Home Nápady do záhrady Plánujete mať v záhrade bazén? Toto vás čaká a neminie!

Plánujete mať v záhrade bazén? Toto vás čaká a neminie!

by Martin

Útulný dom, krásna záhrada a bazén s priezračnou vodou. No nie je to pekná predstava? Ak máte dom so záhradou a uvažujete o tom, že by ste si zaobstarali bazén mali by ste vedieť čo vás čaká. Bazén prináša veľa radosti ale aj nejaké tie starosti pri realizácií aj údržbe. Na čo by ste sa mali pripraviť?

Foto: © pixabay.com

Aké máte možnosti

Najviac rozšírené a cenovo najdostupnejšie sú nafukovacie alebo fóliové montované nadzemné bazény. Tieto bazény sú mobilné, priestorovo nie sú príliš náročné a na zimu ich môžete jednoducho zbaliť a odložiť. Aj údržba je v tomto prípade jednoduchšia ako pri zapustených murovaných bazénoch. Nafukovacie a fóliové bazény môžu mať rôznu hĺbku a priemer. Dajú sa teda umiestniť aj do malej záhrady. Ich životnosť je ale obmedzená a neumožnia vám zaplávať si tak, ako v zapustenom niekoľkometrovom bazéne.

Foto: © pixabay.com

Zapustené bazény majú najčastejšie obdĺžnikový tvar a môže ísť o akrylátovú, železobetónovú alebo antikrovú vaňu, ktorá sa jednoducho zapustí do zeme. Bazén ale môže mať aj keramický obklad alebo môže byť vyrobený z keramického prachu. Samozrejme je možné vytvoriť aj bazén atypického tvaru, aby vám zapasoval do priestoru.

Foto: © pixabay.com

Nadzemné bazény

Nafukovací bazén je najlacnejším riešením a vydrží vám niekoľko letných sezón. Najväčším rizikom ale je, že sa prepichne, pretože guma nie je taká silná, aby odolala všetkým nástrahám v záhrade. Práve preto je dobré ak máte pod bazénom podložku, ktorá ho bude chrániť dno. Výhodou je ale rýchle nafúknutie aj vypustenie vody a to, že je vhodný pre deti nakoľko je mäkký.

Foto: © pixabay.com

Fóliový montovaný bazén má taktiež problém so životnosťou, pretože fólia sa môže ľahko roztrhnúť, ale je možné ju vymeniť. Kovová konštrukcia by mala mať životnosť asi 10 rokov. Ak sa rozhodnete pre takýto bazén investujte skôr do kvalitnejšieho modelu, ktorý je vyrobený z lepších a pevnejších materiálov s dlhšou životnosťou. Výhodou tohto bazénu je aj to, že ho nemusíte na zimu skladať, pretože montáž nie je najjednoduchšia. Úplne postačí keď vypustíte vodu a zakryjete ho. Dôležité je aby bazén stál na perfektne rovnom povrchu bez kamienkov alebo iných nečistôt, ktorá by ho poškodili.

Zapustené bazény

Zapustené bazény sú samozrejme finančne náročnejšie najmä ak ho chcete mať prekrytý a využívať aj mimo leta. Náročnejšia bude aj príprava na bazén, ale odmenou vám  bude dlhá životnosť a luxusný bazén, ktorý môžete využívať celé leto a prípadne aj na jar a na jeseň ak bude prekrytý alebo vyhrievaný. Zapustené bazény sú najčastejšie fóliové, kompozitné, sklolaminátové a k tým najkvalitnejším patria keramické, železobetónové a antikorové. Jednotlivé materiály sa líšia predovšetkým cenou, ale aj životnosťou. Každý bazén si ale vyžaduje dennodennú starostlivosť a pravidelnú údržbu.

Foto: © pixabay.com

Pri realizácií takýchto bazénov je vhodné osloviť špecializovanú firmu, ktorá vám bude schopná poradiť a postarať sa o bezproblémový priebeh realizácie a následného užívania. Určite sa nerozhodujte len podľa ceny, vyhľadajte si recenzie a odporúčania, čo v dnešnej dobe nie je žiaden problém. Seriózna a skúsená firma ale nebude plánovať len od stola, určite bude potrebná aj obhliadka vašej záhrady.

Foto: © pexels.com

Samotný bazén vás bude stáť od 3-4 tisíc eur za akrylátový do 25 tisíc za antikorový. Cenový rozptyl je teda skutočne veľký a vy môžete mať na záhrade bazén, ktorý sa zmestí do vašich finančných možností. K cene bazénu ale treba prirátať aj príslušenstvo, výkopové práce a samozrejme práce pri osádzaní bazénu.

Foto: © pexels.com

Príslušenstvo a starostlivosť

Bazén sa len ťažko zaobíde bez príslušenstva, takže hlavne pri tých zapustených budete potrebovať filter, čerpadlo, výpusť, schodíky a prípadne aj osvetlenie, bazénový vysávač, ohrev, solárny ohrev alebo aj protiprúd. Okrem filtrácie budete musieť používať aj chemické prípravky na dezinfekciu a úpravu vody, inak by sa z plávania mohla stať zdraviu nebezpečná zábava v zelenej vode. Ku každému bazénu si pripravte aj sieťku na čistoty, ktorá bude určite nevyhnutná a dobrá bude aj plachta alebo iné prekrytie bazénu v čase, keď ho nepoužívate. K dokonalej letnej pohode vám už chýba azda pekné počasie a pohodlné lehátko a záhradný nábytok, aby sa pri bazéne mohli aj opaľovať.

Foto: © pexels.com

Máte na záhrade nafukovací alebo zapustený bazén? Alebo zatiaľ len uvažujete o tom, že by ste bazén zaobstarali?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť