji šikovní pomocníci

Z paliet sa okrem nábytku dajú vykúzliť aj rôzne praktické vecičky do domácnosti. Môže to byť jednoduchý záhon pre bylinky pestované na balkóne, ba dokonca aj dizajnový luster. Nenáročným doplnkom sú rôzne stojany. Tie sa skladajú z palety, na ktorej sú nabité klince alebo nanesené lepidlo. Takýto stojan využijete pre zavesenie šálok, zrkadla, ale aj fotografií.

super vychytávka do kuchyne

Foto: © etsy.com

nástenné poličky

Foto: © madame-r.com

šatník za pár eur

 Foto: © 99pallets.com

Využitie starých paliet naozaj nemá žiadne obmedzenia. Limituje vás len vaša fantázia a voľný čas. Na záver máme pre vás ešte niekoľko vychytávok a inšpirácií. Tak čo, trúfnete si? 🙂

bylinky v originálnom kvetináči

Foto: © 101palletideas.com

záhradný pomocník

Foto: © worthminer.com

stojany na víno

Foto: © houzz.com.au

originálny záhradný posed

Foto: © 101palletfurniture.com

príjemné posedenie

Foto: © googelsenvoozels.nl

záhradný stolík

Foto: © southernrevivals.com

na záhrade to musí mať šmrnc

Foto: © 99pallets.com

palety v kuchyni

Foto: © bhg.com

Zdroj: https://www.homedit.com/21-ways-of-turning-pallets-into-unique-pieces-of-furniture/

Čítajte tiež: Objavte škandinávsky štýl bývania!
Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť