Home Obývačka inšpirácie Je TV stolík najlepšou voľbou? Inšpirujte sa, kam s televíziou.

Je TV stolík najlepšou voľbou? Inšpirujte sa, kam s televíziou.

by Martin

Máte televíziu len ako doplnok k výhľadu z okna alebo do plameňov ohňa v krbe? Potom nemusíte jej umiestnenie toľko riešiť. Ak ste však pravidelnými divákmi televíznych relácií alebo filmových noviniek, venujte výberu miesta náležitú pozornosť, aby vás zo sledovania nebolelo čoskoro za krkom.

Kam s televíziou?

Televízia nemá prekážať v priestore, ale zároveň by ste na ňu mali vidieť zo všetkých miest. LCD umiestnite tak, aby vzdialenosť medzi ňou a pohovkou bola približne trojnásobok uhlopriečky obrazovky, pri klasickej TV je to päť až sedemnásobok. Obrazovka má byť vo výške očí sediaceho človeka, teda zhruba 50 – 53 cm.

Televízor nestavajte pred okno ani proti nemu, pretože by cez deň vznikali odlesky na obrazovke a nič by ste nevideli. Medzi obrazovkou a pozadím nemá byť veľký kontrast, takže televíznu stenu večer osvetlite LED pásikmi alebo lampou.

Televízne stoly, steny a stojany

Televízne steny sa väčšinou skladajú zo spodnej skrinky a niekoľkých políc alebo závesných skriniek. Spodná skrinka je často príliš nízka, takže televíziu pozorujete z nevhodného uhla. To vyriešite buď podstavcom pod televíziu, alebo nákupom steny so zadným panelom, na ktorý televíziu zavesíte. Televízia bude v správnej výške a káble skryjete za panel.

Výhodou TV stien sú police, zásuvky a ďalšie úložné priestory na ostatnú elektroniku. V historicky ladených interiéroch, kde by televízia rušila výsledný dojem, môžete využiť elektricky ovládanú skrinku, do ktorej prístroj skryjete. Televíziu ukryjete aj za posuvný panel alebo záves.

Stolíky pod televíziu mávajú lišty, do ktorých skryjete káble. Väčšinou majú aj nastaviteľnú výšku dosky a kolieska pre ľahký presun po miestnosti. Niektoré stolíky dizajnéri navrhujú na mieru konkrétnemu modelu televízie. Pri nákupe potom musíte zvážiť, či sa tvarom a dizajnom hodia do vášho interiéru.

TV stolíky a steny sa vyrábajú z masívu, tvrdeného skla i kovu. Líšia sa počtom políc, zásuviek a ďalších úložných priestorov. Na zadnej strane by mali mať otvory pre káble. Vyberajte si podľa dizajnu, množstva úložných priestorov aj požiadaviek na údržbu. Matné plochy sú na upratovanie jednoduchšie, než plochy vo vysokom lesku.

Pod skrinkou alebo stolíkom s kolieskami sa vám bude upratovať lepšie. Pred nákupom skontrolujte ich kvalitu, nosnosť a stabilitu. Ľahko upracete aj pod zavesenou skrinkou. Tá sa hodí do malých priestorov. Tým, že je vidieť podlaha pod ňou, zväčšuje opticky miestnosť.

U stojanov si dobre rozmyslite, kde bude TV stáť, a pripravte kabeláž. Tá by nemala byť vidieť. Ideálne je viesť káble podlahou do miest, kde predpokladáte umiestnenie televízie. Ak to nejde inak, použite krycie lišty. Stojan vyberajte aj podľa Hi-fi súpravy a množstva elektroniky.

Čo takto ju zavesiť?

Televíziu pripevníte k stene cez nástenný držiak alebo konzolu. Vyrábajú sa fixné, pojazdné aj otáčacie modely. Zoženiete aj dizajnové držiaky s okrasnými krytmi montážnych skrutiek a kabeláže. Pre prípad, že prístroj nemôžete zavesiť na stenu, existujú aj stropné držiaky. Teleso držiakov by nemalo byť zbytočne veľké, aby za televíziou nevyčnievalo.

Pred nákupom si rozmyslite, či potrebujete fixný, alebo polohovací držiak. Pomocou neho môžete televíziu ľubovoľne natáčať doľava aj doprava, odťahovať a priťahovať k stene, meniť uhol obrazovky i výšku umiestnenia. Káble skryte do lišty alebo zasekajte do steny. Káble skryté v stene sú krajšie, ale ťažko potom televíziu premiestnite inam.

Niektoré držiaky majú veľmi tenký profil, takže televízia prilieha tesne k stene. Nezavesíte však na ne všetky modely. Skontrolujte hlavne hrúbku a profil TV. Výkroje v zadnej časti a ďalšie doplnky, napríklad wi-fi prijímač, budú pri vešaní prekážať. Dôležité sú tiež VESA montážne rozstupy na televíziu a nosnosť držiaka. Ak použijete tenký držiak, skryte káble do steny alebo za panel.

Pri nákupe si všímajte aj konektory na TV. Mali by byť vyvedené do strany. Vďaka tomu televíziu zavesíte aj tesne k stene. Ak sú umiestnené smerom dozadu, potrebujete určitý priestor medzi stenou a televízorom. Niektoré modely majú tzv. One Connect Box, kedy sú výstupy všetkých konektorov v krabičke mimo prístroja. Vďaka tomu vám stačí zakryť len jeden kábel vedúci od televízie.

Stolík, stena, stojan, alebo zavesenie? Ktorá možnosť je podľa vás najlepšia? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v komentári pod článkom.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť