Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Ako kombinovať farby v domácnosti? Inšpirujte sa!

Ako kombinovať farby v domácnosti? Inšpirujte sa!

by Martin

Pomocou farieb opticky zväčšíte malý priestor, znížite vysoké stropy alebo rozšírite úzku izbu. Pomocou správnych farieb tiež rozjasníte tmavé priestory. Okrem toho majú farby vplyv aj na vašu psychiku, takže ich nevyberajte podľa módnych trendov, ale podľa vašich potrieb. Len tak sa budete doma cítiť dobre. Ak si na kombinácie farieb netrúfate sami, skúste online aplikácie, alebo sa obráťte na bytového architekta.

Farby a trocha psychológie

V niektorých bytoch je vám príjemne, inde pociťujete úzkosť alebo smútok. Prečo? Pretože ste podľa vrodeného temperamentu sangvinik, melancholik, cholerik alebo flegmatik. Každý osobnostný typ potom vníma farby inak.

Najbližšou farbou melancholikov je modrá. Pôsobí upokojujúcim, zdržanlivým, pasívnym a chladným dojmom. Melancholikovi dáva pocit uvoľnenia, spokojnosti a harmónie. Harmonizujúcimi farbami sú odtiene červenej, žltej a oranžovej. Poskytujú pocit povzbudenia a vedú k vyššej aktivite.

Pre flegmatika je najbližšou farbou zelená. Tá pôsobí ukľudňujúcim dojmom, vyvoláva pocit vyrovnanosti a istoty. V žltkastom odtieni je prívetivá, veselá a povzbudivá, v modrastom chladná, introvertná a odťažitá. Harmonizujúcimi farbami sú teplé aktívne povzbudivé tóny červenej a žltočervenej.

Sangvinik má najbližšie k žltej. Tá pôsobí žiarivo, vzdušne, veselo, svetlo, prívetivo a optimisticky. Harmonizujúca je fialová, ktorá mu dodáva rovnováhu. Aj temnejšie farebné tóny môžu tlmiť sangvinikov temperament.

Najbližšou farbou cholerika je červená, ktorá pôsobí dynamicky, aktívne, temperamentne a nápadne. Harmonizujúcou farbou je modročervená, ktorá tlmí cholerikov extrovertný temperament, bez toho aby ho zaháňala do pasivity. Ako doplňujúca farba pôsobí dobre sýta zeleň.

Ako voliť farby

Farby vyberajte podľa premysleného návrhu interiéru a vplyvu na vašu psychiku, nie podľa módnych trendov. Veľké plochy majú mať neutrálnu farebnosť. Výrazné farby sú vhodné na menšie doplnky a odpočívací nábytok. Tmavé farby uberajú priestoru svetlo a opticky ho zmenšujú.

Prírodné odtiene sú upokojujúce a dlhodobo pôsobia pozitívne na psychiku človeka. Miestnosť zariadená len v dvoch či troch farbách bude pôsobiť elegantnejšie, ako keď bude príliš pestrá. Výrazné farby sú efektné na prvý pohľad, dlhodobo však znepokojujú a dráždia.

Ak nemôžete maľovať, pozrite si poriadne byt v dennom svetle a zistite, do akých tónov je ladený. Do úvahy vezmite aj farbu dreva, kovov, dlaždíc a kameňa. Tak zistíte, aký dojem či náladu vo vás priestor vyvoláva, a ktorá farba mu dominuje. Pomocou farebného kruhu potom vyberte farbu pre doplnky a nábytok.

Steny majú mať svetlejší odtieň ako podlaha. Tmavší odtieň podlahy vám zaistí pocit stability. Hnedé a tmavšie odtiene okrovej vyvolajú pocit pevných prírodných materiálov, ako je zemina a drevo. Zelená podlaha zasa pôsobí ako tráva na lúke.

Svetlé podlahy vyvolávajú dojem, že na nich nemôžete bezpečne vstúpiť. Na bielej si môžete pripadať ako na snehu, na modrej zase ako na vode. Ja mám doma bielu podlahu a predtým som v detskej izbe mával modrý koberec, a ani v jednom prípade som s nimi nemal problém. Záleží tak hlavne na tom, ako farby vnímate.

Veľké kusy tmavého nábytku priestor opticky zmenšia. Preto majú byť skrine v malých miestnostiach vo svetlej farbe. Priestor uzatvárajú hlavne zvislé plochy, takže tie horizontálne, ako je doska stola alebo pracovná plocha kuchynskej linky, môžu byť tmavšie.

Farba upozorňuje na dôležitosť daného predmetu. Steny a úložný nábytok by mali byť nenápadné, preto voľte svetlé farby. Výrazné odtiene použite na odpočívací nábytok, ako je posteľ, pohovka, kreslo alebo stolička. Výraznú farbu môžete použiť aj na jedálenský stôl.

Chladné farby upokojujú a povzbudzujú k činnosti. Použite ich v pracovni alebo v izbe príliš temperamentného dieťaťa, ktoré má problém sa sústrediť na učenie. Jasnú žltú nepoužívajte v miestnostiach na juh, pretože znásobuje pocit horúčavy. Tlmená žltá nahradí slnko v miestnostiach na severnej strane.

Ako ktorá farba pôsobí?

Biela opticky zväčší priestor a dobre odráža svetlo. Voľte ju v malých priestoroch a malometrážnych bytoch. Pretože oslňuje a unavuje oči, vyžaduje doplnenie inými farbami, ktoré upútavajú pozornosť. Bielu doplňte o prvky v teplých farebných odtieňoch.

Oranžová podporuje trávenie a energetickú certifikáciu. Je to teplá a veselá farba, ktorá osviežuje a rozširuje priestor. Hodí sa do malých a tmavších miestností, kde nie je cez deň veľa prirodzeného svetla.

Zelená podporuje rast a rozvoj. Je vhodná do študovne, kde je potrebná vysoká koncentrácia. Môžete ju použiť aj do kúpeľne.

Červená dodá ľudskému organizmu potrebnú energiu. V interiéri pôsobí výrazne a efektne a vytvára príjemnú pohodu. Použite ju iba na časť steny alebo doplnky. Nie je vhodná do jedálenského kúta alebo kuchyne, ak chcete schudnúť. Podporuje totiž chuť k jedlu. Nie je vhodná ani pre odpočinok a spánok.

Fialová pomáha harmonizovať duchovnú i fyzickú energiu a prináša inšpiráciu. Vo veľkom množstve môže vyvolať deprimujúcu náladu. Pokiaľ ju chcete použiť, zjasníte a zneutralizujte ju väčším množstvom bielej.

Žltá farba dodáva pozitívnu energiu, má povzbudzujúci účinok a podnecuje k práci. Nevymaľujte ňou celú miestnosť, pretože by vás po nejakej dobe začali bolieť oči. Opticky priestor rozširuje a hodí sa do severných a tmavých chodieb bez prirodzeného svetla.

Modrá uvoľňuje a upokojuje myseľ. Je vhodná do kúpeľne, kde pôsobí relaxačne. Táto farba najlepšie vynikne v kombinácii s bielou farbou. Je vhodná pri čítaní, štúdiu, sústredení a premýšľaní. Vo veľkých plochách môže pôsobiť únavne a nudne. Modrá a modrozelená znižujú chuť k jedlu.

Hnedá sa so svojím prírodným charakterom hodí k rustikálnemu, pohodlnému a útulnému zariadeniu. Kombinujte ju s teplými farbami, ako je žltá alebo oranžová, aby ste docielili živších efektov. Je vhodná na podlahy a nábytok. Použite ju v odpočinkových priestoroch v kombinácii s krémovou či bielou.

Rady pri výbere farieb

Pre dokonalú kombináciu farieb použite farebný kruh. Ak si farbami nie ste istí, požiadajte o pomoc bytového architekta. Bojíte sa experimentov? Stavte na istotu a riaďte sa jednou z troch zásad, vďaka ktorým vytvoríte jemné a elegantné farebné kombinácie.

  1. Odstupňujte jednu farbu od svetlejších odtieňov po tmavé (tón v tóne).
  2. Použite farby rovnakej jasnosti – všetky farby sa musia vyznačovať rovnakou decentnosťou.
  3. Použite farby z rovnakej oblasti – pre farebné odtiene je určujúca jedna zo základných farieb (žltá, modrá, červená, zelená).
  4. Základnú farbu skombinujte s odtieňmi, v ktorých táto farba zreteľne presvitá.

Pri použití doplnkových farieb dávajte pozor na ich pomer. U kombinácie žltá – fialová je odporúčaný pomer 1:3, aby mal priestor správne proporcie, u dvojice modrá – oranžová je pomer 2:1, aby modrá ubrzdila dynamicky pôsobiacu oranžovú a u kombinácie purpurová – zelená môžete zachovať pomer 1:1, pretože majú rovnakú jasnosť.

Tieto pomery platia len v prípade, že chcete kombinovať len čisté doplnkové farby z farebného kruhu. Pri kombináciách tlmených farieb sú presné pomery menej rozhodujúce, pretože sa menej prehlušujú. Čím intenzívnejší farebný odtieň je, tým menšia by mala byť plocha, na ktorej ho použijete.

Ako sa pracuje s farebným kruhom?

Ku každej farbe sú dve analogické (doplnkové), ktoré nájdete vedľa vami zvolenej farby, a to na každej strane jednu. Komplementárnu farbu (kontrastnú), ktorá ponúka pestrejšiu možnosť kombinácie, potom nájdete na náprotivnej strane kruhu priamo oproti vašej farbe.

Protiľahlé farby vytvoria maximálny kontrast. Kombináciou farieb, ktoré ležia vedľa seba, vznikne veľmi jemná kombinácia bez výrazných kontrastných skokov. Farby do trojuholníka sú navzájom blízke a zároveň kontrastné.

Ak použijete hlavnú farbu a dve farby vedľa farby protiľahlej, a to z každej strany jednu, dostanete jemne kontrastný výsledok. Kombináciou dvoch párov protiľahlých, vzájomne kontrastných farieb, vznikne hravé a veľmi kontrastné riešenie. Voľbou farieb do štvorca získate ideálnu kombináciu štyroch farieb.

Online pomocníci pre kombinácie farieb

V online nástroji Paletton.com máte niekoľko možností, ako nájsť ideálnu kombináciu farieb. Odtieň farby si vyberiete na farebnom kruhu alebo zadáte kód RGB. U základnej farby môžete meniť odtieň, jas a sýtosť. Potom zvolíte jednu z možností kombinácií a vedľa farebného kruhu sa vám ukáže, ktoré farby sú vhodné k vami vybranej.

Vo výslednej tabuľke, ktorú môžete uložiť v niekoľkých formátoch, vyčítate aj ich RGB. Aplikácia vám pomôže pri výbere farieb nielen do interiéru, ale aj pri návrhu webových stránok. Vybrané farby si môžete zobraziť v ukážkovom náhľade. Aplikácia obsahuje tiež simuláciu porúch farebného videnia.

Ktorú farbu by ste v interiéri nikdy nepoužili? Prezraďte ostatným čitateľom v komentári, prečo ju nemáte radi.

 

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť