Home Nápady do záhrady Záhradná hojdačka je na leto to pravé.

Záhradná hojdačka je na leto to pravé.

by Dušan Kupec

Čím krajšie a teplejšie počasie prichádza tým máme väčšiu chuť tráviť voľný čas na záhrade, terase alebo balkóne. Záhradná hojdačka je vhodným doplnkom, na ktorom si môžete užívať slnečné lúče spolu s celou rodinou a priateľmi. Ako ale vybrať tú správnu? 

Foto: © pixabay.com

Základné parametre hojdačky

Skôr ako začnete vyberať z konkrétnych modelov mali by ste si ujasniť základné požiadavky, ktoré máte na vašu novú hojdačku. Výber sa tým o niečo zmenší a budete sa vedieť ľahšie rozhodnúť. V prvom rade by ste mali vedieť koľko ľudí bude záhradnú hojdačku využívať. Od toho sa odvíjajú rozmery aj maximálna nosnosť. Ak chcete rodinnú hojdačku nosnosť by mala byť aspoň 250 kg a dĺžka sedadla cca 160-170 cm. Dôležité je samozrejme aj to kde bude umiestnená. Na záhradu si môžete rozhodne dovoliť väčšiu hojdačku ako na balkón. Priestor si teda najskôr dobre premerajte a počítajte aj s tým, že na hojdanie budete potrebovať ešte aj nejaké centimetre navyše.

Foto: © pixabay.com

Materiál hojdačky

Najčastejšie sa stretnete s drevenými alebo kovovými hojdačkami a oba materiály majú svoje prednosti. Kovová záhradná hojdačka je cenovo dostupnejšia ako tá drevená, ale pokiaľ je to možné vyberajte si podľa toho, aký materiál sa vám viac hodí z pohľadu dizajnu. Ohľad by ste mali brať najmä na záhradný nábytok, ktorý už v záhrade alebo na terase máte.

Foto: © pixabay.com

Pokiaľ máte krásny drevený nábytok, mali by ste zvoliť hojdačku z dreva v podobnom štýle. K liatinovému alebo kovovému nábytku sa zasa lepšie hodí hojdačka s kovovou konštrukciou. Drevo je oproti kovu ťažšie, ale zároveň máva aj vyššiu nosnosť a ako prírodný materiál je aj na dotyk a pohľad príjemnejšie. Obavu nemusíte mať ani o údržbu, záhradný nábytok je vyrábaný z dreva, ktorý je odolný voči vonkajším vplyvom alebo sa jednoducho ošetrí náterom.

Aby ste mali skutočne pohodlie

Záhradná hojdačka sa vyrába so strieškou alebo bez nej, prípadne s možnosťou odnímať strechu. Strecha je prevažne z textilu, ktorý vás ochráni pred slnečnými lúčmi a čiastočne aj pred dažďom. Malá letná prehánka tak nepreruší vaše chvíle oddychu. Pri kúpe hojdačky by ste mali myslieť aj na pohodlné sedenie. Niekedy sú vankúše alebo poťah na sedadlo súčasťou balenia a niekedy nie. Sedadlo býva buď drevené alebo z vystuženej tkaniny a dlho na ňom určite neobsadíte. Určite si teda zaobstarajte aj pohodlné, mäkké vankúšiky.

Záhradná hojdačka zaberá veľa miesta?   

Máte malý balkón na ktorý sa vám žiadna hojdačka nevojde? Nemusíte zúfať! Našťastie existujú aj hojdacie kreslá pre jednu osobu alebo hojdacie siete, ktoré sú priestorovo menej náročné. Hojdacie kreslá bývajú zavesené na konštrukcií, takže  sa môžete pohupovať rovnako ako na klasickej hojdačke.

Hojdacie siete sa dajú upevniť v záhrade na strom alebo iný pevný bod, ale využiť sa dajú aj stojany na hojdaciu sieť. Navyše hojdaciu sieť si môžete ľahko zbaliť a zobrať so sebou na chatu alebo na dovolenku. Možností ako si užívať prvé slnečné lúče v pohodlí domova je veľa a tak je len na nás ktorá z možností vás najviac zaujala.

Foto: © pixabay.com

Bývate v rodinnom dome so záhradou alebo v byte s terasou? Máte záhradnú hojdačku, húpaciu sieť alebo kúpu zatiaľ iba zvažujete?

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť