Home Detská izba inšpirácie Malá detská izba? Pomôžu aj úložné priestory!

Malá detská izba? Pomôžu aj úložné priestory!

by Martin

Zariaďovanie izby pre najmenších je v tuzemských podmienkach práca na etapy. Detská izba totiž prechádza postupne v miestnosť pre predškoláka, školáka a prípadne ešte neskôr pre študenta. So zvyšujúcim sa vekom vašich potomkov počítajte s tým, že si do vybavenia a farebnosti nechajú hovoriť čím ďalej tým menej. Stále sa ale jedná vlastne o spálňu pre deti.

Stále je ale treba myslieť na to, že dieťa stále rastie a menia sa jeho záujmy, aj postava. Poznáme to aj s oblečením, než sa nazdáte, dieťa nám z nového oblečenia rýchlo vyrastie a je na čase kupovať ďalšie. Rovnaké to bolo aj s nábytkom a posteľami. Vďaka systémovému nábytku a možnosti jeho vlastnej prestavby vás už tento fakt trápiť nemusí.

V malej izbe pomôžu úložné miesta pod posteľou

Máte pre dieťa alebo deti len obmedzený priestor malej izbičky? Musíte dobre premyslieť, ako vybaviť miestnosť na spanie, hranie sa na zemi a na učenie pri pracovnom stole. Počítajte i s miestom pre ukladanie bobtnajúcich hromád hračiek a oblečenia. Určite vám pomôžu úložné priestory pod posteľou, alebo police a regály bezpečne pripevnené na stene.

U najmenších detí a nutnosti vstávania je praktickým zvykom počiatočné spanie dieťaťa s rodičmi. Preto kúpte postieľku pre pohodlie mamičky pri jej často „vzpieračských“ výkonoch skôr vyššiu. Doplňte ju o skrinky alebo police na oblečenie, detskú kozmetiku a plienky. Najmä u tejto vekovej kategórie sa zaujímajte o zdravotnú nezávadnosť a certifikáciu použitých materiálov.

Potom, čo dieťa už môže spať samo a postupne vyrastie z postieľky, kúpte mu samostatné lôžko. Jeho dĺžka má vždy aspoň o 15 centimetrov presahovať výšku dieťaťa pri štandardnej šírke 80 centimetrov. Najmä v malých izbách to pôjde možno sťažka, ale zdravé spanie vašich potomkov je dôležité.

V detskej izbe je potreba tiež pamätať na miesto pre kamarátov, ktorí sa niekedy zdržia až do večera a mali by tu mať možnosť tiež prespať. Detské postieľky s prístelkou sú preto ideálnym riešením.

Poschodové postele ušetria v detskej izbe vzácny priestor

Detská izba je tiež ideálne miesto aj pre návštevy kamarátov, hoci vaše predstavy a predstavy vašich potomkov o tej najlepšej a prima zábave sa často budú veľmi líšiť. Eldorádo im zaistí poschodová posteľ, ktorá ušetrí veľa miesta. Miesto ušetrí aj zvýšená poschodová posteľ s pracovným stolom, ktorý je spolu so stoličkou a skrinkami vo voľnom priestore pod ňou.

Ak môžete, pamätajte na aspoň nejakú voľnú hraciu plochu uprostred miestnosti. Doplňte ju o úložné boxy, skrinky pre oblečenie a iné nevyhnutné poklady. Kúzlom je rastúci nábytok, kedy sa dá stôl rovnako ako stoličky s vekom zvyšovať a skrinky postupne stohujete.

Šikovnými úložnými priestormi môžu byť aj police so škatuľami. Police so škatuľami sú skvelým spôsobom, ako udržať hračky a knihy v poriadku. Krabice môžu byť farebné a ozdobné, aby zodpovedali dekorácii detskej izby a môžete ich ľahko vymieňať podľa potreby. Netradičnými sú aj závesné vrecká. Takéto vrecká sú skvelým spôsobom, ako udržať hračky a knihy usporiadané a zároveň ušetriť miesto na podlahe. Vrecká môžu byť farebné a ozdobné a môžete ich zavesiť na stenu alebo za dvere.

Striktné pravidlo pre farebnosť detskej izby vlastne nie je

Farebné riešenie detskej izby má jedno pravidlo, že vlastne žiadne striktné nie je. K izbičkám pre maličké deti patria veselé a živé farby vrátane pestrých vzorov. Určite nič nepokazíte svetlomodrou, svetlozelenou alebo krémovou farbou, doplnenou svetlým drevom. V neskoršom školskom veku už vaši najmilší začnú do výberu farieb prihovárať o poznanie razantnejšie.

Detské izby plnia naraz viac účelov. Aj do malej miestnosti kúpte aspoň policu na knihy, aj keď súčasná mladá generácia údajne stále viac nečíta. Pri návštevách deti ocenia obľúbené sedacie vankúše alebo vrecia. Ak máte predsa len viac, zmestí sa sem aj malá sedačka.

Je zrejmé, že nábytok do detskej izby nekupujeme navždy. Počítajte s jeho obmenou aspoň raz, do osamostatnenia vášho potomka. Okrem postele teda počítajte s kúpou pracovného stola, ideálne v rozmere 120×70 centimetrov. Ďalej stoličku a skriňu alebo skrinku na oblečenie.

Našťastie máte k dispozícii obrovskú ponuku nábytku, textílií i doplnkov, s ktorými môžete podľa vlastnej chuti kúzliť. Pre dieťa, ktoré už pracuje doma na školských úlohách, nezabudnite zabezpečiť dobré osvetlenie pracovného stola a polohovateľnú stoličku.

Detská izba sa dá zariadiť rôzne, vždy je ale možné kombinovať jednotlivé kusy nábytku a zostaviť si tak izbu podľa svojich predstáv. Takým prípadom je systémový nábytok.

Dieťa potrebuje na spanie vždy samostatné lôžko

Aj keď normy architektov počítajú zhruba so 14 m2 na jedno dieťa, málokto sa na túto hodnotu zrejme dostane. Vždy by ste ale mali dbať na samostatné lôžko pre každé dieťa, rovnako ako na individuálnu pracovnú plochu.

Detské postele je nutné vyberať s ohľadom  na vkus a štýl dieťaťa, ale tiež s prihliadnutím k jeho zdraviu a kvalitnému spánku.  Zvážte teda zdravotný matrac, a prevedenie postele.

Pohodlné spanie a praktická úschovňa v jednom

Čím bude vaša ratolesť staršia, tým viac bude treba úložných miest. Prídu vhod aj v prípade koníčkov, náročných na priestor. Využiť tak môžete napríklad širokú ponuku postelí s úložnými priestormi, kam sa ale v prípade potreby zmestia aj lôžkoviny.

S rastúcim vekom dieťaťa sa bude váš vplyv na jeho izbu vytrácať

K dispozícii je rad vzorov, rozmerov, dizajnových a tematických radov i farieb. Počítajte ale s tým, že s rastúcim vekom sa bude váš vplyv na farebnosť, vnútorné vybavenie a najmä upratovanie, pomaly ale isto strácať.

Kúpili ste svojim ratolestiam nový nábytok do detskej izby? Napíšte nám do komentára pod článkom, aký ste mali úspech a odkiaľ ste čerpali inšpiráciu.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť