Home Detská izba inšpirácie Viete, ako vybrať bezpečný detský stolík?

Viete, ako vybrať bezpečný detský stolík?

by Martin

Vďaka detskému stolíku a stoličke naučíte dieťa správne sedieť už okolo roku a pol. Dieťa si bude pripadať dôležito, pretože mu do stoličky nebudete musieť pomáhať. Pri stolíku sa môže hrať, maľovať si a všemožne majstrovať. Myslite hlavne na kvalitu a bezpečnosť, aby ste sa nemuseli o svoje dieťa báť.

Aký stolík pre deti vyberiete?

Detské stolíky zoženiete v mnohých farbách a detských motívoch. Stolná doska má väčšinou tvar štvorca, obdĺžnika alebo kruhu. Môžu byť skombinované s tabuľou na písanie alebo s poličkami pre odkladanie výtvarných potrieb. Kúpite stolíky z masívu, lamina, kovu, plastu, a dokonca aj z peny. Výhodou plastových stolíkov je ľahká údržba a nízka váha aj cena.

V obchodoch nájdete aj rozličné hracie stolíky, ako je dielnička, kuchynka alebo predajný pult spolu s kompletným miniatúrnym náčiním a náradím alebo riadom. Niektoré stolíky sú dokonca spojené s interaktívnymi hrami s rozličnými zvukmi a svetelnými efektmi.

Ako kúpiť kvalitný stolík

Výšku stolíka prispôsobte výške stoličky aj výške vášho dieťaťa. Pri sedení by malo mať rovný chrbát, a ak si položí ruky na stôl, malo by mať lakte v pravom uhle. Príliš vysoká pracovná doska ho bude nútiť zdvíhať ramená, a ruky potom budú zvierať ostrý uhol v predlaktí.

  • Výška dieťaťa 80 – 95 cm: výška dosky 40 cm
  • Výška dieťaťa 93 – 116 cm: výška dosky 46 cm
  • Výška dieťaťa 108 – 121 cm: výška dosky 53 cm
  • Výška dieťaťa 119 – 142 cm: výška dosky 59 cm
  • Výška dieťaťa 133 – 159 cm: výška dosky 64 cm
  • Výška dieťaťa 146 – 176 cm: výška dosky 71 cm

Stolíky majú mať kvalitný povrch odolný proti poškriabaniu a s jednoduchou údržbou a jednoduchú montáž. Keď do nej zapojíte dieťa, tak sa pri tom ešte pobavíte. Ľahko zmontujete trebárs stolík dizajnovaný ako puzzle, ktorého diely do seba presne zapadnú.

Ak má stolík dobre slúžiť, mal by mať dostatočne veľkú pracovnú plochu. Dieťa by si tu malo odložiť aspoň papier alebo zošit a krabičku s pastelkami, bez toho aby si ich laktami zhadzovalo na zem. Keď sa toho zmestí na dosku stola viac, bude to len dobre.

Budú sa hodiť aj hlboké poličky alebo zásuvky, do ktorých si dieťa uloží ďalšie fixky, ceruzky a iné výtvarné potreby. Bude stolík slúžiť nielen k hrám, ale aj na kreslenie a písanie? Potom musí byť pracovná plocha dokonale rovná.

Bezpečnosť predovšetkým

Stôl musí byť kvalitný, pevný a stabilný. Pokiaľ naň dieťa vylezie, nemal by sa rozlomiť na dve polovice, ani prevrátiť. Preto je lepšie, aby mal aspoň tri nohy, najlepšie štyri.

Hrany majú byť zaoblené a do priestoru nesmú trčať žiadne ostré presahy a hrany. Pretože bude stolík slúžiť len do doby, než dieťa pôjde do školy, môžete mu zaobstarať pestrofarebný kúsok s rozprávkovými motívmi.

Ak nechcete stolík vymieňať, akonáhle začne dieťa chodiť do školy, kúpte mu rovno kvalitný rastúci písací stôl. Potom však vyberte neutrálne farby, pretože ho bude používať až do študentských rokov.

Vyrobte si detský stolík

Máte na povale menší jedálenský stôl z masívu, ktorý plánujete vyhodiť? Nerobte to a vytvorte z neho pekný detský stolík. Stačí vám brúsny papier, priamočiara píla a farba na drevo. Nohy skráťte pílou na potrebnú dĺžku, a potom zaoblite rohy stola. Potom stôl očistite, obrúste hrany a natrite farbou na drevo.

Ak je pracovná doska stola vyrobená z lamina, tak po zaoblení rohov nalepte na bočné plochy nažehľovaciu hranu. Tá ochráni dosku pred poškodením vlhkosťou. Zoženiete ju v mnohých farbách, takže ju vhodne skombinujete s farbou stola. Na lepenie použite starú žehličku. Nakoniec dlátom alebo zalamovacím nožom odrežte presahy a ostré hrany jemne zbrúste.

V koľkých rokoch sa naučilo vaše dieťa sedieť? Napíšte ostatným čitateľom do komentára, ako často si sedáva k stolíku, a na čo ho využíva.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť