Home Rady pri výbere nábytku Čalúnená posteľ – elegancia a luxus vo Vašej spálni

Čalúnená posteľ – elegancia a luxus vo Vašej spálni

by Martin

Bývali ste v čase štúdií na internáte, alebo študentských ubytovniach? Spomínate s hrôzou na starú, rozheganú a nepohodlnú váľandu, z ktorej ste boli každé ráno dolámaní? Nespájajte si čalúnené postele s takou váľandou. Rozhodne nie sú nepohodlné, práve naopak.

Váľandy s úložným priestorom sú dnes kvalitné a do malých detských izieb ako stvorené. Ponúkajú totiž veľa ďalšieho úložného miesta. Pri výbere voľte takú, ktorá má matrac uložený na klasickom rošte, ktorý je viditeľný po otvorení postele. Tým je zabezpečené jeho dostatočné odvetrávanie.

Pri nákupe si vyskúšajte mechanizmus otvárania. Posteľ musí zvládnuť otvoriť aj malé dieťa. Tiež by sa nemala samovoľne zatvárať. Ak sa dieťa rozhodne v posteli schovať, nemala by mu otváracia časť spadnúť na hlavu a po zatvorení by ho nemala v posteli uväzniť. Do postele by mal prúdiť vzduch, aby sa v nej neudusilo. Navyše bude lepšie odvetrávaný matrac.

Čalúnená posteľ – klasika aj sci-fi tvary

Čalúnené postele sa vyrábajú v klasických tvaroch s čelami aj bez nich, moderné so zaoblenými alebo zakrivenými tvarmi, v UFO dizajne s módnym LED osvetlením alebo luxusné kruhové. Výber tak záleží len na vašom vkuse, priestore v byte a finančných možnostiach.

Väčšina čalúnených postelí má čelá. Kým pri nohách má čelo hlavne okrasnú funkciu a v malých miestnostiach skôr prekáža, tak čelo pri hlave je plne funkčné. Jeho čalúnenie vás chráni pred chladnou stenou a prievanom, bráni proti odreniu rúk v prípade, že sa v noci rozmachujete, a môžete sa oň oprieť, ak ste zvyknutí si pred spaním čítať, pričom si nebudete musieť za chrbát dávať vankúše.

Čalúnenie postele funguje aj ako ozdobný prvok. Má totiž širokú škálu farebných variantov a vzorov. Prináša však aj jednu nevýhodu, a to v podobe náročnejšej údržby. Tú uľahčí snímateľný a prateľný poťah, prípadne poťah z umývateľnej látky, kože alebo koženky.

Ako sa starať o textilné čalúnenie

Vzniknuté škvrny okamžite odsajte čistou bielou handričkou alebo papierovým obrúskom. Tkaniny nečistite hrubou kefou ani benzínovým čističom. Látka by nemala prísť do styku s nahým telom, pretože by nasala ľudský pot, mastnotu a nečistoty. Textilným vláknam škodí priame slnečné svetlo (blednú), preto používajte závesy, rolety či markízu.

Prach odstráňte pomocou navlhčenej handričky alebo valčeka na šaty. Ten vďaka lepivému povrchu zachytí prach aj nečistoty. Vysávač nepoužívajte, pretože by ste mohli tkaninu mechanicky poškodiť.

Väčšie škvrny odstráňte handričkou navlhčenou v teplej mydlovej vode alebo neutrálnom saponáte. Nepoužívajte rozpúšťadlá, benzínové prostriedky, ani acetón. Používajte primerané množstvo vody, aby nedošlo k hlbšiemu vsiaknutiu vody do tkaniny a čalúnenia.

Ako vyčistiť poťah z kože a ekokože

Menšie lokálne škvrny na koži vyčistíte jemnými krúživými pohybmi bavlnenou handričkou s nanesenou penou z mydlového roztoku alebo čistou vodou. Mydlo by malo mať neutrálnu hodnotu pH.

Na väčšie škvrny radšej použite čistiacu súpravu, ktorá je určená priamo na kožený nábytok. Nikdy nepoužívajte prací prášok, aviváž, masť, detský olejček, indulonu alebo iné mastné chemikálie.

Koženkové čalúnenie vyčistíte podobne ako kožu. Použite ale prípravky, ktoré sú vhodné na plastové materiály. Na vyčistenie ekokože vám stačí vlhká handra alebo špongia s veľmi slabým mydlovým alebo saponátovým roztokom.

Máte čalúnenú posteľ? Priniesla vám viac radosti, alebo starostí? Podeľte sa v komentári pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť